hits

Når penis er slapp, men likevel hard - hva kan være årsaken?

Det er forståelig at symptomer fra kjønnsorganet skaper bekymring. Noen ganger er det lett å skjønne hva som er årsaken. Andre ganger må man lete... Jeg håper mannen som stiller spørsmål denne uken, finner ut av det og får hjelp til sitt problem.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send spørsmål inn til: sexologensvarer@gmail.com 

Spørsmål:

Hei. Jeg er en mann på 33 år som har møtt på et merkelig problem som jeg håper jeg kan få deres syn/mening på. Sliter med at slapp penis blir hard (altså ikke erigert, men hard). Når dette skjer kjenner jeg at bekkenmuskulaturen strammes og pulsen min øker. Hva som starter først er jeg ikke helt sikker på, derfor emne fysisk/psykisk problem.

Når jeg ligger på sofaen og slapper av bekkenmuskulaturen får jeg til å få slapp penis til å være som en slapp penis skal være. Men når jeg er oppe og går eller blir litt stresset blir slapp penis raskt hard. Føles som det er et hardt rør inne i slapp penis. Noen ganger er det så stivt at det er vondt, og det er nesten ikke mulig å urinere. Føles som det blir helt tett.

Har gått med dette noen uker nå og er bekymret dette kan ta skade over tid. Ereksjon og morgenbrød er blitt dårligere, er forøvrig psykisk og fysisk frisk og lever en sunn livsstil. Har vært til urolog og får bare tilbakemelding på at alt ser bra ut, ingen tegn til skade. Hva kan det være? (redigert)

Red pencil tied in a knot on a white background
Licensed from: Polakx / yayimages.com

Svar:

Å stille en diagnose her på bakgrunn av det du skriver, er umulig og heller ikke noe jeg skal gjøre. Jeg kan derimot komme med mine tanker, som du kan ta videre med din lege.

Det er fint at du har vært hos urolog, og at det ikke ble funnet noen åpenbare fysiske årsaker til ditt problem, men jeg håper at det ble vurdert andre årsaker også, enn bare om problemet kan være forårsaket av en skade?

Du angir problemet ditt til å ha vart i noen uker, så et spørsmål er om noe, ev. hva som skjedde rett før problemet oppstod? Gjorde du noen (nye) fysiske utfordringer? Ramlet du? Vondt i ryggen? Eller lignende?

Grunnen til at jeg spør om dette, er at en fysisk forklaring på et slikt problem, kan være muskulært. Det er mange muskler i bekkenområdet, og de er tilsluttet store mukslegrupper som for eksempel rumpemusklene og lårmusklene. Du skriver at penis er normal når du ligger og slapper av, men at problemet oppstår når du reiser deg opp og beveger deg. Dermed er en tanke at dette kan skyldes at du har stramme muskler (eller låsninger) som "stjeler" eller forhindrer blodtilførsel når du beveger deg, slik at penis får mindre blod - og vil dermed "krympe seg". Noe som kan kjennes som at penis blir mindre, hard og/eller kald.

For å finne ut om dette kan være en forklaring (eller om du synes det høres ut som det kan være det), kan du be legen din om en henvisning til fysioterapeut som kan undersøke deg, og ev. gi deg behandling og øvelser som kan hjelpe. Eller du kan selv kontakte en osteopat, naprapat, akupunktør, soneterapeut e.l., som kan jobbe med å løsne eventuelle blokkeringer/låsninger i bekkenområdet ditt.

Du skriver også at det kan skje når du blir stresset. Høyt stressnivå kan føre til engstelse/angst, og det som fysisk skjer i kroppen din ved engstelse/angst, er at kroppen settes i alarmberedskap - fight/flight situasjon. Blodet omdirigeres til armer og bein (ved fare må du kunne rømme eller sloss), og det forsvinner dermed fra de sentrale områdene av kroppen. Og et av områdene hjernen mener at du ikke trenger mye blod i en slik situasjon, er blant annet underlivet. (Hvem har sex når det "står om liv"?). Så dette kan også være en forklaring på at penis blir liten, hard og/eller kald. 

Stresset (engstelsen/angsten) er sannsynligvis også forklaringen på at du opplever at ereksjon og morgenbrød har blitt dårligere. Det setter seg gjerne i det underbevisste, og medfører samme reaksjon i kroppen, selv om du ikke tenker bevisst på det. Dette er tilsvarende det som skjer ved for eksempel prestasjonsangst.

Det at du opplever en "normal" penis når du ligger og når du er avslappet - og du har heller ikke hatt problemet lenge - tilsier at det neppe er noe alvorlig galt med din penis.

Jeg anbefaler deg å tenke gjennom om noe av det jeg har skrevet, kan gjelde deg. Oppsøk legen din igjen og ta med disse tankene, så håper jeg at dere sammen klarer å finne årsaken og en løsning. Om problemet viser seg å være av psykisk karakter, er det flott om du får begynt å jobbe med dette så raskt som mulig. Jo lengre tid du sliter med det psykiske, jo bedre får det festet seg i det underbevisste.

Lykke til!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar