hits

Hjelp! Jeg vil bli gravid. Kan alternativ behandling hjelpe?

kommentarer

Kvinnen som stiller spørsmål denne uka, har forsøkt å bli gravid en tid uten å lykkes. Hun lurer på hvilke muligheter tradisjonell medisin (alternativ behandling) har å tilby for å kanskje slippe tøffe hormonkurer. I tillegg har hun og mannen erfart det mange i deres situasjon kjenner på - sexlivet blir "mekanisk" og problematisk.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com

Spørsmål

Hei Siv. Jeg er en gift dame på 34 år, men foreløpig uten barn... Jeg leste på nettsiden din, og ser at du i tillegg til å være sexolog, også er soneterapeut. Jeg håper derfor at du kan hjelpe meg. Problemet mitt (vårt) er nemlig todelt, og du passer inn i begge delene!

Vi har forsøkt en stund å bli gravid uten å lykkes, og jeg begynner å bli veldig fortvilet av mange grunner. Kanskje spesielt med tanke på hva som ligger foran meg, om det ender med utredning og kanskje ivf, som vil innebære hestekurer med hormonbehandling ++. Hva vet du om alternativ behandling med tanke på å hjelpe på dette området? Er det noe å tenke på?

Så den andre delen av vårt problem. Sexlivet vårt har endret seg dramatisk vil jeg si. Fra å være fylt av lyst, impulsivitet, lekenhet og glede for oss begge, er det nå blitt en mekanisk greie. Det er ikke lengre lyst, men tidspunktet i syklusen som styrer når vi har sex. Sex har blitt noe vi gjør enten vi har lyst eller ei, i håp om at denne gangen skal vi lykkes! Det har etter hvert blitt sånn at jeg får vondt i skjeden når vi har sex og veldig sår etterpå. Mannen min har begynt å slite med å få ereksjon, eller beholde den... Jeg må innrømme at jeg har begynt å grue meg til sexen. Og når det måned etter måned heller ikke gir resultat, blir jeg helt mismodig. Føler at vi virkelig er inne i en vond spiral når det gjelder sexlivet vårt. Hva skal vi gjøre!!? Kan du hjelpe oss? Takknemlig for alle gode tips og råd.
Hilsen fortvilet ikke-gravid

Unhappy Woman With Pregnancy Test
Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

Svar

Det er dessverre mange som sliter som dere. Det å ikke bli gravid, ikke lykkes tross iherdig innsats, kan forståelig nok føre til frustrasjon og nedstemthet. Optimistiske håp hver måned, ender i en kjempe nedtur når mensen likevel kommer. En ordentlig følelsesmessig berg og dalbane som helt klart påvirket systemet negativt. Det skaper et indre stress som igjen blant annet kan skape forstyrrelser i hormonbalansen.

Du spør om alternativ behandling kan hjelpe. Det er gjort flere studier som viser at grupper som får alternativ (tradisjonell) medisinsk behandling sammenlignet med kontrollgrupper som utelukkende behandles med vestlig medisin, har større sjanse til å lykkes med å føde egne barn. Ser man i tillegg på studier som omhandler andre hormonelle-/underlivs- tilstander hos kvinner som PCOS, endometriose, uregelmessig menstruasjonssyklus, PMS, overgangsalder osv., er det ganske så overbevisende resultater på at soneterapi og akupunktur blant annet kan stabilisere og regulere hormonbalansen - og dermed også påvirke fertiliteten. Dette kan altså benyttes parallelt med utredning for barnløshet og som et supplement ved ivf-behandling.

Jeg har ett bein innen skolemedisin og ett innen tradisjonell medisin, og i min praksis benytter jeg det beste fra begge verdener, kombinerer og forener det så ofte jeg kan. Jeg har således absolutt ikke problemer med å anbefale å forsøke alternativ behandling.

Det er mange grunner til ufrivillig barnløshet, så om du velger å forsøke fotsoneterapi og/eller akupunktur, vil jeg likevel poengtere at det er viktig at du oppsøker lege og starter utredningen når dere har aktivt forsøkt å bli gravide i ett år uten å lykkes, slik kriteriet er i Norge (litt tidligere når kvinnen er over 35 år).

I tillegg til kartlegging av problemet, menstruasjonssyklus og fotsone-/akupunktur-behandlingen, er det mye annet jeg også ville sett på; for eksempel generell reduksjon av stressfaktorer i livet, avslapning, trening, kosthold (TCM - tradisjonell kinesisk medisin) og tilskudd av vitaminer, mineraler og urter - altså ting du kan gjøre selv hjemme, etter tips og råd.

Og husk - det er ikke alltid kvinnen som er årsaken til ufrivillig barnløshet. Hos ca. 30 % av tilfellene finner man årsaken hos mannen. Altså like ofte som hos kvinnen. De resterende 40 % finner man årsak hos begge eller man finner ingen forklaring.

Det er altså mye både du og din mann kan forsøke for å forbedre deres fertilitet, før du går til det skrittet å starte med hormonbehandlinger. Det er derfor også hensiktsmessig å behandle begge parter med alternativ behandling - om ikke årsaken er avdekket hos bare den ene.

Angående det du skriver om sexlivet deres - at det nå er mer "mekanisk" og styrt av tidspunkter - ikke lyst, så er det et velkjent problem for par som er i deres situasjon. I starten er det stort sett bare morsomt å forsøke å lage barn, men etter hvert som tiden går og nedturene blir stadig flere, vil innstillingen og motivasjonen bli en annen.

Har man sex når man egentlig ikke har lyst, så vil heller ikke kroppen fungere optimalt seksuelt. Kvinner får lite eller ingen lubrikasjon (våthet i skjeden) noe som fører til sårhet, svie og smerter. Og mannen kan få problemer både med ereksjonen og sædavgangen.

Dette er stressrelaterte problem. Å "tvinge" seg til å ha sex, gir et indre stress som øker stresshormonene, som igjen virker direkte ugunstig på de hormonene og den sirkulasjonen i underlivet som skal sørge for optimale forhold for å leve ut sin seksualitet/sexlyst - og for å bli gravid.

Det er derfor viktig at dere forsøker å finne tilbake til den gleden, lekenheten og impulsiviteten dere hadde tidligere. Rett og slett følger lysten igjen, og ikke "tvangen". For noen kan det være vanskelig å komme ut av denne negative spiralen, og det kan hende dere vil ha godt av å snakke med en fagperson for å få råd, tips og oppfølging rundt det.

Min erfaring er at de som kommer til meg for fotsone- og akupunkturbehandling i forbindelse med infertilitet, også ofte trenger hjelp til å komme inn på et mer positivt spor igjen når det gjelder sexlivet.

Ønsker dere lykke til!