hits

Hvorfor krymper penis?

kommentarer

Mannen som stiller spørsmål denne uka, opplever at penis har begynt å krympe når den er i slapp tilstand, og han lurer på hva det kan skyldes.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Ta gjerne kontakt med meg. Et spørsmål med svar vil bli publisert her på bloggen hver fredag. Ta kontakt med meg på e-postadresse: sexologensvarer@gmail.com

Spørsmål

Så flott blogg med mange hverdagsspørsmål og svar. Jeg er en mann på 56 år, og har en penis som fungerer normalt når den er erigert. I den senere tid har den begynt å krympe i «hvilestilling» når jeg er i svømmehallen osv, da kommer den nesten bort, bare skinnet som er synlig. Hva kan det skyldes? Har ikke funnet noe annet som er endret. Takk for svar.

swimming start
Licensed from: dotshock / yayimages.com

Svar

Jeg starter med å si litt om penis anatomi: Penis består av tre svamplegemer, og det er disse som gjør at penis blir erigert når de fylles med blod. Men de har også innvirkning på størrelsen til penis i slapp tilstand - eller hvilestilling som du kaller det;
Er det varmt og du er rolig og trygg, vil penis og svamplegemene være avslappet, og henge mer. Penis vil dermed visuelt se større ut.
Om det derimot er kaldt eller du blir redd, vil svamplegemene og annet vev i penis trekke seg sammen (krympe), og penis vil visuelt se mindre ut. 
Forskjellen mellom en "varm og trygg" penis kontra en "kald og utrygg" penis, kan være veldig stor.

For de fleste menn er begrepet "badetiss" velkjent. Når de hopper ut i kaldt vann, krymper penis raskt og kan omtrent forsvinne helt. Dette er kroppens forsvar mot at penis (og særlig sædproduksjonen i pungen) skal ta skade av temperaturendringene.

Det er derfor nærliggende å tro at det du opplever for eksempel i svømmehallen, bare er dette naturlige fenomenet "badetiss". Men din alder tatt i betraktning, så regner jeg med at du har lang erfaring med badetiss, og det du opplever nå, er noe nytt/annet - du tidfester det til noe du har opplevd i den senere tid.

Det som taler mot at det er noe alvorlig i veien, er at du får ereksjon, har normal funksjon da og at du har heller ikke merket andre endringer. Likevel kan endringer med penis, både utseende og/eller funksjon, være et tegn på "noe". Om du selv ikke finner en forklaring som for eksempel at du har begynt med medisiner, fått påvist en eller annen sykdom eller annet som har endret seg i livet ditt i den senere tid, kan det være en ide at du oppsøker fastlegen din og forteller om endringen og det du opplever nå. Legen din vil da vurdere om det er behov for noen undersøkelser - det kan for eksempel bare være en blodprøve eller vurdering av spesialist. Men som sagt - det er liten grunn til å tenke at noe er veldig galt med deg.  

Lykke til!