hits

Hva gjør du når penisen din er skeiv?

kommentarer

Mannen som stiller spørsmål denne uka, opplever at penisen har begynt å få en bøy, og lurer på om det er normalt. Og kan han gjøre noe med det?

Spørsmål

Hei! Jeg vet ikke om du svarer på spørsmål som mitt, men gjør et forsøk! Jeg er en godt voksen mann, som egentlig aldri har hatt store problemer med sexlivet mitt. Det har selvsagt gått litt opp og ned med behovet, men det gjør det jo for alle.

Penisen min har nesten alltid fungert når den skulle, og jeg har vært stolt av den. Ikke av de største, men helt grei størrelse på den, og når jeg har hatt ereksjon, har den struttet stiv og stolt oppover, men litt ut mot den ene siden. Men den har som sagt fungert og gitt meg mange gode stunder.  

Men i det siste har jeg oppdaget at den har blitt mer og mer skjev. Nå bøyer den seg mot den andre siden. Ikke hele penisen, men ca. fra midten og ut. Det ser litt rart ut, og om det fortsetter å bøye seg mer, vil jeg sannsynligvis snart oppleve at det blir vanskelig å få den inn i kona. Når den er slapp ser den helt vanlig ut. Kan ikke kjenne med fingrene at det er noe feil på den heller. Hva kan dette skyldes? Er det noe jeg kan få gjort noe med?

Hilsen mann 59 år.

Irregular stack of biscuit.
Licensed from: indigolotos / yayimages.com

Svar

Hvordan penis bøyer eller krummer seg vil variere mye fra mann til mann, men en penis er oftest ikke helt rett. Bøyen er stort sett lettest å se i erigert tilstand. Det er også helt vanlig at en penis kan peke mer eller mindre i en eller annen retning når den blir erigert.

De fleste menn lever godt med en bøy på penis, og så lenge penis alltid har vært slik, og/eller ikke er til hinder for sexlivet ditt, er det heller ikke noe man forsøker å rette på. Tvert i mot så kan man oppleve at bøyen faktisk kan være et gode for sexlivet; for eksempel kan en penis med bøy oppover, lettere stimulere området som kalles g-punktet i en skjede (i misjonær stillingen), på en måte som en rett penis ikke kan få til.

En penis med en mer uttalt krumning kalles "krummerik". Det skilles mellom medfødt krummerik og krummerik som utvikler seg i voksen alder - ofte fra 20 års alderen, og hyppigere med stigende alder (Induratio penis plastica/Peyronies sykdom).

Årsaken til utvikling av krummerik kan variere, men ofte dreier det seg om en betennelsestilstand og/eller arrdannelse i bindevevshinna som omslutter svamplegemene i penis. Betennelsen kan skyldes en autoimmun tilstand eller skade på penis, og arr utvikles på bakgrunn av dette.
Når tilstanden er medfødt, finner man ofte bindevevsknuter i svamplegemene i penis, som fører til arrdannelser eller skrumping av vevet, som igjen gir en krummerik.

Noen har ikke (mye) plager på grunn av krummeriken, men hos noen blir plagene så store at det kan bli vanskelig eller umulig å gjennomføre samleie. Dersom tilstanden er/blir slik, kan du forsøke behandling. Du må da oppsøke fastlegen din, som igjen henviser deg til en spesialist i urologi. Ta gjerne med deg bilder av din erigerte penis til legen -  bilder tatt fra ulike vinkler. Det vil være til hjelp for å avgjøre behandlingsform. Likevel kan legen ha behov for å undersøke penis i erigert tilstand, og du vil da vanligvis få en innsprøyting av et ereksjonsfremmende stoff i penis.

Det finnes dessverre ingen behandling som kan helbrede tilstanden helt, men injeksjon av medikamenter i arrvevet, sjokkbølgebehandling eller kirurgi er ulike behandlingsformer som kan bedre tilstanden og gjøre krummeriken mindre uttalt.

Lykke til.