hits

Hjelp! Jeg lukter vondt

kommentarer

Det er forståelig at vond lukt fra underlivet er hemmende. Oftest er det mulig å finne en årsak til lukten, og dermed kunne gjøre noe med det. Noen ganger finner man dessverre ikke noen forklaring, tross mange undersøkelser. Hun som stiller spørsmål denne uka, har ikke funnet forklaring på hvorfor hun lukter vondt, og lurer på om det likevel er noe hun kan gjøre med det.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com. Taushetsplikt!

Spørsmål

Hei! Jeg har et stort problem. Jeg lukter vondt i underlivet!! Tror det alltid har vært slik, men uansett så er det verre nå. Jeg har vært hos utallige leger og spesialister, og har tatt masse prøver, men de finner ikke noe galt. Jeg har trukket meg helt vekk fra sex, til min manns store fortvilelse, og nå er jeg redd det går mot skilsmisse om ikke det skjer en endring. Er fortvilet og håper du har noen gode råd til meg om hvordan jeg kan bli kvitt denne lukta?

Portrait of a young woman holding her nose.
Licensed from: BDS / yayimages.com

Svar

Noen lever i den tro at det ikke skal lukte noe fra underlivet, eller at det bare skal lukte såpe. Vit at alle har en lukt fra underlivet - sånn er det bare. Lukta er forskjellig fra person til person, og noen lukter mer, andre mindre, men alle har en lukt! Dette gjelder både kvinner og menn. Men selv om underlivet har en lukt, så skal et harmonisk, friskt og balansert underliv ikke lukte vondt.  

Lukta vil, helt normalt, variere hos en person; den påvirkes av hva du spiser, sykdom, stress, osv.. Hos kvinner vil også lukta endre seg gjennom menstruasjonssyklusen. Gjør deg kjent med hvordan du vanligvis lukter, og hvordan lukten normalt varierer hos deg. Dette kan høres banalt ut, men det er viktig! Det er dessverre mange kvinner (og menn) som går rundt og tror de lukter unormalt og vondt, men som egentlig bare lukter - akkurat slik det er normalt for dem.

Den åpenbare årsaken til vond lukt fra dette området, er urin- og avføringsrester. Det er derfor viktig med god hygiene. Men når det kommer til god hygiene, er det nettopp det som gir problemer for mange. I frykt for vond lukt er det nemlig ikke uvanlig å vaske underlivet flere ganger i løpet av dagen, og da gjerne med en vel-parfymert såpe for å skape en bedre lukt. Men for mye vasking, og særlig med såpe, kan derimot ha stikk motsatt effekt på vond lukt, - det forverrer problemet. Det fjerner riktignok urin- og avføringslukt, men vil samtidig skape ubalanse i den normale velbalanserte bakteriefloraen, slik at sopp og bakterier, som lager vond lukt, får blomstre. Det viktigste er altså å ikke vaske seg for ofte, og ikke bruke (for mye og feil) såpe!

Når det oppstår vond lukt som ikke forsvinner, anbefaler jeg alltid en sjekk hos legen for å utelukke seksuelt overførbare infeksjoner, sopp, bakteriell vaginose eller lignende. Men også for å få en tilbakemelding på om du virkelig lukter unormalt og vondt. Om legen ikke finner noen forklaring, vil følgende være verdt å forsøke:

 • Vask/dusj underlivet ditt en til to ganger per dag - kun med vann.
 • Unngå all bruk av såpe (heller ikke såkalte intimsåper), og bruk heller ikke parfyme/intimspray i underlivet.
 • Om du føler behov for å vaske deg med mer enn vann - bruk en uparfymert babyolje som erstatning for såpen.
 • Smør gjerne utvendig, mellom kjønnsleppene og rundt skjedeåpningen, med uparfymert babyolje etter vask. Det fukter slimhinnene og gjør at talgproduksjonen ikke øker. Såpe tørker ut slimhinnen, noe som fører til at talgproduksjonen øker. Talgen vil legge seg som et hvitt belegg mellom kjønnsleppene (og under forhuden hos menn), og er grobunn for uønskete bakterier - som lukter.
 • Ikke skyll/vask inni skjeden med vann, såpe eller olje - helt forbudt!! Skjeden er et selvrensende organ.
 • Kutt ut vagitorer med melkesyrebakterier, om du bruker dette. De man får kjøpt i Norge, er laget av melkesyrebakterier fra dyr, og har liten eller ingen effekt på oss mennesker.
 • Forsøk en kur med probiotika. Ubalanse i tarmfloraen kan skape ubalanse i "hele systemet", så tiltak for å bedre og normalisere bakteriefloraen i tarmen, kan også ha effekt på ubalanse i -, og lukt fra underlivet.

  Underlivet trenger luft:
 • Unngå tettsittende klær og undertøy av syntetiske stoffer.
 • Unngå daglig bruk av truseinnlegg eller bind (om det er mulig). Også mye bruk av tamponger kan være med på å skape ubalanse i underlivet.
 • Sov uten undertøy.

Når det gjelder lukt og sex, vil det å dusje underlivet rett før sexakten kunne gi en freshere følelse og en trygghet på at lukten i alle fall er redusert.
Håper dette kan være til hjelp for deg.

Lykke til!