hits

Graviditet og sex - kan det kombineres?

kommentarer

Etter at jeg for noen uker siden skrev om det å ha sex og samleie under menstruasjon, har det kommet inn flere spørsmål, både fra menn og kvinner, om det å ha sex når kvinnen er gravid. Litt overraskende synes jeg, men det viser at tross all informasjon som finnes tilgjengelig, råder det likevel en stor usikkerhet når saken angår en selv.  

Jeg har valgt å svare direkte og personlig på alle epostene som kom inn, og skriver her bare et lite sammendrag av alle svarene - om tabu rundt det å ha sex med en som er gravid, redselen for å skade fosteret eller forårsake en abort og det å sette i gang en fødsel.  

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Pregnant
Licensed from: friday / yayimages.com

Tabu

Det kan være absolutt tabu for enkelte å ha samleie med ei som er gravid. For noen handler dette om religion - en gravid kvinne blir ansett for å være i en hellig tilstand og skal ikke berøres på "den måten". Andre er redd for å skade fosteret eller at aktiviteten skal føre til spontanabort.

Om det er absolutt tabu, er det kanskje greit at dere heller forsøke å finne noe dere kan gjøre som føles riktig? Det finnes mye god sex mellom null og knull (som min veileder E.E.P. Benestad pleier å si). Vær åpen og nysgjerrig, så kan dere kanskje bli overrasket! Og det er bare snakk om en tidsbegrenset periode av livet.

Komplikasjonsfritt svangerskap

Så sant svangerskapet forløper normalt og komplikasjonsfritt, skal det ikke være noen grunn til å være avholdende fra sex i de ni månedene svangerskapet varer.

Sexen vil reguleres og avhenge av hvordan kvinnen føler seg. Noen kvinner føler seg mer sexy og kåte når de er gravide, mens andre opplever det stikk motsatt. Kvalme, tretthet og etterhvert størrelsen på magen, vil for mange regulere lysten på eller overskuddet til sex.

Fosteret er godt beskyttet

Relativt raskt etter at befruktningen har funnet sted, blir livmorhalsen og -veggen mye tykkere og livmorhalsåpningen lukker seg mer og blir en smal spalte. I tillegg "plugges" den igjen med en slimpropp. Fosteret ligger altså godt beskyttet inne i livmoren, omsvøpt av den tykke livmorveggen og fostervann, og tåler både støt fra penis/dildo og orgasmer.

Det dere må tenke på og regulere etterhvert som magen vokser, er hvilke stillinger som fungerer - og det er bare å prøve seg fram. Kjennes noe vondt eller ubehagelig, så unngå de(n) stillingen(e).

Men med tanke på fosteret, er det sjelden grunn til å la være å ha sex, men er du/dere likevel usikker - snakk med jordmor eller legen om det. Spør om det er spesielle hensyn akkurat du/dere bør ta når det gjelder sex. De er vant til å snakke om slike tema, og er der for å veilede deg/dere under graviditeten.

Igangsette fødselen

Det heter seg at når fødselen nærmer seg kan økt seksuell aktivitet være til hjelp for å få satt i gang fødselen. Orgasmen, med sine muskelsammentrekninger, samt et stoff i sæden (prostaglandiner) kan gjøre livmorhalsen mykere og fremkalle rieaktivitet - når fødselen naturlig er rett rundt hjørnet.

Uansett om dette stemmer eller ei - for de som orker, kan det være en deilig måte å avslutte ventetiden på.

Lykke til!