hits

Plager i overgangsalderen

kommentarer

Denne uken fikk jeg inn et spørsmål fra en kvinne som har problemer med sexlivet på grunn av overgangsalderen. Hun beskriver veldig vanlige problemer for kvinner i denne perioden av livet, så jeg regner med at svaret kan være til nytte for flere enn henne.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Ta gjerne kontakt med meg. Jeg kan ikke garantere svar til alle, men et utvalg spørsmål med svar vil bli publisert her på bloggen hver fredag. Ta kontakt med meg på e-postadresse: sexologensvarer@gmail.com

 

Spørsmål om menopausesex

Jeg er en kvinne som nærmer meg 50 år, og har slitt med hetetokter i ca. 6 år.  Etter at mensen ble borte for fire måneder siden, har det nesten blitt umulig for meg å gjennomføre samleie fordi det er så sårt. Glidekrem hjelper lite. Sex har alltid betydd mye for meg, men nå er sexlysten omtrent borte. Jeg kjenner meg ikke igjen i min egen kropp (og sinn)!

Jeg har vært hos gynekolog som sa at jeg hadde aldersforandringer i slimhinnene i skjeden, og han foreslo at jeg skulle begynne å bruke hormoner.

Men jeg er kjempe skeptisk til å ta hormoner og fuske med den naturlige kroppen. Siden jeg har mistet mensen, var jeg bare lykkelig for å slippe å bruke prevensjon og dytte i meg hormoner, men så ber han meg om det likevel!

Hva tenker du om hormonbehandling for overgangsalderen?

Hvilke andre alternativer finnes det? Finnes det noe som kan hjelpe og som ikke inneholder hormoner?

Menopause

Svar:

Overgangsalderen, klimakteriet, er et kjent begrep for kvinner, og er en periode der det skjer store hormonelle forandringer hos kvinnen. Særlig eggstokkenes gradvis synkende evne til å produsere hormonet østrogen er årsak til de plagene som kan dukke opp. De hormonelle endringene kan sammenlignes med puberteten, bare med motsatt fortegn, ved at de kan skape like mye kaos i kroppen som de gjør for tenåringer.

Tidspunktet nå menstruasjon og fruktbarhet opphører, kalles menopause. I vår del av verden er det vanlig at menopause inntreffer en gang i 45 - 55-årsalderen. Eggløsningen opphører før menstruasjonene, men en tommelfingerregel er at menopausen er inntrådt når det har gått ett år fra siste menstruasjon. Grunnen til at jeg informerer om dette, er at du skriver at du har sluttet med prevensjon fire måneder etter siste menstruasjon, noe som kan være et lite sjansespill. Selv om sjansen for å bli gravid er uhyre liten når klimakteriet har pågått så lenge som hos deg, er det anbefalt å sikre seg i helt fram til menopause er et faktum - altså ett år fra siste menstruasjon. 

Du skriver at du har hatt hetetokter i 6 år og beskriver til dels store plager. Kvinner kan merke allerede fra slutten av 30-årene at menstruasjonen endrer seg; syklusen blir mer og mer uregelmessig, og blødningene endrer seg. Etterhvert følger de plagene som man oftest forbinder med klimakteriet: hetetokter, nattesvette, søvnforstyrrelser, hjertebank, svimmelhet, humørforandringer og hodepine. Gradvis blir slimhinnene i skjeden tynnere, tørre og lettere irritert. Mange kvinner opplever også nedsatt seksuell lyst. Hvilke plager og graden av dem varierer fra kvinne til kvinne. Noen merker omtrent ingenting, mens andre har langvarige og store plager.

Det er altså ikke unormalt det du opplever nå, men det høres ut som du er uheldig å har fått plager som direkte rammer seksualiteten din.

Gynekologen din har anbefalt deg hormonbehandling. Det er ikke uvanlig at kvinner tar hormoner i en periode for å minske plagene de har i klimakteriet. Jeg kan skjønne skepsisen din til å "fuske med kroppen" og den naturlige prosessen som kroppen din er i nå, men likevel - det hele blir en avveiing mellom de plagene du har opp mot de eventuelle bivirkningene du kan få med hormoner. Er det kanskje verdt å forsøke i en periode for å få en bedre livskvalitet?

Om du skal begynne med hormonbehandling, må det vurderes hvilken behandling som vil passe for deg. Hormonbehandling kan tas med piller, plaster eller stikkpiller i skjeden (vagitorer).

Det vanligste er å tilby hormonpreparater med østrogen og/eller gestagen i form av piller eller plaster. Disse midlene krever resept fra legen din. Om du har mest lokale plager i skjeden, anbefales det gjerne å forsøke lokalbehandling med skjedekrem/vagitorer. Det finnes reseptfrie vagitorer og spør gjerne på apoteket om hva de vil anbefale.

Det finnes også reseptfri behandling som er urte- eller plantebasert, og ikke inneholder hormoner. Soya for eksempel, virker som en "østrogenhermer", men er altså ikke et hormon. Det finnes et utvalg av slike midler både på apotek og i helsekostforretninger. Siden du er skeptisk til å bruke hormoner, er kanskje dette alternativer du kan forsøke? Du vil kunne merke effekt innen 7 - 10 dager. Uten at jeg skal anbefale et middel framfor et annet, kan jeg nevne eksempler som Remifemin og Femarelle. Begge er plantebaserte midler og har dokumentert effekt på overgangsplager.

Ellers er det mange som opplever å ha hjelp av tradisjonell medisin som akupunktur, soneterapi og homeopati. Om du tenker at dette kan være noe for deg, er det i alle fall ufarlig å forsøke.

Regelmessig god søvn, godt kosthold og redusert stressnivå vil ha gunstig effekt uansett hvilken metode du velger.

At sexlysten din er lavere skyldes nok i størst grad det hormonelle, men kan ha blitt forsterket av at du ikke har de helt gode opplevelsene av samleie for tiden pga. sårhet. Det er derfor viktig at du forsøker å tilføre fuktighet på en eller annen måte for å hindre dette. Det er bra med glidekrem, men det er viktig å benytte rett type. Det finnes både vann-, olje- og silikonbaserte glidemidler. Dere kan forsøke dere fram med ulike merker om dere ikke har gjort det.
Det er også mulig å forsøke tilførsel av testosteron (krem som du smører på huden) for nedsatt sexlyst i klimakteriet, men dette er jo også et hormon, og du må ha resept fra legen din.

Overgangsalderen kan oppleves som en trøstesløs periode av livet når plagene blir så store som hos deg. Det er viktig å holde fast ved det som er positivt eller aktivt forsøke å tilføre livet noe positivt når det "stormer som verst". Det kan kanskje være til hjelp å tenke at dette er en overgangsperiode (akkurat som puberteten) - de fleste av plagene vil bli mindre eller helt borte når hormonene har stabilisert seg på et "menopausenivå".

Jeg håper du kan finne en metode som kan hjelpe deg - lykke til.