hits

Jeg har smerter ved samleie!

Det er dessverre mange kvinner som opplever smerter ved samleie, enten hver gang eller en gang i blant eller i en periode. Kvinnen, som stiller spørsmål denne uka, plages med smerter hver gang hun har samleie, og det har hun gjort en stund. Hun spør hva dette kan skyldes og hva hun kan gjøre for å få det bedre.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Kjære Siv. Jeg håper du kan hjelpe meg. Jeg fikk ny kjæreste for ca. 2 år siden, og ganske kort tid etter vi ble sammen startet problemet mitt. Det gjør så vondt å ha samleie! Jeg har vært en gang hos fastlegen min som ikke fant noe galt, men henviste meg til gynekolog. Heller ikke gynekologen fant noen forklaring da han undersøkte meg. Jeg føler meg nesten som en hypokonder. Ingenting galt, men likevel så vondt! Jeg er en voksen dame og har hatt flere sexpartnere før han jeg er sammen med nå, og jeg har aldri før opplevd noe tilsvarende. Dette har selvsagt begynt å gå utover forholdet. Jeg håper du kan hjelpe meg. Når alt fysisk er ok, hva kan det være da? Bare psykisk?? Hva skal jeg gjøre? Hilsen fortvilet

Depression concept
Licensed from: BDS / yayimages.com

Svar:

Dyspareuni er en samlebetegnelse på smerter ved samleie. Smertene kan være lokalisert ulike steder fra ytterst i skjedeåpningen til indre smerter i magen.

Det kan være mange grunner til at kvinner opplever smerter under samleie. Dessverre skriver du litt for lite om smertene dine til at jeg kan gi deg en mulig forklaring og helt konkrete råd. Her kommer derfor en oversikt over noen av de vanligste årsakene, og forslag til løsning.

  • Skjeden er ikke klar for samleie

En vanlig årsak til smerter, er at skjeden ikke er våt nok før penetrering (penis e.l. føres inn i skjeden). Dette kan skje hvis du ikke har lyst eller er klar for samleie, hvis du slurver med forspill og ikke er skikkelig kåt. Skjeden blir våt når du blir opphisset og kåt.

Løsning: Ikke ha samleie om du ikke har lyst og er tent/kåt. Bruk tid på å klargjøre skjeden (forspill). Tenk gjennom hva som gjør deg kåt, og "benytt" dette for å bli klar for samleie. Kanskje du også må stille deg spørsmålet om du tenner på din partner?

  • Østrogenmangel gir tørre slimhinner

Østrogenmangel kan være årsak til tørre slimhinner i skjeden, som igjen kan føre til smerter. Forekommer spesielt hos kvinner som benytter hormonell prevensjon med bare gestagen og hos kvinner etter overgangsalderen.

Løsning: Glidemiddel kan hjelpe. Du kan også forsøke stikkpiller for skjeden (vagitorier) med østrogen. Bytte av prevensjonsmiddel eller hormonell behandling for østrogenmangel er også et alternativ. Snakk med legen din om dette er aktuelt for deg.

  • Ubalanse i skjedefloraen

Noen ganger kjennes skjeden fuktig/våt ut på grunn av ubalanse i skjedefloraen og ikke på grunn av seksuell opphisselse (lubrikasjon). Fuktighet på grunn av ubalanse har ikke den samme smøreeffekten som lubrikasjon og vil kunne føre til sårhet, smerter og svie.

Løsning: Glidemiddel kan hjelpe, men det er viktig å få rettet opp ubalansen for å få det bedre. Be om en sjekk av underlivet ditt hos fastlegen, eventuelt hos gynekolog.

  • Stramme muskler

Musklene kan stramme seg hvis du er usikker og nervøs, noe som er vanlig om du har opplevd smerter flere ganger og dermed frykter at det skal gjøre vondt igjen.

Løsning: Avspennings- og knipeøvelser kan hjelpe mot stramme muskler. Lær deg også pusteteknikker, og forsøk å slappe av. Er du veldig anspent, kan det være en ide å få henvisning til fysioterapi som kan instruere deg i øvelser som vil fungere for deg.

  • Støt mot livmorhalsen

Om smertene sitter dypt og oppstår i enkelte stillinger, men ikke ellers, kan det være fordi penis støter mot livmorhalsen. Dette kan oppleves som svært ubehagelig, og hos noen gi en kvalmende smerte.

Løsning: Måten å unngå dette på, er å styre unna de samleiestillingene som gjør at penis kan støte for langt inn og mot livmorhalsen. Oppstår slike smerter plutselig og med samme partner som tidligere, bør man be om en undersøkelse av livmorhalsen for å utelukke noe galt der.

  • Andre årsaker til smerter

Seksuelt overførbare infeksjoner eller soppinfeksjoner kan være en årsak. Det gir ikke nødvendigvis plager i form av endring i utflod eller lukt, men kan være en årsak til smerter, sårhet og svie under samleie.

Det finnes også en rekke hudlidelser og andre tilstander som for eksempel vaginitt, vaginisme, endometriose, som kan gi smerter, rødhet og/eller sårhet.

Løsning: Det er vanskelig å diagnostisere dette selv, så du må undersøkes av lege som kan avgjøre årsak og anbefale deg rett behandling.

Jeg håper du kan kjenne deg igjen i noe av dette. Du skriver at du har vært hos fastlegen din og hos en gynekolog. Jeg vil absolutt anbefale deg å oppsøke en annen gynekolog for en ny undersøkelse og vurdering, siden du har hatt disse smertene så lenge uten bedring og uten å finne ut hva det kommer av. Om det skulle vise seg å være "bare psykisk", så er det hjelp å få også da.

Lykke til!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar