hits

Smerter og blødninger ved sex - og legeskrekk

kommentarer

Denne ukas spørsmål tar opp en problematikk med smerter og blødning etter samleie.  Svaret er egentlig kort og greit ? oppsøk lege for en undersøkelse. Men dette er noe hun kvier seg veldig for. Hva skal hun gjøre med det?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål

Hei Siv. Jeg fikk ny kjæreste for 6 måneder siden, og han er ganske stor! Fra vi begynte å ha sex, har jeg opplevd smerter under samleiet når han støter langt inn i meg. Jeg har googlet på nettet, og lest at dette er noe som kalles for støtsmerter, og ikke er unormalt når penis er stor og lang. Har derfor ikke bekymret meg veldig for det, men det er ubehagelig.

De siste ukene har det derimot begynt å blø i tillegg. Etter hvert eneste samleie kommer det blod ut og jeg kjenner at det er litt vondt også etterpå. Ikke veldig mye, kanskje bare en dag eller to, og det er ikke mensen. Jeg bruker p-piller, så mensen er godt regulert. Blødningene bekymrer meg, og jeg regner med at svaret ditt er at jeg må gå til lege, men saken er det at jeg har fullstendig legeskrekk. Har aldri tatt en sånn undersøkelse før. Bare tanken gjør meg dårlig. Hva kan jeg gjøre?
 

Girl is scared of an injection.
Licensed from: danr13 / yayimages.com

Svar

Det er ikke uvanlig å oppleve støtsmerter ved samleie om penis støtes inn hardt og dypt. Om du ellers ikke har noen som helst plager/symptomer, er det mest sannsynlig at årsaken er støt mot livmorhalsen. Dype og/eller harde støt mot den, kan skape alt fra litt ubehag til sterke kvalmende smerter. Måten å hindre dette på, er å unngå stillinger og teknikker som framkaller ubehaget/smertene.

Når det derimot begynner å blø etter samleie, og dette gjentar seg uten en naturlig forklaring som for eksempel mensen, er det eneste rådet at du må oppsøke en lege for undersøkelse. Alltid når det skjer endringer i underlivet som uforklarlige blødninger, smerter, endring i utflod osv., og som ikke ser ut til å gå over av seg selv, bør man oppsøke en lege.

Det kan være mange ulike forklaringer på blødninger og smerter, fra noe helt uskyldig til noe mer alvorlig. Det er uansett viktig å finne årsak og ikke minst utelukke at det er noe alvorlig galt.

Siden du lider av fullstendig legeskrekk som du skriver, må du tenke gjennom hva som kan være til hjelp for at du skal klare å overvinne denne skrekken (for det bør du).

Kanskje kan du ha hjelp av å forhøre deg litt rundt om det er noen som har erfaring fra en lege som de kan anbefale. De fleste gynekologer er veldig vant med at kvinner gruer seg mer eller mindre til en slik undersøkelse og er flinke til å ta hensyn, men alle er jo likevel forskjellige. Å få en anbefalt fra noen som har god erfaring med legen, kan gjøre deg tryggere.

Du kan også ta med deg partner eller en annen person du måtte ønske til legebesøket, for å ha støtte og hjelp under konsultasjonen. Det er absolutt lov (selv om man er voksen) å ha med seg noen til legen.

Ring og snakk med legen eller resepsjonisten. Fortell om legeskrekken din, og hør hva de kan gjøre for deg med tanke på det.

Forbered deg, gjerne med å skrive ned på en lapp, det du vil si. Gjør legen oppmerksom på hvor redd du er, at du gruer deg og at du aldri har gjort en gynekologisk undersøkelse tidligere.

Nå vet jeg ikke hvor angstpreget legeskrekken din er eller på hvilken måte det gir seg uttrykk, men om det føles uovervinnelig bare det å oppsøke et legekontor, kan du høre om du bare kan stikke innom uten avtale og uten at noe skal skje; ta en tur (gjerne sammen med noen), gå inn på venterommet og bare sitt der litt, pust og kjenn etter om du kan finne en ro. Neste gang kan det forhåpentligvis føles mer ufarlig, og dermed gå bedre enn du frykter.

En fastlege kan gjøre en gynekologisk undersøkelse, og/eller henvise til spesialist (gynekolog) om det skulle være nødvendig. Noen kvinner ønsker å benytte en annen lege enn fastlegen sin til slike undersøkelser, og det er ingenting i veien for at du kan bestille time direkte hos en gynekolog. Du må da ta kontakt med en privatpraktiserende gynekolog for time, og du må betale full pris for undersøkelsen. Dette blir en avveiing du selv må ta. Det viktigste er at du får gjort det.

Ønsker deg lykke til!