hits

Sex og medisiner

kommentarer

Denne uken handler det om medisiner som gir ugunstig effekt på sexlivet. Spørsmålet gjelder medisiner mot høyt blodtrykk, men svaret kan gjelde mange andre medisiner mot ulike tilstander. Kanskje til hjelp for deg?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Er 58 år gammel og har erfart at jeg, etter å ha begynt med blodtrykksnedsettende medisiner, omtrent aldri har ereksjon. Tidligere måtte jeg omtrent ligge over doen for å tisse så snart en kvinne var i nærheten. Slik er det ikke lenger, for å si det mildt. Noe jeg kan gjøre for å bedre på situasjonen? Kan selvsagt ikke slutte med medisinene.

bare-chested man in pyjamas holding pills and a glass of water

Svar:

Dessverre er det slik at mange medisiner ikke bare har en positiv virkning på det de tas for, men også negative bivirkninger. Bivirkninger kan være alt fra små bagatellmessige til alvorlige. Det kan være av en slik art at det er helt opplagt at dette er bivirkninger av medisinen man tar, til mer tvetydige som kan komme av medisiner, men kan også ha andre forklaringer.

Ofte faller bivirkninger som rammer på det seksuelle planet, inn under det tvetydige; kanskje sexlysten ville vært nede i en bølgedal uavhengig av medisinen? Kanskje ereksjonsproblemet er forårsaket av annen sykdom, prestasjonsangst eller usunn livsstil?

Et godt råd til alle er å oppsøke legen sin på nytt og stille spørsmål om de(n) plagen(e) de har fått etter oppstart av nye medisiner (uansett hvilke og for hva) kan være bivirkninger av medisinen.

Ereksjonssvikt er en antatt bivirkning av medikamenter som benyttes mot høyt blodtrykk. Når ereksjonssvikten oppstår i forbindelse med oppstart av dette, er sannsynligheten stor for at det er bivirkninger av tablettene. Heldigvis finnes det en mengde ulike typer medikamenter som kan benyttes for å regulere blodtrykk, og selv om man opplever denne bivirkningen av ett av medikamentene, kan det være andre typer blodtrykksenkende midler som kan forsøkes og som kanskje ikke gir samme negative effekt. Nå vet jeg ikke hvilken type du bruker i dag eller om du allerede har forsøkt flere ulike typer, men rådet er at du først og fremst tar en tur til legen din og diskuterer problemet ditt. Kanskje kan du finne fram til et medikament som er gunstig for blodtrykket ditt uten å ha negativ effekt på ereksjonsevnen.

Om du allerede har forsøkt deg fram med ulike midler, uten å finne løsning på ereksjonsproblemet ditt, kan det være en ide å drøfte andre muligheter med legen. For noen er det en løsning å prøve potensfremmende midler som for eksempel tabletter, sprøyte eller gel. Hva du eventuelt kan forsøke og som eventuelt kan hjelpe deg, er det viktig at du snakker med legen din om (noen av midlene bør ikke benyttes ved enkelte hjerte- karsykdommer). Slike midler vil begrense impulsiviteten i sexlivet, men kan forhåpentligvis bidra til at du kan få ereksjon igjen.

Det er også mulig å forsøke en vakuumpumpe, pubisring eller støttekondom. Vakuumereksjonen oppstår ved at en plastsylinder settes over penis, og sylinderen tømmes for luft. Penis fylles da med blod som ved naturlig ereksjon. Ereksjonen beholdes ved at en pubisring trekkes over fra sylinderen til penisroten, noe som vil hindre at blodet forsvinner fra penis igjen. Ringen må ikke sitte på i mer enn 20-30 minutter. De fleste finner metoden enkel og trygg. Over 90 % av brukerne får en ereksjon som de beskriver som fast eller hard. 

Om du klarer å få en naturlig ereksjon, kan du forsøke bare pubisringen; sett på ringen rundt penis ved penisroten når du har ereksjon. Det fins også støttekondom - et kondom med forsterkning som støtter opp om ereksjonen.

Vel så viktig som det er å tenke mulig bivirkning av medisinen, er det å se på hva som er årsaken til ditt høye blodtrykk. Skyldes det for eksempel høyt stressnivå, kan det være god hjelp i å fjerne stress fra hverdagen og forsøke å finne roen. Stresshormoner hemmer de hormonene som styrer sexlyst og ereksjon. Alkohol, røyking og overvekt er også faktorer som har ugunstig effekt både på blodtrykk og ereksjonen.

Depresjon, prestasjonsangst, diabetes og enkelte hormonforstyrrelser er eksempler på tilstander som kan gi ereksjonsproblemer og er derfor viktig å utelukke. 

Til slutt - en generell sunn livsstil; sunt kosthold og trening, er å anbefale og gir en gunstig effekt på blodtrykket. Om det er mulig for deg å senke det på en naturlig måte - uten medikamenter - vil du også slippe eventuelle bivirkninger.

Men slutt aldri med medisiner uten å rådføre deg med legen din først!

Lykke til!