hits

Har overvektige rett til et sexliv?

Mannen som stiller spørsmål denne uka, har nok møtt mange fordommer i livet sitt. Han uttrykker et hjertesukk som jeg tenker det ligger mye sårbarhet bak. Har ikke overvektige like mye rett til å ha seksuelle behov som alle andre?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com

Spørsmål

Hvorfor mener alle at sånne som meg, dvs. overvektige menn, ikke har rett til et liv, langt mindre et sexliv?

a fat naked man ready for the brawl
Licensed from: txking / yayimages.com

Svar

Det korte svaret på dette er at ikke ALLE mener dette. Noen mener tvert i mot, - at frodige personer er sexy! Men jeg skjønner at du har en opplevelse av at det er slik, og at du helt sikkert har møtt mye negativt i ditt liv, slengbemerkninger og nedlatende holdninger fra andre, på grunn av overvekten. Og kanskje ikke mange, eller ingen, positive opplevelser eller bekreftelser?

I dagens samfunn er det det «sunne» som er normen og som blir framhevet og dyrket. Sunnhet ses i sammenheng med det «perfekte» - slanke, pene, veltrente mennesker. Overvektige har lett for å bli sett ned på - noe du sannsynligvis har følt mye på.

Ser man på historien, så har ikke idealet alltid vært slik det er i dag. I perioder så finner man at overvekt har vært normen, - det er det som har blitt framelsket.  
Nå mener jeg ikke å si at du må vente på en ny slik periode, og det hjelper selvfølgelig ikke deg i dag hvordan det har vært før din tid, men jeg trekker fram dette for å vise hvor mye samfunnets holdninger har å si for hvem som føler seg bra og hvem som ikke gjør det.

For mye handler om hvordan du føler deg selv: «du må elske deg selv før andre kan elske deg». Og det er mye sannhet i dette. Det å ikke føle seg vel, få mange negative tilbakemeldinger, ingen positive bekreftelser osv., gjør noe med selvfølelsen. Og lav selvfølelse, i tillegg til å skille seg ut fra normen (uansett hva grunnen er), er ikke det beste utgangspunktet for å knytte bånd til andre. Ei heller å finne seg en kjæreste eller sexpartner.

Det kan være lett å si til en som er overvektig at det er jo bare å slanke seg! Men for det første så er det ikke bare å slanke seg, og for det andre blir ikke nødvendigvis selvfølelsen bedre selv om du klarer det. Så kanskje du først skal starte med å jobbe med selvfølelsen? Bli glad i deg selv slik du er. Det handler mye om å akseptere deg selv og gi slipp på alt som opprettholder din følelse av å ikke være god nok. Det finnes mange gode bøker som handler om å bedre selvfølelsen, men ofte er det best å ha noen å snakke med, og som kan være til støtte og hjelp i prosessen. Så søk gjerne hjelp til det!

Vi alle er født med seksuelle lyster og behov - dette er ikke styrt av vekta di. En frodig person har like mye sexlyst i seg, og har like mye behov for å leve det ut, som alle andre. Så utfordringen din er å finne en du tenner på og som også tenner på deg. Et tips kan være å lete etter grupper/treffpunkt på internett for de som er og/eller ønsker å komme i kontakt med overvektige, og som også har fokus på det seksuelle. 

Jeg håper noe av dette kan være til hjelp, og ønsker deg all lykke!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar