hits

Manglende utløsning

kommentarer

Når det ikke går som det skal... Når utløsningen kommer ikke som forventet. Hva kan være galt? Og kan det gjøres noe med?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål

Hei. Så flott at det finnes sånne sider en kan spørre om intime spørsmål! 
Jeg har et forhold til en mann. Vi er litt over 50 år begge to. Han får ikke.. eller veldig sjelden utløsning når vi har sex. Han får det når han onanerer aleine. For mange år siden steriliserte han seg. Tror problemet skjedde etter det. Han får litt vondt rett før utløsningen. Har du råd/forslag til oss?

Spouting Horn off Poipu in Kauai
Licensed from: steheap / yayimages.com

Svar:

Mannens klimaks er todelt. Det ene er orgasmen som gir en mer eller mindre stormende følelse i kroppen, og det andre er ejakulasjon (sædutløsningen). De er egentlig uavhengig av hverandre, men opptrer oftest samtidig og de fleste tenker dermed på det som en og samme sak. Jeg regner derfor med at han sliter med å få både orgasme og ejakulasjon under samleiet?

Orgasmeforstyrrelser har vanligvis ikke en fysisk eller medisinsk årsak, men enkelte sykdommer, rusmisbruk og bruk av enkelte medisiner kan gjøre det vanskelig å få orgasme og/eller utløsning. Da vil han som oftest heller ikke få det til ved onanering. Om noe av dette kan være årsaken for han, er rådet at han oppsøker en lege som kan hjelpe ham videre.

Orgasmen og sædutløsningen er dessverre ikke viljestyrt. Selv om han ønsker det, så skjer det ikke. Snarere tvert imot - jo mer han stresser med å få det til, jo lengre tid kan det ta. Dette er ikke uvanlig, og faller inn under begrepet prestasjonsangst eller stressrelatert problem.

Det som blir viktig er at han øver seg opp til å slappe av. Han må legge bort tanken på at han må få det til, og si til seg selv at det er greit at det tar litt tid, og ikke ha forventninger om at det må skje hver gang. Klarer han det, vil det sannsynligvis stoppe de negative signalene som sendes til orgasmesentret ved stress, og han vil lettere kunne oppnå orgasme tidligere.

Du skriver at han får utløsning (orgasme?) når han onanerer alene, så da vet han i alle fall at kroppen hans fungerer, og det betyr også at det ikke er noe alvorlig i veien med han og sannsynligvis ikke fysiske grunner for hans problem. Du nevner at han har opplevd smerter ved utløsning etter sterilisering. Siden det ikke hindrer han når han onanerer, tviler jeg på at dette kan være årsaken til hans problem selv om det kan være at dette stresser han mer ved samleie enn ved onanering. Men om han ikke har tatt det opp med legen sin allerede, kan det være lurt at han gjør det. 

Det kan være flere årsaker til at han har problemer ved samleie, og dermed ulike metoder for å bli kvitt problemet. Rådene vil også avhenge av om problemet utelukkende gjelder orgasme eller ejakulasjon, eller begge deler.  

Mange av de som sliter med å nå klimaks ved samleie, har problemer fordi de på en eller annen måte blir "forstyrret". Føler han at han blir forstyrret eller avledet under samleiet og mister fokus? Eventuelt av hva da? Noen sliter fordi de ikke får nok stimuli, eller styrke på stimuleringen. Er det ikke nok eller riktig stimulering? Han bør tenke gjennom hva det er som mangler ved samleie sammenlignet med onanering? Er han tent nok?

Noen råd til han/dere:

  • Forsøk å slappe av. Sein orgasme/utløsning handler veldig ofte om frykt for å slippe kontrollen, og overdrevent «utenfrablikk» på seg selv. Det kan ikke presses fram, men må slippes til.
  • Finne områder på kroppen som kan gi han ekstra stimulering (erogene soner). Det kan være brystvortene, øreflippene, området rundt anus, pungen - egentlig overalt. Han må finne sine! Stimulering av området - enten av han selv eller av deg - kan hjelpe ham til å nå klimaks (raskere).
  • Benytter han fantasien når han onanerer, kan han forsøke å leve seg inn i den ved samleie også, framfor å slippe til tanken på at han må komme.
  • Bruk lang tid på forspillet, slik at han er godt stimulert før selve samleiet.
  • Forsøk at du masturberer han uten å ha samleie. Han får trening på annen stimulering enn det han gir seg selv, og samtidig brytes eventuelle hemninger han kan ha mot å slippe seg løs sammen med deg.
  • Dere kan forsøke å ta en pause i samleiet der han/du kan onanere han nesten fram til orgasme, for så å fortsette samleiet når orgasmen er rett rundt hjørnet. På den måten kan han lære opp kroppen til et nytt mønster, og etterhvert kan han sannsynligvis slippe onaneringen.

Det viktigste du kan gjøre, er at du ikke legger press på han til å prestere. 
Hvis disse rådene ikke hjelper kan det være lurt å oppsøke en fagperson. Parterapi er generelt mer effektivt enn individuell terapi ved orgasmeforstyrrelser.

Lykke til.