hits

Har overvektige rett til et sexliv?

kommentarer

Mannen som stiller spørsmål denne uka, har nok møtt mange fordommer i livet sitt. Han uttrykker et hjertesukk som jeg tenker det ligger mye sårbarhet bak. Har ikke overvektige like mye rett til å ha seksuelle behov som alle andre?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com

Spørsmål

Hvorfor mener alle at sånne som meg, dvs. overvektige menn, ikke har rett til et liv, langt mindre et sexliv?

a fat naked man ready for the brawl
Licensed from: txking / yayimages.com

Svar

Det korte svaret på dette er at ikke ALLE mener dette. Noen mener tvert i mot, - at frodige personer er sexy! Men jeg skjønner at du har en opplevelse av at det er slik, og at du helt sikkert har møtt mye negativt i ditt liv, slengbemerkninger og nedlatende holdninger fra andre, på grunn av overvekten. Og kanskje ikke mange, eller ingen, positive opplevelser eller bekreftelser?

I dagens samfunn er det det «sunne» som er normen og som blir framhevet og dyrket. Sunnhet ses i sammenheng med det «perfekte» - slanke, pene, veltrente mennesker. Overvektige har lett for å bli sett ned på - noe du sannsynligvis har følt mye på.

Ser man på historien, så har ikke idealet alltid vært slik det er i dag. I perioder så finner man at overvekt har vært normen, - det er det som har blitt framelsket.  
Nå mener jeg ikke å si at du må vente på en ny slik periode, og det hjelper selvfølgelig ikke deg i dag hvordan det har vært før din tid, men jeg trekker fram dette for å vise hvor mye samfunnets holdninger har å si for hvem som føler seg bra og hvem som ikke gjør det.

For mye handler om hvordan du føler deg selv: «du må elske deg selv før andre kan elske deg». Og det er mye sannhet i dette. Det å ikke føle seg vel, få mange negative tilbakemeldinger, ingen positive bekreftelser osv., gjør noe med selvfølelsen. Og lav selvfølelse, i tillegg til å skille seg ut fra normen (uansett hva grunnen er), er ikke det beste utgangspunktet for å knytte bånd til andre. Ei heller å finne seg en kjæreste eller sexpartner.

Det kan være lett å si til en som er overvektig at det er jo bare å slanke seg! Men for det første så er det ikke bare å slanke seg, og for det andre blir ikke nødvendigvis selvfølelsen bedre selv om du klarer det. Så kanskje du først skal starte med å jobbe med selvfølelsen? Bli glad i deg selv slik du er. Det handler mye om å akseptere deg selv og gi slipp på alt som opprettholder din følelse av å ikke være god nok. Det finnes mange gode bøker som handler om å bedre selvfølelsen, men ofte er det best å ha noen å snakke med, og som kan være til støtte og hjelp i prosessen. Så søk gjerne hjelp til det!

Vi alle er født med seksuelle lyster og behov - dette er ikke styrt av vekta di. En frodig person har like mye sexlyst i seg, og har like mye behov for å leve det ut, som alle andre. Så utfordringen din er å finne en du tenner på og som også tenner på deg. Et tips kan være å lete etter grupper/treffpunkt på internett for de som er og/eller ønsker å komme i kontakt med overvektige, og som også har fokus på det seksuelle. 

Jeg håper noe av dette kan være til hjelp, og ønsker deg all lykke!