hits

Den rosa sløyfa

Rosa sløyfe-måneden er her. I hele oktober har media, butikker, organisasjoner og enkeltpersoner hatt fokus på den rosa sløyfen. Rosa sløyfe er en internasjonal folkebevegelse som ble startet av amerikanske kvinner på begynnelsen av 1990-tallet.

Global Breast cancer awareness concept illustration EPS10 file.
Licensed from: cienpies / yayimages.com

Siden 1999 har måneden også vært markert i Norge; det selges, arrangeres, markeres og vises omtanke - alt til inntekt for brystkreftforskning og andre brystkreftprosjekter. Det er en kampanje veldig mange støtter opp om - det angår de fleste.

Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner. Ca. 3300 kvinner (og noen få menn) får diagnosen hvert år. Og bak antallet som blir rammet, er det veldig mange flere - partnere, barn, familie, venner, arbeidskollegaer... - som på en eller annen måte blir berørt.

Heldigvis er det mange som blir friske igjen av brystkreft, og nedgangen i antall dødsfall skjer blant annet fordi de innsamlede midlene fra Rosa sløyfe-måneden bidrar til framskritt innen forskningen. Å støtte saken redder liv!

Årets aksjon har arvelig brystkreft som tema*. Slekten din er verdt å kjenne - med tanke på genfeil.

Selv mistet jeg min kjære mormor på grunn av brystkreft. Vurdert opp mot alderen hennes, er det lite trolig at hun fikk brystkreft grunnet genfeil. Likevel streifer tankene mine i blant rundt arvelighet - kan jeg ha arvet?

Jeg har kjent på det. Jeg er fra naturens side utstyrt med en type kjertelvev i brystene som gjør at nye kuler stadig dukker opp. Jeg har tatt mammografi utallige ganger og nåler har blitt stukket inn for å tappe væske eller for å ta vevsprøve av suspekte funn. Og i ukene det tar før svaret kommer, har jeg vært i en berg og dalbane av håp og redsel. Men om det hadde vært god grunn til å mistenke at mormor fikk brystkreft på grunn av arvelig genfeil - ville jeg tatt i mot tilbudet om gentest? Jeg er ikke sikker.

Hensikten med å tilby gentest, er å kunne gå inn med forebyggende behandling  for ny kreftsykdom hos de som er rammet, og på et tidlig tidspunkt kunne avdekke genfeil hos slektninger, for å forebygge utvikling av kreft hos dem. Jeg har respekt for de som ønsker en gentest, og tar den. Det å vite kan redde liv.

Det viktigste vi alle kan gjøre, gentest eller ei, er å sjekke brystene våre! Gjør det til et fast ritual en gang i måneden. Bestem deg for å gjøre det for eksempel første dag etter menstruasjon - da er det lettest å kjenne kuler som ikke skal være der. Eller en fast dato hver måned - da blir du kjent med brystene dine og kan lettere kjenne om nye kuler har dukket opp. Gjør det når du dusjer - det tar ikke lange tiden. Det å sjekke kan redde liv.

Uansett; å støtte Rosa sløyfe - det redder garantert liv!

* Årets tema og retningslinjer

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar