hits

For tidlig sædavgang

kommentarer

Denne uken svarer jeg på et spørsmål som mange menn sliter med. Håper det kan være til hjelp for mange!

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Hei, jeg er en gutt på 20 år, og kommer litt fort føler jeg. Og det er veldig irriterende. Hva må jeg gjøre for å unngå det? Noen ganger kan det ta 20 sek, mens andre ganger tar det maks 1,5 min ca.

Det fører at jeg og partneren min må stoppe opp etter kun 5/6 støt. For ellers så kommer jeg.. det er veldig irriterende og har prøvd start-stopp teknikken for å forbedre det. Men føler ikke at det hjalp.

Setter stor pris på en god og fyldig svar om det lar seg gjøre.

Speedometer - Going Too Fast
 

Svar:

For tidlig sædavgang er et veldig vanlig seksuelt problem blant menn - kanskje det vanligste. Mange sliter med dette innimellom, i perioder, mens andre opplever problemet omtrent hver gang de har sex, og over tid. Likevel finnes det ingen medisinsk standard for hvilke kriterier som må oppfylles for at problemet skal kunne defineres som for tidlig sædavgang. Man er enige om at det er uhensiktsmessig å telle antall minutter han holder eller antall støt han klarer før sædavgangen er et faktum, og den mest gjeldende definisjonen i dag er:

For tidlig sædavgang innebærer at utløsningen skjer tidligere enn ønsket (før eller kort tid etter samleiet starter), ganske regelmessig over en viss tid, og at dette fører til ubehag, bekymring og stress hos mannen (og evt. partner). Problemet kan forekomme i alle seksuelle situasjoner - også onanering.

For tidlig sædavgang kalles prematur ejakulasjon eller ejaculatio praecox, og deles gjerne inn i primær og sekundær prematur ejakulasjon. Primær er de som alltid har hatt problemet, mens sekundær er de som tidligere opplevde full kontroll på ejakulasjonen, men så får problemer.

For tidlig sædavgang kan ha ulike årsaker. Tidligere trodde man at det utelukkende var psykiske årsaker til problemet, men nå vet man at det også finnes fysiske årsaker. Derfor er det, særlig ved primær prematur ejakulasjon, greit å diskutere problemet med legen sin og få en vurdering på om fysiske årsaker skal utredes. Det kan være aktuelt med blodprøve for å sjekke hormonforstyrrelse, prøver for å sjekke om det er betennelse i prostata eller infeksjon i urinrøret eller om problemet kan ha en nevrologisk forklaring. I noen tilfeller kan man også finne en sannsynlig arvelighet i problematikken.

I de fleste tilfeller sitter man likevel igjen med at det har en psykologisk forklaring. Det kan være måten gutten har lagt seg til et seksuelt mønster - for eksempel slik han tidligere har onanert - det måtte skje fort for ikke å bli oppdaget, det kan handle om skam eller prestasjonsangst.

Det er flere måter å trene seg opp til å holde igjen utløsningen, og akkurat hva som hjelper for hvem, kan være vanskelig å forutsi. Mange kan trenge oppfølging av en fagperson i opptreningsperioden.

 1. Trene bekkenbunnsmuskulaturen. De rette musklene finner du ved å stoppe urinstrålen når du tisser. Når du skjønner hvilke muskler det er, kan du trene disse hver dag ved å stramme dem i to-tre sekunder og slappe av i ti sekunder, og gjenta dette ti ganger. Noen ganger om dagen i noen uker vil gi effekt.
 2. Start-stopp-klem-trening. Du skriver at du har forsøkt dette uten effekt, men føler ikke at det hjalp. Spørsmålet er om du har gjort det på riktig måte og over lang nok tid?
  Gjort på riktig måte, er dette en effektiv behandling for tidlig sædavgang. En trener seg da opp til å registrere når sædavgangen nærmer seg, slik at en kan stoppe og utsette den.
 Du kan trene selv ved å onanere til du kjenner at utløsningen nesten er der. Stans så bevegelsene og klem av penis rett under penishodet slik at du hjelper til med å avbryte utløsningsrefleksen. Hold dette grepet inn til du kjenner at du har kontroll igjen (omkring 30 sekunder). Du kan oppleve at etter klemmingen er penis mindre stiv, men når den seksuelle stimuleringen gjenopptas, oppnår du raskt full ereksjon igjen. 
  Deretter fortsetter du onaneringen til utløsningen nesten er der igjen, stopper, klemmer før du igjen onanerer. Gjenta minst tre ganger før du lar utløsningen kommer, og øk gjerne antall ganger du stopper og klemmer i takt med at du klarer å få bedre kontroll. 

  Etter å ha praktisert denne metoden en tid, kan følelsen av hvordan du kan forsinke utløsningen ha blitt en vane og du trenger ikke lenger gjøre klemmeteknikken. 
  Øvelsen kan med fordel gjøres sammen med en partner, der en stopper samleiet, du eller partner gjør klemmingen og samleiet fortsetter når du har kontroll igjen.
 3. Endre onaneringen. Særlig om prematur ejakulasjon er et problem også ved onanering, kan du forsøke å endre måten du onanerer på. Se om du kan finne måter å onanere på der du klarer å holde lengre. Det kan være å endre hånd du bruker, rytme, styrke i grepet, med og uten glidemiddel, osv..
 4. Bruke kondom. Det kan sette ned følsomheten og dermed utsette utløsningen.
 5. Bruke kondom innsatt med bedøvelseskrem, for eksempel Durex's performa.
 6. Xylocain liniment. Det bedøvende middelet vil sette ned følsomheten og hjelper på den måten til å forsinke ejakulasjonen. Smør på linimentet 20 - 30 minutter før samleie (ha gjerne et kondom på). Om man velger å ha samleie uten kondom, må penis vaskes godt før penetrasjon. Xylocain liniment fås kjøpt reseptfritt på apotek.
 7. Medikamenter. Om ingen av rådene fører fram, kan det være en ide å prøve et medikament. Det finnes medikamenter som kan virke ved at sædavgangen forsinkes. Disse er reseptpliktig - du må få resept av fastlegen din. Hvilket medikament du kan og bør forsøke, må avgjøres i samråd med legen da det finnes bivirkninger, og det er sykdommer og tilstander som gjør at noen ikke kan bruke de ulike medisinene. Det finnes per i dag ingen medikamenter som vil kunne helbrede deg, de vil kun fungere som et hjelpemiddel over en liten periode.

Mange erfarer at det er en stor fordel å få den første utløsningen fort og deretter ta litt pause til du er klar igjen. Da vil du som oftest holde lengre.
 Andre synes det hjelper å stimulere partner slik at personen er mer klar for samleie og nærmere orgasme, før selve samleiet starter. Dermed har begge større nytelse av et kortvarig samleie. Hvis man i tillegg greier å ta noen pauser før sædavgang, der kun partner stimuleres, kan man etterhvert ha sex over lengre tid og med høy nytelse for begge.

Lykke til!