hits

Sprutorgasme

kommentarer

Sist fredag svarte jeg på et spørsmål om G-punktsorgasme, og i ettertid har det kommet inn mange spørsmål om sprutorgasmer. Jeg har plukket ut to av dem; fra ei som ønsker å oppleve sprutorgasme og så fra ei som opplever sine sprutorgasmer som et problem. 

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

  1. Hei! Jeg får bare vanlige orgasmer, men ønsker så veldig å få sprutorgasme. Hva gjør jeg for å klare det? Hilsen jente, 20 år
  2. Hei Siv. Jeg leste med stor interesse det du hadde skrevet om G-punktet, men jeg har et litt annet problem. Jeg plages virkelig av at det blir så utrolig vått når jeg får orgasme. Har lest om det på nettet, og regner med at jeg har det som kalles for squirting. Det er veldig ubehagelig. Synes det er ekkelt og ikke minst så fører det til sengeskift hver gang mannen min og jeg har sex. Det har alltid vært slik sammen med han, men jeg opplever det som så flaut at vi har faktisk aldri pratet om det, så jeg vet ikke hva han egentlig synes om det. Jeg har mest lyst til å la være å få orgasme for å slipe dette. Hva er egentlig squirting og hvorfor skjer det? Hva kan jeg gjøre for å hindre at det skjer? Dame, 35 år.

Watering
Licensed from: Stocksnapper / yayimages.com

Svar:

Fra det engelske ordet squirt, er det mange som kaller det for squirting på norsk. I fagspråket kalles det for kvinnelig ejakulasjon. I dagligtalen brukes gjerne sprutorgasme eller man sier at kvinnen spruter. Så lenge alle vet hva ordet man benytter betyr, spiller det egentlig ikke så stor rolle hva man kaller det.

Det viktigste er uansett å vite at sprutorgasme ikke er en eller annen form for orgasme selv om navnet tyder på det. Akkurat som sædvæsken hos menn, kan væsken fra kvinnen komme ut uavhengig av orgasme, enten rett før, under eller etter orgasmen.
Og væsken trenger ikke å komme som en sprut heller; noen ganger er det som en liten stråle eller væsken bare siver ut. Noen kvinner opplever dette ofte, noen bare av og til, mens andre opplever det aldri.

Akkurat hva denne væsken er, er (utrolig nok) fremdeles omdiskutert og uavklart. Noen mener det er urin fra urinblæra som ufrivillig støtes ut, mens andre mener at det er en væske fra noen kjertler omkring urinrøret til kvinner, tilsvarende det som hos mannen blir prostatakjertel. Andre igjen mener at det er en blanding mellom kjertelvæske og urin.

Om det dreier seg om væske fra noen kjertler, er forklaringen at disse kjertlene danner en tynn klar væske som tømmer seg i urinrøret ved sterk opphisselse eller sterke orgasmer. På grunn av plasseringen kan det lukte svakt av urin, men i følge denne teorien er det ikke urin, men altså en væske som er lik den som mannens prostata skiller ut.
Det som støtter en slik forklaring, er at ikke alle kvinner har (like mye av) dette kjertelvevet, noe som kan forklare hvorfor noen squirter, mens andre ikke.
Noe som derimot taler mot en slik forklaring, er at det hos enkelte kvinner kan komme så mye væske ut at det neppe kan ha blitt produsert (og oppbevart) i noen små kjertler.

Er det derimot urin fra urinblæra, eller en blanding av urin og kjertelvæske, er det lettere å forstå at noen opplever at det kan komme ut til dels mye væske. 
Eller kanskje er væsken og hvor den kommer fra, rett og slett forskjellig fra noen kvinner til andre?

Squirting er ikke viljestyrt. Det betyr at det skjer helt av seg selv uten at man kan stoppe det - eller bare bestemme seg for å slutte med det. Det betyr også at det kan være vanskelig å trene seg opp til å gjøre det for de som aldri har fått det til.

Mange kvinner synes det er skamfullt å squirte. De synes det er ekkelt at det blir så vått, redd for at partner skal tro at de tisser på seg, at det er vulgært, eller lignende.

Når squirtingen oppleves som et problem, kan du forsøke å minimere muligheten for at det kommer ut mye væske ved å tisse rett før samleiet. Da vil du i alle fall ha en visshet om at det ikke er mye urin i blæren som kan komme ut.  
En annen ting du kan gjøre er å unngå de stillingen(e) eller den type stimulering som du merker oftest fører til at det kommer ut væske.

Mange partnere synes på sin side at det er spennende og opphissende at kvinnen squirter. Derfor anbefaler jeg at dere tar en prat om dette - kanskje partner liker det? Siden det blir så vått, legger jo begge merke til hva som skjer, så istedenfor at du skal være flau og bli stresset, og kanskje sette begrensninger på deg selv og partner i hva dere kan gjøre når dere har sex sammen, kan det hende at du/dere greier å gjøre det til en berikelse for sexlivet deres? 

Kommer dere fram til at du/dere egentlig kan ha nytelse av at det skjer, er det lurt å legge til rette for at det kan bli vått, slik at dere slipper irritasjonen med vått sengetøy. Dere kan for eksempel forsøke med et brettet håndkle, men om det ikke er nok, kan det være en ide med plast i tillegg. Det finnes også madrass-beskyttelse som har stoff på den ene siden og plast på den andre. Dette kan du få kjøpt i butikker som selger sengetøy eller bestille på nettet. Det finnes slike som dekker hele madrassen/lakenet, men det finnes også i mindre lapper.

Som jeg skrev lengre opp, så er ikke squirting viljestyrt og kan derfor være vanskelig å trene seg opp til å ejakulere. De kvinnene jeg har snakket med, har ulike forklaringer på hvordan, når og hva de gjør for at det skal skje. Mange vet rett og slett ikke - det bare skjer. Det er derfor vanskelig å gi en oppskrift på hva du kan gjøre om du ønsker å få det til. Et tips er å stimulere det området som omtales som G-punktet. Også samleiestillinger som stimulerer dette området, er bra å forsøke. Mange beskriver det som at de får en tissefølelse rett før de squirter, så får du det, kan du forsøke å bare "la det stå til" - kanskje skjer det..? 

Lykke til!