hits

Vi har prøvd alt, men sexlysta uteblir!

kommentarer

Et av temaene jeg får hyppigst spørsmål om, er lav sexlyst eller et sexliv som er omtrent ikke-eksisterende. Denne uka er det en ung kvinne som sliter med at kjæresten hennes ikke har lyst på sex.

Har du noe du lurer på, plages med eller ønsker å stille spørsmål om - send inn til sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål

Jeg har et spørsmål om kjæresten min. Vi er samboere og har vært sammen i snart 2 år. Vi er 26 og 27 år. Han sliter med sexlyst. Han har sjelden lyst på sex og når vi først har sex får han heller ikke orgasme. Han får ikke utløsning i det hele tatt. Han får både orgasme og utløsning når han onanerer selv, men han sier det alltid er «halvhjertet» akkurat som om at han må tvinge frem penis før onani.


Vi har prøvd utallige ting, snakke om det, ikke snakke om det, sex leketøy, spontan sex, planlagt sex, sex på andre steder osv. osv.. Men ingenting «trigger» han mer enn det andre. Vi har også vært hos hans fastlege og sjekket for sykdommer som hjerte og kar-sykdommer, sjekket testosteron nivå og diverse, dette da jeg leste om at dette kanskje kunne være noe som gjorde at lysten ikke var der.

Vi trener jevnlig og har fått mer overskudd, men dette hjelper heller ikke på. Vi ble videre etter legebesøk henvist til en spesialist i Oslo som skulle hjelpe oss. Vi snakket mye med han og fikk noen tabletter, testosteron og sprøyter til penis som skulle hjelpe å kick starte det hele. Dette har heller ikke fungert.

Jeg forsøker å ikke mase på han om sex og har nå blitt vant til situasjonen vi er i. Jeg er super komfortabel med han og han med meg. Vi kjærtegner hverandre, dusjer sammen og kysser og koser mye. Men det er sjelden seksuelt. Vi har sex 1-2 ganger i måneden. Jeg vet at dette ikke har noe med meg å gjøre, sånn rent fysisk. Har du noen tips, råd eller hva som helst?

Composite image of young couple using laptop on floor
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Svar

Det er mange ulike årsaker til at sexlysten er lav hos en person, og det viktigste stedet å starte, er å forsøke å finne ut hvorfor det er slik. Nå har jo dere, ut ifra det du skriver, forsøkt mye, men har likevel ikke funnet noen løsning.

Sexlyst er noe som varierer gjennom livet, og som man dermed må akseptere at det går opp og ned med. I noen perioder er den lav, i andre perioder høyere - sånn er det for alle. Men om perioden blir for lang, vil det for de fleste oppleves som et problem, og det er greit å starte en utredning.

Det første rådet til alle som sliter med sexlyst, er å oppsøke legen sin for en sjekk. En undersøkelse og blodprøve kan gi svar på om problemet har en fysisk forklaring. Dette har dere gjort, uten at det ble funnet noe galt med han.

Når det fysiske er sjekket - og sjekket ut, sitter man gjerne igjen med at problemet mest sannsynlig ligger på det psykiske/emosjonelle/sosiale planet. Og her finnes det virkelig en jungel av ulike årsaker. For å nevne noen - i veldig korte trekk;

Det kan være snakk om prestasjonsangst (eller stressrelatert årsak) på ett eller annet plan; for eksempel forventningspress fra seg selv eller fra partner, eller tidligere opplevelser der kroppen har sviktet/ting ikke har funket. Under her kommer også kontrollbehov. Sexlyst og orgasme er ikke viljestyrt, og om man forsøker å kontrollere det, vil man ikke klare å gi seg hen, med det resultat at det gjerne uteblir eller blir veldig krevende å oppnå.

Tenningsmønsteret kan også være en årsak. Noen har ikke, av ulike årsaker, klart å bli kjent med sitt eget tenningsmønster. Andre kjenner sitt tenningsmønster, men oppfatter det selv som unormalt og tør dermed ikke hente det fram sammen med en partner. Og om tenningsmekanismen undertrykkes, vil også sexlysta utebli.

Noen som tilsynelatende sliter med lav sexlyst, har egentlig masse sexlyst, men klarer ikke av ulike årsaker å dele den med partneren sin, eller den er kanskje ikke rettet mot partner.

Den seksuelle utviklingen man har hatt fra man var barn, kan også ha betydning. Synet man har fått på seksualitet via omgivelsene, mangel på aksept, tabuisering, skam, redsel og eventuelle tidligere traumer - alt kan forstyrre og hindre personen i å hente fram og kjenne på de seksuelle følelsene. 

Noen ganger er det rett og slett dagliglivet og/eller et mønster paret har kommet inn i som hindrer den seksuelle utfoldelsen. 

Problemer rundt sexlyst er komplekse fordi det er så mye som virker inn på den. Det er derfor umulig, bare ut ifra det du skriver, å si noe mer eksakt om hva det er som kan hjelpe kjæresten din og deg. 

Dere har jo forsøkt mye, og blant annet vært hos en spesialist som har ordinert ulike medikamenter. Dette kan hjelpe for noen, men dessverre ikke alle (slik dere har erfart). 

Dere snakker tydeligvis godt sammen, men du nevner ikke noe om dere/han har forsøkt samtaler hos en fagperson/sexolog? Om ikke, tenker jeg at det vil være hensiktsmessig for dere/han. Det er ikke alltid man finner en eksakt årsak via samtaler heller, men for mange hjelper det bare å få snakket med noen utenforstående som kan lytte og komme med råd underveis som kan hjelpe.

Lykke til!