hits

PMS - Pyton Monster Sinna

Er du så irritabel at du føler du nesten eksploderer? Er puppene så ømme at du knapt orker at noen ser på dem? Da er sjansen stor for at du har PMS.

Hva er PMS?

En gutt sa en gang: "Innimellom er mamma pyton monster sinna". Det var nok en korrekt beskrivelse av guttens opplevelse av moren noen dager hver måned. Men PMS står ikke for pyton monster sinna - det står for premenstruelt syndrom. 

PMS er betegnelsen på en samling psykiske og/eller kroppslige plager som opptrer i de siste dagene eller ukene før menstruasjonen, og som forsvinner av seg selv i løpet av de første dagene av menstruasjonen.

angry wife
Licensed from: get4net / yayimages.com

Symptomer på PMS

Typiske symptomer på PMS kan være nedsatt stemningsleie, irritabilitet, rastløshet og søvnproblemer. Det er også vanlig med kroppslige symptomer som ømme bryster, oppblåsthet, væskeansamling i kroppen, vektøkning og hodepine.

Det varierer fra kvinne til kvinne hvilke plager hun har. Man regner med at omtrent halvparten av alle kvinner i menstruerende alder har ett eller flere symptomer på PMS, mens en liten del - omtrent 5 % - har så store plager at det kan føre til sykefravær.

Hva skyldes PMS?

Hittil har alle forsøk på å slå fast eksakt årsak vært forgjeves, men alt tyder på at hormonelle endringer i løpet av menstruasjonssyklusen spiller en viktig rolle. Siden menstruasjonssyklusen reguleres av mange hormoner, tror man at samspillet mellom de ulike hormonene er i ulaget ved PMS. Teorien underbygges av at man ser en bedring hos mange når eggløsningen hindres, enten ved hormonbehandling (for eksempel hormonell prevensjon) eller ved fjerning av eggstokkene.

Hvordan kan man finne ut om man har PMS?

Start med å føre opp i en kalender de dagene du mener at du har symptomer som kan skyldes PMS. Hvis de samme symptomene kommer igjen hver måned på omtrent samme tid før menstruasjonen og forsvinner i løpet av menstruasjonen, kan du være ganske sikker på at du har PMS.

Kan jeg gjøre noe selv for å lette plagene?

Det finnes mange kjerringråd, men ingen av dem har vitenskapelig bevist effekt. Det gjelder også forskjellige naturmedisiner.

Likevel - råd som mange mener hjelper, er for eksempel å redusere inntaket av salt, kaffe og alkohol, få nok søvn og trene kondisjon hver dag. Av naturmedisin er det noen som mener at nattlysolje, magnesium, kalktilskudd eller B-vitamintilskudd har effekt.

Det beste rådet er å forsøke å innrette deg etter plagene. Unngå for eksempel vanskelige samtaler i de dagene du har PMS. Stell litt ekstra pent med deg selv - gjør noe du føler lystbetont og som kan hjelpe på formen og humøret!

Kan legen hjelpe meg?

Dersom du har PMS og samtidig behøver prevensjon, har hormonell prevensjon vist seg å ha effekt hos en del. Et annet råd er å forlenge syklusen med p-piller (hoppe over blødningsuka). Studier viser at symptomer som hodepine, oppblåsthet, bekkensmerter, hevelser, ømme bryster og humørsvingninger, kan reduseres ved forlenget p-pillesyklus. Om det er væskeopphopning i kroppen som er problemet, kan svakt vanndrivende tabletter være til hjelp. Lindringen synes å være best mot ømme bryster og oppblåsthet, men også irritasjon. Medikamenter som ellers brukes til å behandle lett depresjon, kan også hjelpe. Kortvarig behandling i perioder med plager har vist seg å være like effektiv som kontinuerlig behandling.

Vil jeg ha PMS for resten av livet?

Det er store individuelle variasjoner i varighet, alvorlighetsgrad og intensitet. PMS er vanligvis ikke forbundet med komplikasjoner, men hos dem som får betydelig irritabilitet og atferdsendring, kan det ende med vanskeligheter i forholdet til nær familie. Noen få har også problemer med å følge opp jobb i disse periodene. Bortsett fra ved fjerning av eggstokkene, vil symptomene vanligvis vende tilbake når behandlingen stopper.

Noen merker endring til det bedre etter å ha vært gravide, men om ikke vitenskapen plutselig gjør et gjennombrudd og finner en effektiv behandling, må du dessverre regne med å ha PMS i større eller mindre grad til du kommer i overgangsalderen. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar