hits

Er onanering skadelig?

kommentarer

Spørsmålet denne uka er kort, og kunne fått et veldig kort svar, men så enkelt er det ikke for alle.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Ta gjerne kontakt med meg. Jeg kan ikke garantere svar til alle, men et utvalg spørsmål med svar vil bli publisert her på bloggen hver fredag. Ta kontakt med meg på e-postadresse: sexologensvarer@gmail.com

Spørsmål:

Hei. Er det skadelig å onanere mye?

Young woman playing with her self on bed
Licensed from: BDS / yayimages.com

Svar:

Et kort og greit svar på spørsmålet kunne vært - nei! Men for noen er det ikke så enkelt.

I utgangspunktet er det positivt å onanere. Å onanere er helt normalt, og faktisk sunt å gjøre. Onanering er kort sagt sunt på den måten at hjerte og blodkretsløpet blir styrket, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner. I tillegg er onanering en måte å utforske sin egen kropp på, slik at du blir bedre kjent med kroppen din og den seksualiteten du har i deg. Og det drar man nytte av når man skal ha sex med en annen person.

Så er spørsmålet om det på noen måte kan være skadelig. Det spørs jo hva du legger i skadelig, men noe som kan være skadelig, er om du benytter en onaneringsmetode med hjelpemidler/ redskaper som virkelig kan skade kjønnsorganet. Det kan for eksempel være skarpe kanter, urene ting eller for tunge ting.

Et annet aspekt som jeg ikke vil si er direkte skadelig, men som kan være et problem, er om onaneringen overtar styringen av livet ditt - du gjør det for mye/ofte. Noen blir så avhengig av å onanere at de bruker mesteparten av dagen sin til å gjøre det. Onaneringen kan dermed mer eller mindre styre dagliglivet og gjøre det vanskelig for personen i å delta i sosiale aktiviteter, jobb eller familieliv på en ordentlig måte. 

For noen kan også onaneringen bli en vane eller et "pliktløp" noe som på sikt kan gjøre at det oppfattes som kjedelig, eller det kan gjøre noe med lysten til å ha sex.

I enkelte kretser, for eksempel innen for noen religioner, regnes det som synd eller tabu å onanere. De som må forholde seg til slike oppfattelser, kan begynne å føle skam rundt de de gjør, og skamfølelsen kan hindre dem i å utvikle et positivt forhold til sin egen seksualitet.

Om du føler at du har et problem med onanering, kan det være greit å oppsøke hjelp for å snu det dårlige onaneringsmønsteret du har havet inn i eller følelsene rundt onanering. Onanering skal være positivt, og så lenge du gjør det for tilfredsstillelse og har glede av det, er det bare positivt - selv om du gjør det ofte.

Lykke til.