hits

Nedsatt sexlyst etter overgangsalderen

kommentarer

Damen som stiller spørsmål denne uken, sliter med nedsatt sexlyst som hun tror har hormonell årsak. Ikke et uvanlig problem og mange kvinner ønsker å prøve hormoner i denne fasen av livet. Men når tilførsel av hormoner ikke hjelper eller gir bivirkninger - hva da?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Hei. Endelig tenker jeg at jeg må be om hjelp. Jeg er en kvinne på 63 år og sliter med lysten. Jeg tror nok det er et hormon problem og har vært hos min gynekolog. Men vanskelig å finne ut av hva en løsning kan være. 
Veldig trist for min partner og selvfølgelig meg også. Har prøvd en type gele, men fikk veldig harde brystvorter. Har du noen gode råd om hvilken muligheter jeg har til kanskje å finne en løsning.

Older woman concerned about her pills
Licensed from: phovoir / yayimages.com

Svar:

Det er dessverre noen kvinner som opplever plagsomt tap av sexlyst i og etter overgangsalderen. Studier viser at lystproblemer forekommer hos 15-25 % av kvinner før overgangsalderen og hos 40-55 % etter overgangsalderen.

Hos noen av disse kvinnene skyldes det antagelig hormonmangelen som oppstår når mengden av østrogen, progesteron og testosteron synker som følge av menopause. Testosteron har mest betydning for sexlysten, og tilførsel av dette hormonet vil blant annet kunne bedre sexlysten, men effekten er individuelt forskjellig. Og som du opplevde, så forekommer det bivirkninger som kan føre til at man ikke orker å fortsette med preparatet.

Nå vet jeg ikke om det kan være at du har tilleggsproblemer/ sykdommer som utelukker tilskudd av andre hormoner enn testosteron, men det finnes et preparat (Tribolon) som inneholder både østrogen, progesteron, samt også har en svak testosteronvirkning. Om du kan tenke deg å forsøke dette, må du drøfte det med legen din og eventuelt få resept. 

Du skriver at du tror at ditt problem med sexlyst er et hormonelt betinget. Det kan være det, men det kan også være andre årsaker. Det er ennå mye som ikke er avklart rundt årsaker til seksuelle problemer som ditt, for kvinner etter overgangsalderen.

Mange kvinner som deg begynner med hormoner fordi de tror at det er løsningen, for så å oppleve at det ikke har noen effekt på sexlysten, og frustrasjonen blir enda større. Det er derfor fint om du tenker gjennom når problemet ditt startet og om det var noe spesielt som var foranledende?

For eksempel er det mange kvinner som opplever tørr skjede med påfølgende sårhet og smerter ved samleie. Tørrhet i skjeden rapporteres hos 25-30 % etter overgangsalderen. Etter hvert vil sårheten og smertene få dem til å trekke seg bort fra seksuell aktivitet. Om dette er foranledningen til nedsatt sexlyst, kan løsningen være lokal behandling med østrogenholdig krem for skjeden og glidemiddel. Dette får du kjøpt reseptfritt på apotek.

Andre kan relatere problemet til kroppslige, psykologiske, sosiale eller følelsesmessige faktorer. Menopause har medført en stor omveltning i kroppen, og noen sliter med å akseptere at kroppen er endret. Noen kan føle tristhet fordi de ikke lenger kan få barn og er på vei til å bli eldste generasjon. Studier viser at med økende alder blir den seksuelle reaksjonsevnen gradvis langsommere, men den vil ikke opphøre på noe tidspunkt. Det vil ta lengre tid å oppnå orgasme, og den kan bli kortere og mindre intens. Dette kan gjøre at kvinnen mister litt motivasjon til sex og etterhvert føler nedsatt sexlyst. Regelmessig seksuell stimulans vil kunne gi færre slike plager for kvinnen. Om du kjenner at du kanskje egentlig har sexlyst, men sliter med å få seksuell respons og orgasme, kan du for eksempel forsøke en vibrator eller tilsvarende som vil gi mer stimulering.

Når det gjelder sexlyst er det også viktig å avklare om den er generell eller spesifikk. Noen kan oppleve tap av lyst på sin partner (spesifikk), men har nok lyst ellers. Andre kjenner lystmangel uansett  (generell). Anbefalt behandlingen vil være forskjellig avhengig av hvordan dette fortoner seg for deg.

Vanligvis består behandlingstilbudet av å forsøke ulike kombinasjoner av hormoner, og mange har god hjelp av å snakke med en sexolog for å finne ut om andre faktorer virker negativt inn, og hva som eventuelt kan gjøre med tanke på det.

Det finnes også alternative midler du kan forsøke og som mange har effekt av (og uten bivirkninger). Det finnes blant annet ulike soyaprodukter (fermentert soya) som man vet har gunstig effekt fordi det er en såkalt østrogenhermer. Blant annet finnes noe som heter Femarelle og Remifemin. Rosenrot er et kosttilskudd som flere har fortalt at den har gitt dem mer sexlyst.

Ellers er det mange som opplever å ha hjelp av tradisjonell medisin som akupunktur, soneterapi og homeopati. Om du tenker at noe av dette kan være noe for deg, er det i alle fall ufarlig å forsøke.

Regelmessig god søvn, godt kosthold, mosjon og redusert stressnivå vil ha gunstig effekt uansett hvilken metode du velger.

Lykke til.