hits

Underlivsplager og sex

kommentarer

Flere av spørsmålene jeg har fått den siste uken, har dreid seg om ulike plager i underlivet som på ulike måter skaper et problem med tanke på sexlivet. Jeg har plukket ut to spørsmål som jeg svarer på i dag, og håper det kan være til hjelp for flere som har samme eller tilsvarende problemer.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Ta gjerne kontakt med meg. Jeg kan ikke garantere svar til alle, men et utvalg spørsmål med svar vil bli publisert her på bloggen hver fredag. Jeg har taushetsplikt. Ta kontakt med meg på e-postadresse: sexologensvarer@gmail.com

Spørsmål om våt skjede

Hei! Har hatt problemer med våt skjede i noen år. Om jeg har samleie eller onanerer blir det så vått at jeg har ikke noe glede av sex lenger. Mistet selvtilliten og tør ikke ha sex fordi jeg føler at det er noe unormalt galt med meg. Har regelmessig kontroll hos gynekolog men de finner ikke noe galt. Sånn har jeg hatt i 5-6 år og er deprimert av dette. Hva skal jeg gjøre?

Woman?s belly

Svar:

En skjede er, og skal alltid være, mer eller mindre fuktig. Når en kvinne ikke er seksuelt opphisset, vil skjeden være fuktet av det vi kaller utflod. Utfloden varierer i løpet av en menstruasjonssyklus, både i mengde, konsistens og farge. Variasjon er helt normalt.

Så er det den andre typen fuktighet som utsondres når en kvinne blir seksuelt opphisset - kroppens eget glidemiddel med det faglige navnet lubrikasjon. Dette er noe helt annet enn utfloden, og har til hensikt å beskytte skjedens slimhinner mot friksjonsskader. Hvor mye lubrikasjon som utsondres, varierer fra kvinne til kvinne; noen får omtrent ingen lubrikasjon selv om de er kåte, mens andre får ekstremt mye - uten at noe kan kalles unormalt. Det kan også variere hos samme kvinne fra gang til gang eller i perioder av livet, på grunn av endring i hormoner, tilførte hormoner (hormonell prevensjon), sykdommer, infeksjoner eller medisiner.

Du skriver ingenting om hvordan fuktigheten er når du ikke er seksuelt opphisset, så jeg går derfor ut i fra at problemet gjelder ved seksuell opphisselse og at det ellers er normal fuktighet (utflod) i skjeden din.

Du skriver at du har vært flere ganger til gynekolog uten at de har funnet noe galt. Jeg regner med at gynekologene har sjekket at du ikke har en seksuelt overførbar infeksjon (soi) eller plager som sopp eller skjedekatarr (bakteriell vaginose). Alt dette er tilstander som kan skape endringer/ forstyrrelser i fuktigheten i skjeden. Men det finnes også andre bakterier som ikke hører hjemme i skjedefloraen, og som kan skape ubalanse, som mer fuktighet, om de finner veien dit. Dette sjekkes vanligvis ikke ved en gynekologisk undersøkelse uten at legen finner en grunn til å gjøre det, eller at kvinnens historie tilsier at det bør sjekkes. Det er derfor viktig å gi en best mulig beskrivelse av problemet man sliter med slik at legen har et godt grunnlag for å avgjøre hvilke prøver/undersøkelser som bør utføres. Om du ikke vet hvilke prøver som er tatt av deg, vil jeg råde deg til å spørre om det - for eksempel om det er tatt en vanlig dyrkningsprøve av skjedefloraen din.

Siden du kan tidfeste når endringen skjedde (5-6 år siden), ber jeg deg tenke gjennom om det er andre ting som skjedde i livet ditt omtrent på samme tid. Begynte du med eller sluttet med hormonell prevensjon? Byttet partner? Fødte barn? Begynte med medisiner? Skulle det være noe som kan ha betydning, kan du være et skritt nærmere en forklaring og da kanskje også en løsning.

Men i de fleste tilfeller finner man ingen forklaring på hvorfor noen har mye lubrikasjon eller plutselig får det, og det må anses som en normal tilstand. Dessverre finnes det heller ikke noe konkret du kan gjøre for å hindre at du får mye lubrikasjon. Det blir dermed mest praktiske råd du kan forsøke for å minske plagene med det, som for eksempel:

  • Bruke tampong i noen timer før samleiet. Tampongen vil suge til seg fuktighet i skjeden og lage et "tørrere utgangspunkt".
  • Ha håndkle under seg som vil suge opp noe av fuktigheten når den kommer ut.
  • Ha håndkle eller tørkepapir tilgjengelig ved siden av, og ta noen stopp underveis for å tørke av litt.
  • Finne stillinger som gir mest mulig friksjon, for eksempel at du har samlet bein (og partner har beina på hver side av deg).
  • Gjøre mer dype og små bevegelser.

Du skriver at du har fått dårlig selvtillit og trekker deg vekk fra noe som er ment å gi deg nytelse og glede. Når et problem blir så stort, er det lurt å søke hjelp. Så avslutningsvis vil jeg råde deg til å snakke med noen om problemet ditt - for eksempel partner, venninne, lege din eller sexolog. Viktig at det er en du tør stole på og være åpen for, og som forhåpentligvis kan være til hjelp og støtte.

Lykke til.

 

Spørsmål om Mollusker og kjønnssykdommer

Hei, jeg dater i håp om å finne den rette for meg. Hvis jeg om en stund skal ha sex med en kvinne, lurer jeg på om jeg på forhånd bør fortelle om at jeg har mollusker eller ikke. Molluskene er hovedsakelig under kjønnshår, så det er ikke så lett å se dem. Antakeligvis kan man se dem hvis man har oralsex i et lyst rom.

Hvis svaret ditt er "ja" lurer jeg på hvilken formulering du synes passer, f.eks. på en date nummer to.
Ville du gi samme råd når det gjelder herpes?

Forresten ble jeg ganske overrasket da jeg fikk mollusker uten å ha hørt om det før. Er det flere kjønnssykdommer som er veldig sannsynlig å få hvis man har ubeskyttet sex med flere? Jeg har hørt at det er ca. 5% som har Chlamydia. Er dette riktig, og hvilke andre kjønnssykdommer kan man anta har en større utbredelse enn 1%? Hilsen molluskusoksen.

Svar

Mollusker er forårsaket av et virus som skaper små karakteristiske knopper på huden, og kan opptre på kjedelige steder, som hos deg - rundt kjønnsorganet. Mennesker i alle aldre kan bli smittet, men mest vanlig er det blant barn. Viruset smitter vanligvis via hud til hud-kontakt, men kan også spres via for eksempel håndklær. Molluskene kan fjernes med ulike metoder, men de vil før eller siden forsvinne av seg selv (fra noen måneder til 1 år), og trenger vanligvis ikke behandles. Mollusker er ikke farlig.

Når molluskene sitter rundt kjønnsorganet hos seksuelt aktive mennesker, er det viktig å utelukke andre tilstander som kan ligne, for eksempel kjønnsvorter. Men Mollusker er altså ikke en seksuelt overførbar infeksjon, selv om de kan sitte rundt kjønnsorganet og smitte ved kontakt mellom hud. Du kan dermed risikere å smitte en partner med dette når dere har sex.

condom thumbs up and down

Du spør om du bør si det til hun du skal date, og eventuelt hvordan du skal si det. Mollusker er ikke underlagt smittevernloven, så lovmessig har du ingen plikt til å fortelle en partner om smitten. Men moralsk sett, og med tanke på det å starte et forhold med ærlighet, så vil jeg anbefale deg å informere henne om det. Om ikke, vil det kunne falle tilbake på deg selv hvis hun blir smittet, hun føler seg lurt og tilliten mellom dere kan bli borte.

Hvordan du skal si det, er det vanskeligere å gi tips til, men tenk deg at Molluskene er et annet sted på kroppen din (men som like gjerne kunne ha smittet henne) - hva hadde du sagt da? Om det nærmer seg intim kontakt mellom dere, kan du for eksempel si at du har lyst til å fortelle henne hva du har - ikke for å skremme henne, men fordi hun muligens kan bli smittet av det, og du vil at hun skal vite slik at hun har et valg. Molluskene vil jo ikke vare evig! Det er viktig at du vet mest mulig om smitten, slik at du kan svare på spørsmål hun har.

Det samme gjelder i høyeste grad Herpes. For det første så er det definert som en seksuelt overførbar infeksjon (Herpes 2), men det er også en kronisk smitte - altså noe som det per i dag ikke finnes behandling for. Det blir derfor fullstendig galt om man med viten og vilje utsetter en annen person for en kronisk smitte. Herpes smitter (mest) ved utbrudd (sårvæsken), og man må unngå seksuell kontakt i den perioden man har sår. Det gjelder også oralsex ved utbrudd med munnherpes (Herpes 1).

Klamydia er den seksuelt overførbare infeksjonen som er mest utbredt, særlig blant unge. Ellers er det relativ høy forekomst av kondylomer (kjønnsvorter) og Mykoplasma genitale, men i enkelte grupper av befolkningen er også smitte av gonore, hepatitt B og C, syfilis og hiv et problem. Så svaret på ditt spørsmål vil avhenge av om personen du har sex med tilhører en såkalt risikogruppe.

Det beste rådet er å gjøre det du kan for å beskytte deg mot seksuelt overførbare infeksjoner, om du skal ha sex med en person du ikke vet "smittestatusen" til - bruk kondom!