hits

Hjelp for de som lekker når de har sex!

Jeg har møtt mange kvinner som sliter med sexlivet eller har trukket seg helt bort fra det, fordi de lekker urin eller avføring når de har samleie. De kan oppleve det som ekstremt pinlig, flaut og føle skam. Mange av dem har vært kjempe flinke til å gjøre knipeøvelser, men likevel sliter de. 

Behandling med elektrostimuleringsapparat

De fleste tenker at operasjon er eneste alternativ når knipeøvelser ikke hjelper, men kvier seg for inngrepet, og går derfor å sliter med dette i det skjulte. Men det finnes alternativer som kan prøves ut før eventuelt operasjon - elektrostimulering.

Quintet avholdt et kurs for en tid tilbake, der temaet var inkontinens og smerter i underlivet, og behandling av dette ved bruk av elektrostimuleringsapparat. På kurset ble det vist fram ulike apparat - apparater som varierer fra lite avanserte til det nye flaggskipet deres Neuro Trac MyoPus Pro, som er en liten datamaskin i seg selv. Til min praksis har jeg valgt "flaggskipet", fordi jeg ønsket et apparat som gir meg alle muligheter som de andre gir hver for seg, pluss en god del mer. Som bruker derimot, kan et av de enklere (og billigere) apparatene fungere vel så bra.

Noen ganger kan jeg føle meg usikker på hvilket annet apparat som vil passe for den enkeltes behov og plager. Dette er teamet på Quintet suverene til å hjelpe til å finne ut av. Ikke bare hjelper de til med valg av riktig apparat, men de programmerer og låser apparatet på rett program slik at det bare er for brukeren å koble det sammen og ta det i bruk når de får det direkte hjemsendt i posten.

Instruksjon

Mange kan sikkert føle en motstand for å ta i bruk et elektronisk apparat. Men når det gjelder disse apparatene, er det i alle fall ingen grunn til å frykte det tekniske. Instruksjonen som følger med apparatet, er både informativ og lettlest. Man trenger ikke være veldig teknisk anlagt for å skjønne hvordan dette skal brukes.

Uansett hvilket apparat man velger, leveres det i et praktisk etui, delt inn i flere rom, slik at man fort får god oversikt over innholdet. I tillegg er alt pakket inn, og deler som skal benyttes i kroppskontakt, er forseglet slik at man kan være helt trygg med tanke på det hygieniske. Det følger også med oppladbare batteri, samt batterilader. En stor flaske med vannbasert hudvennlig glidemiddel uten tilsetningsstoffer er også en del av pakken.

Elektrostimulering

For å forenkle bruken, finnes det 6 ferdigprogrammerte innstillinger til elektrostimuleringsdelen: for smerteproblematikk, tibialisstimulering, stressinkontinens, urgeinkontinens, blandingsinkontinens og et program som kalles Work out. Som sagt er apparatet stort sett låst til et gitt program når det sendes ut til brukeren, så dette er ikke noe den enkelte trenger å tenke på.

Biofeedback

Riktig bruk av bekkenbunnsmuskulaturen vil gi best og raskest resultat, så det å se hvor godt knipet er og hvor godt man klarer å slappe av, er til stor nytte i behandlingen. Feil kniping eller ikke klare å gi slipp i muskulaturen, vil i verste fall kunne gi større problemer, i hvert fall ikke hjelpe på problemet. Biofeedbackdelen er derfor nyttig å bruke for at du som behandler eller brukeren selv skal kunnes se at bekkenbunnsmuskulaturen benyttes korrekt.

 

Apparatet jeg har i min praksis, har flere valg for hvordan du kan se hvordan du bruker bekkenbunnen. Det mest vanlige er via grafer og kurver, men det er lagt inn program der man via knipet for eksempel skal få en hare til å hoppe opp en bakke og rulle ned på andre siden, eller få en rose til å åpne og lukke seg. Dette kan ses på som en gimmick, men vil helt klart kunne gi mer inspirasjon for mange av brukerne, enn bare via kjedelige grafer og kurver. Ved bruk av disse programmene, kan det rett og slett bli morsomt å trene!

Vaginalprobe og pads

Om du velger et apparat som ikke har biofeedbackfunksjonen, vil proben som skal føres inn i skjeden, kunne gi en god indikasjon på om knipet du gjør er riktig. Det er nemlig mulig å montere en vippepinne på den slik at man selv kan se at man kniper og slapper av riktig. Pinnen vipper nedover når knipet er riktig, og tilbake i posisjon når man slapper av. Vipper pinnen oppover ved knipet, viser det at man kniper feil, altså benytter hjelpemuskulatur.

Proben er ikke spesielt stor, men for enkelte brukergrupper er min erfaring at størrelsen kan være en utfordring (særlig de som sliter med vaginitt/vaginisme). For dem som har problemer med å føre inn proben i skjeden, kan en mindre probe (analprobe) forsøkes.

Et annet alternativ for personer med smerteproblematikk er å bruke tibialisstimulering med elektropads som festes på foten, og du kan for eksempel se på tv samtidig som du trener i 20 minutter.

Support

Det kan virke vanskelig, og mange kan sikkert kjenne vegring mot å ta i bruk tekniske apparat. Vel, jeg kan ut i fra min erfaring med mange ulike brukere si at det er ingenting å frykte. Skulle du stå fast, enten det er lite eller stort, er det bare å ta en telefon eller sende en mail til teamet på Quintet, og du vil veldig raskt få hjelp.  Dette gjelder både meg som behandler, men også de som bruker apparatene. De ansatte der er imøtekommende, hjelpsomme og utrolig flinke uansett apparat og uansett spørsmål. Jeg har aldri opplevd at noe spørsmål har blitt ubesvart eller fått følelsen av at dette var for dumt. 

I min praksis

MyoPro Plus har blitt en del av mitt sexologiske tilbud, og jeg benytter apparatet i ulike sammenhenger - ulik problematikk. Oftest til kvinner med seksuelle problemer knyttet til inkontinensproblematikk. Men jeg benytter det også for eksempel til de med smerteproblematikk som vaginitt og vaginisme - som et supplement til samtaler og andre teknikker, eller menn med ereksjonsproblemer.

Om du ønsker å forsøke dette som behandling mot inkontinens, er det greit å vite at dette er et teknisk hjelpemiddel du kan få til utlån. De billigste apparatene vil ikke kose deg noe! Oppsøk legen din og be om at det sendes rekvisisjon. Du må også knyttes til en behandler som kan hjelpe deg å komme i gang og følge opp.

Dette er ingen quick fix, men absolutt et godt verktøy som vil gi bedre resultater på sikt, enn bare knipeøvelser. 

Lykke til!

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar