hits

Pauseaktivitet i sexakten

kommentarer

Midt i sexakten skjer det - penis blir slapp, sædavgangen er et fatum eller skjeden blir tørr. Både menn og kvinner kan oppleve at kroppen ikke lystrer slik de vil, selv om de har lyst til å fortsette med sexen. Så hva gjør man da?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Hei Siv.

Jeg har lest dine svar om for tidig sædavgang og om ereksjonssvikt. Jeg sliter med begge deler! Når jeg kommer for tidlig (kanskje bare 1 minutt) blir penis slapp (jeg vet at det er sånn det er), men penis kan også plutselig bli slapp uten at jeg har kommet. Du har gitt gode råd som jeg skal forsøke!

Men i begge svarene så sier du at det kan hjelpe om man tar en pause med andre aktiviteter. Hvilke aktiviteter mener du? Jeg har ikke kjæreste for tiden, så det er ofte nye damer og jeg får liksom ikke noen rutine på hva vi kan finne på. Har du forslag?

pause
Licensed from: vignes_81 / yayimages.com

Svar:

Det er flott at du er blitt motivert til å jobbe med problemene dine! Det er ikke uvanlig at de som sliter med for tidlig sædavgang, også kan oppleve ereksjonssvikt uten at de har kommet, ofte på grunn av angsten for å komme for tidlig. Vær klar over at en slik "jobb" kan ta tid om du ønsker et mer varig og solid resultat. Hvor lang tid det kan ta, er vanskelig å si. Det varierer fra person til person.

Om du har muligheten til det, vil jeg anbefale deg oppfølging med en sexolog underveis. Både fordi du da forplikter deg selv mer til å jobbe med problemet, men også fordi det kan være godt å ha noen som du kan snakke med om dine erfaringer, som kan motivere underveis og/eller endre øvelsene du gjør om noe ikke føles riktig eller hensiktsmessig.

Så spør du hvilke aktiviteter jeg mener du/dere kan gjøre i pausen. Som alt annet innen sexlivet, så anbefaler jeg å gjøre det som føles og faller naturlig. Det å få en oppskrift, gir en potensiell fare for ytterligere prestasjonsangst. Man blir mer opptatt av å følge oppskriften, tenke teknisk (hva var det jeg skulle gjøre nå?) og gjøre alt "riktig", enn å være i nuet og følge instinktet.

Men litt inspirasjon til pauseaktiviteter:
Mange bruker pausene til bare å berøre hverandre. Ligge ved siden av hverandre å slappe av, småprate, kysse, stryke, klappe, klemme - rett og slett ha en positiv nærhet til hverandre. Andre velger å ha fokus og stimulere partner med for eksempel oralsex slik at den andre beholder sin tenning inn til du er klar igjen. Noen benytter også pausene til å se på porno sammen, lese erotiske noveller eller finne en annen inspirasjonskilde som kan lokke fram igjen lyst og funksjon.

Å jobbe med et slikt problem når du ikke har fast partner, kan være en ekstra utfordring. Ingen er like, og dermed kan du oppleve at noe som fungerer sammen med en partner, ikke nødvendigvis fungere sammen med en annen. Det er nok litt lettere for de som har en fast partner som de føler seg trygge sammen med, kan prate om sex med, og der det er rom for å forsøke og feile inn til man finner ut hva som fungere. Det er ikke dermed sagt at du ikke vil lykkes selv om du ikke har fast partner, men du må da gi deg selv rom for å feile.

Det viktigste du derfor kan gjøre i pausene, er at du ikke lar fortvilelsen, flauheten eller angsten ta overhånd. Forsøk å være i nuet, kjenn på sexlysten (som sannsynligvis er der ennå) og ha fokus på å forsterke den igjen.

Partner har også en viktig oppgave i en slik situasjon; ikke å komme med en negativ reaksjon på det som skjedde eller starte en diskusjon for eksempel om du tenner på partner eller ei.

Mange synes det kan hjelpe å benytte litt humor. Det kan ufarliggjøre situasjonen og hjelpe til å få bort de negative tankene som kan hindre deg i å komme i gang igjen, for eksempel med et "Jaja, så var det visst klart for en pause gitt..".

Lykke til!