hits

Finn dine erogene soner

kommentarer

Spørsmålet denne uka er fra ei dame som opplever at et område på kroppen som tidligere ga henne nytelse, ikke lengre gir samme effekt. Hun spør hva erogene soner egentlig er? Og kan de plutselig forsvinne?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Hei Siv! Jeg har noen spørsmål om erogene soner. Hva er det egentlig? Jeg trodde jeg visste det, men er blitt usikker. Har nemlig registrert noe rart. Før jeg fødte og ammet min sønn, syntes jeg sexen ble ekstra deilig når mannen min stimulerte brystvortene mine. Jeg sluttet å amme for over ett år siden, men det er som om brystvortene mine er døde! Kjenner at han er borti dem og sånn, så det er følelse i dem, men det gir meg ikke det lille ekstra lengre, om du skjønner. Skjer dette fordi brystvorter egentlig ikke er en erogen sone slik jeg har trodd, eller kan det ha skjedd noe galt med dem? Jeg savner følelsen! Hilsen bekymret konemor.

Sexy Woman Holding Breast With Hands
Licensed from: adamr / yayimages.com

Svar:

Erogene soner kan forklares med at det er et eller flere områder rundt på kroppen som gir en reaksjon og/eller forsterker seksuelle opphisselse når området berøres eller stimuleres på ulike måter. I utgangspunktet kan du se på hele kroppen som en stor erogen sone, men typiske steder der mange kjenner reaksjon, er munnen, klitoris, penis, anus, pungen, rumpen og bryst(knoppene). Også nakken, halsen, korsryggen og øreflippene er eksempler på steder som gir effekt hos mange, men som sagt kan sonene befinne seg over hele kroppen. 

Noen blir kåte når en erogen sone blir berørt/stimulert. For eksempel er det veldig vanlig å bli kåt når du kysser/kliner med en annen person.

For andre kan stimulering av en erogen sone forsterke en sexlyst som allerede er der, for eksempel ved stimulering av brystknoppene mens du har sex.

For andre igjen kan de samme områdene ha null effekt. Utfordringen med slike soner er derfor at hver enkelt person må finne sine (hvor og hva gir den gode følelsen?). Det gjør du best ved å være nysgjerrig og prøve deg fram når du er i en seksuell situasjon, enten med deg selv eller med en partner.

Også måten den erogene sonen blir berørt/stimulert har betydning for effekten. Kanskje føles det ikke så godt å bli berørt på for eksempel halsen bare med fingrene, men om partner benytter munnen/tungen, kan effekten bli noe helt annet.

Det er derfor lurt å ikke bare lete etter områder på kroppen, men utforsk dem på ulike måter. Du eller partner kan massere, kile, beføle, slikke, suge, bite osv.. Bare på den måten kan du finne ut hvilket området som er en erogen sone for deg.

Du kan oppleve at det skjer endringer i livet som gjør at noe som tidligere kjentes godt, ikke gir den samme følelsen lengre. Brystknoppene dine er et godt eksempel. Graviditeten og ammingen har, med de endringer som skjer med hormonene og nerveimpulsene da, sannsynligvis gjort noe med din oppfattelse av stimulering av dem. Det betyr at du har helt rett i at brystene er (var) en erogen sone for deg, men det er ikke riktig å si at det er noe galt med dem nå - ting har bare endret seg.

Noen kan også erfare at den gode effekten fra en erogen sone, forsvinner ved bytte av partner. Den nye partneren klarer kanskje ikke å finne akkurat den rette stimuleringen som skal til for å få fram den gode følelsen. Men kanskje andre områder kan vekkes til live?

En erogen sone kan ligge i dvale en periode for så å våkne igjen, men det kan også hende at endringene som har skjedd vil gjøre at brystknoppene dine aldri vil fungere som en erogen sone, på samme måten, igjen. Det vil bare tiden vise.

Men istedenfor å "sørge over tapet" av en erogen sone, kan du heller bli nysgjerrig på å utforske (sammen med partner) hva annet kroppen din kan by på av sensitive områder?

Lykke til.