hits

Den lille jeg er meg

kommentarer

Jeg har ingen planer om å gjøre bloggen min om til en spalte for bokanmeldelser. Overhode ikke! Men jeg har nå funnet en liten skatt av ei bok, og kanskje vil du også ha glede av den?

 
(Privat foto)

Bare for ordensskyld - jeg er ikke blitt spurt om å skrive om boka og jeg har heller ingen økonomisk interesse av å gjøre det. Den bare traff noe inne i meg og derfor vil jeg dele den med dere.

Boka heter "Den lille jeg er meg", og er gjendiktet til norsk av Esben Esther Pirelli Benestad (EEPB). Originaltittel "Das kleine Ich bin ich" av Mira Lobe og illustrasjoner av Susi Weige.

Dette er først og fremst en barnebok som handler om den lille fargerike meg som er på leting etter hva og hvem den er. Jeg skriver først og fremst, fordi den godt kan leses av voksne og være til ettertanke også for oss.

Boka er skrevet på rim, og jeg, som tidligere har hatt gleden av å høre mange av EEPB sine dikt, kjenner igjen den gode og litt underfundige måten å formidle på, og som kan gi flere dimensjoner av forståelse. Det er dette som gjør boka god for både liten og stor, og det er en varm, fin og lettlest historie.

I boka følger vi altså den lille fargerike hovedpersonen på sin leting etter svar på hvem og hva hen er, og fram til erkjennelsen kommer til slutt. Den fargerike lille meg oppsøker ulike miljø og ulike dyr for å finne seg selv og sin like, men finner ingen som ligner eller passer ikke inn noen steder.

I samfunnet i dag er det mange som sliter med å bli akseptert, eller føle seg akseptert. Det finnes relativt strenge normer for hvordan vi skal være både utseendemessig, i meninger og væremåte. Mange går langt, for langt, for å passe inn og tilpasse seg. Her er denne lille søte boka en fin påminnelse om at ikke alle trenger å være like, men alle trenger aksept for akkurat den de er.

Kanskje har EEPB hatt sine hjertebarn (trans*) i tankene under gjendiktningen av denne boka, men det trenger absolutt ikke dreie seg om dette. Man kan ha all slags "annerledeshet" i tankene når man leser den. Eller som EEPB selv nok ville sagt det - all slags talenter og begavelser.

Jeg tenker at denne boka vil egne seg godt som høytlesning, i skolen, barnehage, hjemme.., til ettertanke for hver enkelt om å akseptere og omfavne også dem som har andre talenter enn det "alle andre" har.

Ekstra moro er det at det følger med en oppskrift på å lage det lille fargerike vesenet - det skal i alle fall jeg gjøre!

Ønsker du å få tak i denne boka, se nettsiden: http://lukas.no/produkt/den-lille-jeg-er-meg/ eller du kan kontakte EEPB direkte på: esben.esther@uia.no

God lesning!