hits

Så ofte bør du ha sædutløsning!

kommentarer

Mannen som stiller spørsmål denne uka, har hørt at man bør ha minst to sædutløsninger per uke. Stemmer det?

Har du noe du lurer på, plages med eller ønsker å stille spørsmål om - send inn til sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om sjelden utløsning kan være skadelig? Minnes å ha sett på pinlige sykdommer på tv at man bør ha utløsning minimum 2 ganger i uken? Jeg er 57 år, og har vært i forhold med samme dame i 26 år. Det kan bli 1-3 uker i mellom hver gang vi har sex. Jeg har sluttet med å onanere også. Hva er det som er en grei kjøreregel? Håper på svar fra deg.

water fountain
Licensed from: mmm / yayimages.com

Svar

Jeg har ikke sett det programmet du viser til, men jeg regner med at deres anbefaling sannsynligvis bygger på flere studier som viser at det er en sammenheng mellom prostatakreft og hyppigheten på sædutløsningen (ejakulasjon).

Særlig en studie fra Havard School of Public Health, der rundt 30 000 menn deltok, viste at de som hadde høy ejakulasjonsfrekvens (20 ganger per måneden eller mer), hadde 33 prosent lavere risiko for prostatakreft sammenlignet med de som hadde lav ejakulasjonsfrekvens (færre enn 7 ganger per måned). Og som sagt er det gjort andre studier som gir samme indikasjon.

Årsaken til den økte kreftrisikoen ved sjeldne ejakulasjoner, tror man er fordi prostatavæske som blir værende i systemet en stund, vil påvirke kjertelvevet i prostata i en negativ retning. Når det er sagt, så vil jeg poengtere at det høyst sannsynligvis også må ligge andre faktorer til grunn for utvikling av prostatakreft som for eksempel alder, arv, miljø, livsstil og kosthold.

Ser man bort ifra forebygging av prostatakreft, er det også andre gode grunner til jevnlig og relativ hyppig ejakulasjon. Du får blant annet byttet ut sædvæsken slik at den alltid er "frisk", og sædcellene er mer nyprodusert - altså en bedre kvalitet på sæden. Men selv om du aldri ejakulerer eller gjør det sjelden, så fornyes sædceller og sædvæsken hele tiden. Det skjer bare i et saktere tempo, og vil da, ut i fra funnene i studiene, sannsynligvis kunne bidra til utvikling av prostatakreft.

Sex, orgasme og ejakulering har en gunstig effekt på helsa generelt, ikke bare prostatakreft. Hormoner og endorfiner som frigjøres når man har sex med seg selv eller andre, vil blant annet senke nivået av stresshormoner, og stresshormoner vet man er årsaken til mange ulike plager og lidelser.

Om du i utgangspunktet ejakulerer sjelden, kan et mål om mer enn fem ganger per uke gi stress nok i seg selv. Så om du blir stressa av tanken på så mange ganger, så er det greit å vite at hver gang du ejakulerer er helsebringende... 

Så om det skal settes en kjøreregel slik du ber om, er vel konklusjonen at du om du ønsker å redusere risikoen for prostatakreft bør du ha minst 5 ejakulasjoner per uke. Vil du i alle fall ha en generell helsemessig gevinst, må du kanskje ejakulere 2 ganger per uke eller mer. Ellers tenker jeg at det beste rådet er at du ejakulerer så ofte du kjenner lyst til det, og når det passer for deg å nyte det hele.

Lykke til!