hits

Trekant - en risikosport?

kommentarer

Fantasier rundt trekant (gruppesex) er en av de mest vanlige sexfantasiene blant folk flest. Mange har stor glede av å dele denne fantasien med sin partner. En del velger ikke bare å fantasere, men gjennomfører det - til glede og ønske om gjentakelse for noen, til sorg og problemer for andre. Spørsmålet denne uken kommer fra ei dame som er blitt i tvil om de skal realisere fantasien. Bør hun gå videre?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Hei Siv.

Jeg og min mann har siden vi ble kjærester for flere år siden, delt en fantasi om å ha trekant. Fantasien har gitt oss mange gode stunder, særlig i de perioder det ellers har vært litt labert på sexfronten. Da har vi ved hjelp av fantasien om å ha sex med kjente eller ukjente, fått ny "spirit" inn i sexlivet, og på den måten kommet oss ovenpå igjen.

Men nå sist vi fikk en liten dipp i sexlivet vårt, har ikke fantasien virket på samme måte. Den føles litt oppbrukt, og en kveld foreslo mannen min at vi kanskje skulle GJØRE det, ikke bare snakke om det. Først ble denne tanken et kjempe kick for meg, og vi satte først i gang med å tenke gjennom vennene våre for å finne den rette "kandidaten". Men nå er jeg i kjempe tvil. Hvordan vil dette egentlig bli? Det virker plutselig så skummelt.

Hva anbefaler du meg å gjøre?

Cheeky young woman in a threesome in bed
Licensed from: fantasticrabbit / yayimages.com

Svar:

Det positive med fantasier generelt, er at man kan lage dem nøyaktig slik man vil at det skal være. Derfor blir det å fantasere om sex, der sexen er akkurat slik man ønsker, bare ekstra pirrende. Når man i tillegg deler en fantasi med en partner som liker det samme, kan det hele bli tatt til nye høyder og skape en ekstra spenning for paret. En delt fantasi, til glede for begge, er utelukkende positivt.

Når man så velger å realisere sexfantasien, gir man samtidig fra seg kontrollen. Mange fagfolk omtaler gruppesex (trekant) som risikosport fordi det er umulig å vite på forhånd hvordan utfallet vil bli. Om delte fantasier oppleves spennende, er det ikke dermed sagt at fantasiene fungerer i virkeligheten.

Selv om man har tenkt gjennom alt på forhånd, avtalt grenser og hva som kan skje eller ikke skje, så kan vonde og uventede følelser dukke opp; alt fra frustrasjon til sjalusi eller skam for en selv, for partneren og/eller for de(n) man bringer inn. Uforutsette ting kan altså lett gjøre det mer følelsesmessig komplisert enn man kan forestille seg på forhånd.

Det er mange som har glede av gruppesex, de takler det helt fint og ikke kunne tenke seg å være foruten. De ser på det som en stor berikelse i sitt sexliv. For de som "lykkes" er det en grunnleggende faktor som oftest er tilstede, og det er trygghet. Trygghet på seg selv og sin egen seksualitet, og trygghet på hverandre og parforholdet. Det er i alle fall det beste utgangspunktet. Ikke forsøk gruppesex i håp om at det skal redde et skrantende forhold.

Noen tips til forberedelsen og gjennomføringen om dere vil realisere fantasien: 

  • Forbered dere. Tenk nøye gjennom ulike scenarier, og snakk sammen om ting som kan skje og hvordan dere skal takle det.
  • Vær nøye med å velge de(n) rette personen(e), særlig om dere skal velge noen dere kjenner og skal forholde dere til i ettertid. Det viktig at dere også føler dere trygge sammen med de(n) dere skal dele sexen deres med.
  • Tenk gjennom smitterisiko. Skal dere kreve testing av seksuelt overførbare infeksjoner på forhånd? Bruke kondom?
  • Ikke gå over de andres grenser. Sjekk ut om det du har lyst å gjøre der og da er greit for de(n) andre.
  • Vern om dine egne grenser - det kan være spennende og morsomt å prøve noe nytt, men også medføre at man "dras med" på ting man egentlig ikke vil.

Om en eller begge føler seg utrygg på dette, kan det kanskje være best å holde det på fantasinivå og ikke realisere fantasien. Likevel - om man velger å forsøke, og ting eventuelt ikke går etter planen, så betyr det ikke at det må være slutten på parforholdet.

Lykke til.