hits

Fetisj

kommentarer

Denne uka svarer jeg på to spørsmål som begge har med seksuell fetisjisme å gjøre. Så sitter du nå å lurer på om du har en fetisj, eller du har en fetisj, men det føles vanskelig, så kan det hende at du får hjelp ved å lese ukas svar.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

  1. Hei sexolog, jeg er en mann som tenner svært på damer i trange jeans, er dette en fetisj?
  2. Hei. Håper du kan hjelpe meg. Jeg har en fetisj hvor jeg nyter å ha på meg bleier og gjerne også tisse i dem. Har hatt det slik så lenge jeg kan huske. Hvordan kan jeg ha fått denne fetisjen? Jeg lurer også på om dette er en vanlig fetisj, finnes det noe tall på det? Ingen vet om fetisjen min, jeg føler meg bare unormal. Hvordan kan jeg bli kvitt fetisjen?

Cloth Nappy
Licensed from: Kitch / yayimages.com

Svar:

Seksuell fetisjisme (fetisj) kan forklares med at konkrete gjenstander, klær, handlinger, kroppsdeler, sanseinntrykk eller ideer, som i utgangspunktet ikke har noe med sex å gjøre, har en seksuell verdi for deg. Du tenner altså på noe som i utgangspunktet ikke regnes for å ha noe med sex å gjøre, men for deg har det nettopp det. For noen er fetisjen(e) nødvendig for at de i det hele tatt skal føle lyst, tenne seksuelt eller oppnå seksuell tilfredsstillelse, mens andre benytter fetisjen(e) til å forsterke den seksuelle nytelse de allerede har oppnådd.

Det finnes utallige fetisjer. Noen er mer vanlige - kanskje så "hverdagslig" at du ikke tenker over at du har en fetisj, mens andre fetisjer er mer sjeldne. Det har blitt uttalt: Finnes det, finnes det også noen som har fetisj for det. Men jeg har dessverre ikke klart å finne noen studier som viser antall personer fordelt på de ulike fetisjene.

Bleiefetisj er en av de mer vanlige fetisjene vi kjenner til. Den kan utspille seg på ulike måter; den seksuelle opphisselsen skjer når du har på deg en bleie, når du tisser i en bleie, om partner har på seg bleie, få skifte - eller bli skiftet på som en baby, bare ta på bleien eller lukte på den - fellesnevneren er at en bleie er i sentrum for tenningen.

Det er ikke helt klarlagt hvorfor noen utvikler en fetisj, mens andre ikke gjør det. En forklaring er at fetisjer oppstår på bakgrunn av den første eller sterke seksuelle opplevelsen/orgasmen, forbundet med situasjonen du var i. Om dette er en riktig forklaring, kan det bety at du for eksempel utviklet bleiefetisj fordi du hadde en helt spesiell seksuell opplevelse/følelse som barn mens du hadde på deg bleie.

Når det gjelder spørsmålet om det å tenne på damer i trange jeans er en fetisj, kan svaret være både ja og nei. Tenner du på dette fordi du ser de kvinnelige formene bedre, så er ikke det per definisjon en fetisj, - det er noe som naturlig kan relateres til sex. Men er det derimot selve jeansen som er utslagsgivende, betyr det at du tenner på noe som i utgangspunktet ikke knyttes til sex; altså du har en fetisj.

Mange opplever at fetisjen(e) er en berikelse, både for dem selv og partner. For andre kan det oppleves vanskelig; de føler skyld og skam og kan ha vanskeligheter med selv å akseptere. Men å ha en fetisj betyr ikke at du er "unormal" og det er ikke noe du bevisst har valgt selv. Fetisjen er bare blitt en del av ditt seksuelle tenningsmønster, akkurat som alle andre har sitt mønster. 
Har du et tenningsmønster som er uhensiktsmessig, eller som rett og slett gjør livet vanskelig, kan det være en ide å oppsøke hjelp. Seksualiteten er i prosess gjennom hele livet. Det betyr at ditt seksuelle tenningsmønster kan endre seg. Ønsker du hjelp til å lære å leve med din fetisj, eller kanskje helst uten, kan du starte med å kontakte fastlegen din for henvisning til rette instans eller ta kontakt direkte med en sexolog. 

Lykke til!