hits

"Snippan og Snoppen" utelukker de homofile

De fleste foreldre opplever at det er vanskelig og utfordrende å snakke med barna sine om kjønnsorganer og seksualitet. I Sverige har de laget en animasjon og en sang som kan være en hjelp i så henseende. Men hva om den unge, håpefulle ikke føler som majoriteten?

Torsdag sist uke la SVT barnekanalen (Bacillakuten) ut en søt og morsom animasjon og låt om Snippan og Snoppen. To dansende kjønnsorganer, noe som virkelig har engasjert våre svenske naboer. Flere avisoppslag - også her i Norge, nærmere 5000 kommentarer på deres Facebook-side, nesten 10 000 likes og over 900 000 visninger. Det er jo en suksess, eller?

Leser man kommentarene, er det ikke bare en tiljublet suksess. Veldig mange har latt seg hisse opp; beskyldninger som at dette er indoktrinering av barn, produsentene bak dette må være pedofile, at dette er sexpress og noe bisarre greier. 

Kjønn fortsatt tabu i 2015?

Så kan man lure på hvorfor så mange lar seg provosere?  Er kjønnsorganene våre, som er skapt på samme måte som ørene, øynene, armene og beina våre, fremdeles i 2015 så tabubelagt at det ikke kan vises fram? Tydeligvis. Og de må for all del ikke vises fram på en lystig måte... For Snippan og Snoppen-låten er etter min mening virkelig det; morsom og lystig, en som setter seg på hjernen. Jeg anbefaler den til alle - i alle aldre.

Pedagogisk og humoristisk

Bruk den gjerne som utgangspunkt for "den vanskelige samtalen", samtalen om kjønnsorgan, seksuell lyst, hvordan barn blir til, det å sette grenser for seg selv - hva er lov og hva er ikke lov å gjøre med barnet ditt sin kropp. Den er absolutt et pedagogisk utgangspunkt. I tillegg er den utelukkende positiv, og satt i en kontekst som er humoristisk. Hvor mange mennesker trenger ikke det - få er mer humoristisk syn på sitt eget kjønnsorgan og seksualitet?

Men hva med de ikke-hetero?

Men skal jeg være kritisk til dette klippet, er det én ting som trenger seg veldig på. Sangen og animasjonen er laget med utgangspunkt i at alle er heterofile.  Sangen avsluttes med Snippan og Snoppen med et hjerte mellom dem. Hva med alle de som foretrekker Snoppen og Snoppen, eller Snippan og Snippan? Eller både Snippan og Snoppen? Eller ingen av dem?

En homofil legning manifesterer seg allerede i den prepubertale alderen, det vil si allerede i 7 - 11 års alderen. Altså midt i målgruppa til sangen og animasjonen. Disse små menneskene er ofte veldig klar over at de ikke føler det samme som de fleste andre i klassen og vennene sine. Noen har allerede utviklet en skam i forhold til sine følelser. Følelser de gjerne vil skjule for omverden fordi de ser seg selv som "unormale".

I Snippan og Snoppen-animasjonen og -sangen er det ikke noe rom for dem. Tenk om de kunne ha fått støtte til sine følelser på samme naturlige, søte og morsomme måte ved at de også var inkludert i klippet? At det var like naturlig med et hjerte mellom to Snopper eller to Snipper?  

Men det er de altså ikke. Så da kan vi bare håpe at det snart kommer en oppfølger som også ivaretar de som har andre talenter enn heterofili.

 

 

Lenke til omtalen i VG.

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar