hits

Spruten lukter stramt

Lukta fra underlivet påvirkes ulike ting. Men hva med væsken som kommer ut ved sprutorgasme? Dette er det kvinnen, som jeg svarer denne uka, lurer på.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Hei! Jeg har spørsmål angående sprutorgasme. Jeg er 32 år og har hatt sprutorgasmer en god del ganger. Men i det siste er det kommet en annen lukt på spruten. Det minner litt om salmiakk, men ikke like sterk. Men merker at lukten er mer "stram" en før. Vet ikke om det har noe å si, men merket dette etter det ble påvist at jeg har en cyste på den ene eggstokken. Håper du har svar til meg. 

Young relaxed woman smelling a yellow flower while standing in a
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Svar:

Jeg har tidligere svart på spørsmål om sprutorgasme i denne spørrespalten, og oppsummerer i korte trekk noe av det jeg skrev da for lettere å besvare spørsmålet ditt.

Sprutorgasme, squirting eller som det også kalles - kvinnelig ejakulasjon, innebærer at det kommer ut væske enten rett før, under eller etter orgasmen. Væsken kan sprute ut, komme som en stråle eller bare sive ut. Noen kvinner opplever dette ofte, noen bare av og til, mens andre opplever det aldri. Sprutorgasmer er ikke viljestyrt.

Akkurat hva denne væsken er, er fremdeles omdiskutert og uavklart. Noen mener det er urin fra urinblæra som ufrivillig støtes ut, mens andre mener at det er en væske fra noen kjertler omkring urinrøret til kvinner (tilsvarende vev blir til prostatakjertelen hos mannen). Andre igjen mener at det er en blanding mellom kjertelvæske og urin.

Om det dreier seg om væske fra noen kjertler, er forklaringen at disse kjertlene danner en tynn klar væske som tømmer seg i urinrøret ved sterk opphisselse eller sterke orgasmer. På grunn av plasseringen kan det lukte svakt av urin, men i følge denne teorien er det ikke urin, men altså en væske som er lik den som mannens prostata skiller ut.
Det som støtter en slik forklaring, er at ikke alle kvinner har (like mye av) dette kjertelvevet, noe som kan forklare hvorfor noen squirter, mens andre ikke.
Noe som derimot taler mot en slik forklaring, er at det hos enkelte kvinner kan komme så mye væske ut at det neppe kan ha blitt produsert (og oppbevart) i noen små kjertler.

Er det derimot urin fra urinblæra, eller en blanding av urin og kjertelvæske, er det lettere å forstå at noen opplever at det kan komme ut til dels mye væske. 

Forklaringen på endringen av lukta på væsken som kommer ut når du får sprutorgasmer, vil altså være avhengig av hva denne væsken egentlig er.

Urin kan ha en salmiakklignende lukt, særlig når den blir mer konsentrert. Så om væsken er urin, kan lukta tyde på at urinen din av en eller annen grunn er blitt mer konsentrert. Som oftest skyldes det for lite inntak av væske. Du kan se på urinen om den er mer konsentrert når du tisser: jo mer gul - brun den er i fargen jo mer konsentrert er den, og jo strammere lukter den. Kan dette stemme med perioden du har opplevd endring av lukta? I så fall er løsningen at du drikker mer vann/tilfører kroppen mer væske, og kjenner om lukta blir mer "normal" igjen.

Enkelte matvarer kan også gi en egen lukt av underlivet og urin, så en annen forklaring kan være at du har spist noe i den senere tid som har skapt en ny lukt.

Om væsken stammer fra kjertler, kan forklaringen være at det har oppstått en ubalanse i floraen din som skaper denne lukta. Om dette har sammenheng med cysten du har fått påvist eller ei, er vanskelig å si. I utgangspunktet er det ingen opplagt sammenheng mellom eggstokker og orgasmen, men en cyste skapes på bakgrunn av ubalanse på et eller annet plan, og kroppen din henger jo sammen, så det kan ikke utelukkes at ubalansen også gir endring av lukta.

Jeg regner med at du skal følges opp av lege med tanke på cysten, og jeg vil anbefale deg at du også tar opp dette med lukt når du er hos legen. Slike opplysninger kan være til hjelp for legen til å danne seg et mer helhetlig bilde, og uansett kan legen gjøre målinger av pH og sjekke urin og skjedefloraen din for å se om det finnes en forklaring.

Lykke til! 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar