hits

Blotting - en saga blott?

kommentarer

Blotting er ulovlig, og hva gjør man når man vil slutte med det?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål

Hei! Jeg har hele livet mitt levd på spenningen med å nesten blotte meg. Har nylig åpnet meg opp for to av mine familiemedlemmer om dette for å forsøke å slutte. Har gått nå i 3 uker uten å falle for fristelsen.

Det er vondt og kjenner på en depresjons følelse med mye kjedsomhet og tristhet. Skjønner nå at det var denne spenningen som har holdt meg oppe på en måte. Så jeg tenkte å høre med deg om du har noen tips til meg.

Jeg tenkte kanskje på å ringe jenter med videoanrop og runke uten å vise penis. Eller chatroulette med webkamera. Om dette kan gjøres lovlig. Fordi jeg har lyst å leve ut fetisjen min på en eller annen måte. Kan du hjelpe meg med dette?

naked man
Licensed from: jpcasais / yayimages.com

Svar

Jeg vet ikke helt hva du legger i "å nesten blotte deg", men går ut i fra at det handler om mer enn bare å ha en fantasi om å gjøre det.

Først vil jeg si at det er flott at du vil slutte med det. Erfaringen tilsier at det er lett å utvide/videreutvikle spenning på sikt - når man først er i gang med noe som er drevet av spenning.  Ved å fortsette å "nesten blotte" deg, er sjansen altså stor for at du en dag faktisk blotter deg. Og blotting er ulovlig. (§298 i Straffeloven).

Det er vanskelig å forvalte og leve med et tenningsmønster som er ulovlig. Samtidig er det vel nettopp det at det er ulovlig som gir mye av spenningen for deg. Men du risikerer mye ved å opprettholde denne spenningen, både for din egen del og andres; Du gjør/kan ende med å gjøre noe som er ulovlig, bli tatt og straffet. Du utsetter andre for noe uønsket, noe ubehagelig og kanskje også traumatiserende for de(n) som blir utsatt for blottingen din. Og dette utelukkende for din egen spenning og tenningens skyld.

Det er helt vanlig og forståelig å føle på en tomhet, kjedsomhet, desperasjon eller rett og slett sorg og savn, når man skal kvitte seg med noe, endre noe, i livet. Det er ikke enkelt, og vil kreve motivasjon, innsats og vilje for at du skal klare det. Spenningen som har drevet deg i mange år må erstattes med noe annet. Men det er mulig! 
Tenk på det som å lære deg et nytt språk. Snakker du et språk som gjør at ingen forstår deg, ja, - så kan du lære deg et nytt (andre) språk. Det kan ta litt tid, men etter hvert som flere og flere forstår språket ditt, så vil det øke motivasjonen til å fortsette læringen.

Du spør om det kan være en ide å leve ut blottingen din på en annen måte; via webkamera eller chatroulette. Sannsynligvis er ikke dette noen god ide.
Den viktigste grunnen til det, er at du da fortsetter å "holde ved like" og tar vare på tenningsmønsteret ditt - spenningen - og en dag er sjansen der for at du er like langt; det å vise seg fram via kamera gir ikke nok spenning for deg.
En annen grunn er at sjansen er stor for at du også på denne måten kan ende med å gjøre noe ulovlig og bli tatt. Det er ikke ulovlig å vise seg naken framfor et kamera, men om du ikke har full kontroll på hvem mottakeren er (og det har du blant annet ikke på Chatroulette), så kan du risikere at den som ser, er mindreårig. (§305 i Straffeloven).

Siden du har valgt å åpne deg opp for familiemedlemmer for å slutte med dette, så tenker jeg at du allerede er motivert og har en vilje til å slutte. Du har klart 3 uker uten å falle for fristelsen, og det bør du absolutt gi deg selv et klapp på skuldra for.  

Men siden du nå er kommet til et punkt der du sliter med følelse av depresjon - tristhet og kjedsomhet, og du har begynt å tenke ut alternativer innen samme "sjanger", vil jeg råde deg til å ta kontakt med en fagperson som du kan snakke med. Det er vanskelig å stå alene i en slik snuoperasjon, og det å ha en som faglig kan noe om dette, som kan lytte og være til hjelp og støtte for deg i prosessen, vil garantert være bra for deg.

Her finner du en oversikt over godkjente sexologer i Norge, eller du kan gå til fastlegen din og be om henvisning til en som kan hjelpe deg.

Lykke til!