hits

mars 2016

For tidlig sædavgang

Denne uken svarer jeg på et spørsmål som mange menn sliter med. Håper det kan være til hjelp for mange!

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Hei, jeg er en gutt på 20 år, og kommer litt fort føler jeg. Og det er veldig irriterende. Hva må jeg gjøre for å unngå det? Noen ganger kan det ta 20 sek, mens andre ganger tar det maks 1,5 min ca.

Det fører at jeg og partneren min må stoppe opp etter kun 5/6 støt. For ellers så kommer jeg.. det er veldig irriterende og har prøvd start-stopp teknikken for å forbedre det. Men føler ikke at det hjalp.

Setter stor pris på en god og fyldig svar om det lar seg gjøre.

Speedometer - Going Too Fast
 

Svar:

For tidlig sædavgang er et veldig vanlig seksuelt problem blant menn - kanskje det vanligste. Mange sliter med dette innimellom, i perioder, mens andre opplever problemet omtrent hver gang de har sex, og over tid. Likevel finnes det ingen medisinsk standard for hvilke kriterier som må oppfylles for at problemet skal kunne defineres som for tidlig sædavgang. Man er enige om at det er uhensiktsmessig å telle antall minutter han holder eller antall støt han klarer før sædavgangen er et faktum, og den mest gjeldende definisjonen i dag er:

For tidlig sædavgang innebærer at utløsningen skjer tidligere enn ønsket (før eller kort tid etter samleiet starter), ganske regelmessig over en viss tid, og at dette fører til ubehag, bekymring og stress hos mannen (og evt. partner). Problemet kan forekomme i alle seksuelle situasjoner - også onanering.

For tidlig sædavgang kalles prematur ejakulasjon eller ejaculatio praecox, og deles gjerne inn i primær og sekundær prematur ejakulasjon. Primær er de som alltid har hatt problemet, mens sekundær er de som tidligere opplevde full kontroll på ejakulasjonen, men så får problemer.

For tidlig sædavgang kan ha ulike årsaker. Tidligere trodde man at det utelukkende var psykiske årsaker til problemet, men nå vet man at det også finnes fysiske årsaker. Derfor er det, særlig ved primær prematur ejakulasjon, greit å diskutere problemet med legen sin og få en vurdering på om fysiske årsaker skal utredes. Det kan være aktuelt med blodprøve for å sjekke hormonforstyrrelse, prøver for å sjekke om det er betennelse i prostata eller infeksjon i urinrøret eller om problemet kan ha en nevrologisk forklaring. I noen tilfeller kan man også finne en sannsynlig arvelighet i problematikken.

I de fleste tilfeller sitter man likevel igjen med at det har en psykologisk forklaring. Det kan være måten gutten har lagt seg til et seksuelt mønster - for eksempel slik han tidligere har onanert - det måtte skje fort for ikke å bli oppdaget, det kan handle om skam eller prestasjonsangst.

Det er flere måter å trene seg opp til å holde igjen utløsningen, og akkurat hva som hjelper for hvem, kan være vanskelig å forutsi. Mange kan trenge oppfølging av en fagperson i opptreningsperioden.

 1. Trene bekkenbunnsmuskulaturen. De rette musklene finner du ved å stoppe urinstrålen når du tisser. Når du skjønner hvilke muskler det er, kan du trene disse hver dag ved å stramme dem i to-tre sekunder og slappe av i ti sekunder, og gjenta dette ti ganger. Noen ganger om dagen i noen uker vil gi effekt.
 2. Start-stopp-klem-trening. Du skriver at du har forsøkt dette uten effekt, men føler ikke at det hjalp. Spørsmålet er om du har gjort det på riktig måte og over lang nok tid?
  Gjort på riktig måte, er dette en effektiv behandling for tidlig sædavgang. En trener seg da opp til å registrere når sædavgangen nærmer seg, slik at en kan stoppe og utsette den.
 Du kan trene selv ved å onanere til du kjenner at utløsningen nesten er der. Stans så bevegelsene og klem av penis rett under penishodet slik at du hjelper til med å avbryte utløsningsrefleksen. Hold dette grepet inn til du kjenner at du har kontroll igjen (omkring 30 sekunder). Du kan oppleve at etter klemmingen er penis mindre stiv, men når den seksuelle stimuleringen gjenopptas, oppnår du raskt full ereksjon igjen. 
  Deretter fortsetter du onaneringen til utløsningen nesten er der igjen, stopper, klemmer før du igjen onanerer. Gjenta minst tre ganger før du lar utløsningen kommer, og øk gjerne antall ganger du stopper og klemmer i takt med at du klarer å få bedre kontroll. 

  Etter å ha praktisert denne metoden en tid, kan følelsen av hvordan du kan forsinke utløsningen ha blitt en vane og du trenger ikke lenger gjøre klemmeteknikken. 
  Øvelsen kan med fordel gjøres sammen med en partner, der en stopper samleiet, du eller partner gjør klemmingen og samleiet fortsetter når du har kontroll igjen.
 3. Endre onaneringen. Særlig om prematur ejakulasjon er et problem også ved onanering, kan du forsøke å endre måten du onanerer på. Se om du kan finne måter å onanere på der du klarer å holde lengre. Det kan være å endre hånd du bruker, rytme, styrke i grepet, med og uten glidemiddel, osv..
 4. Bruke kondom. Det kan sette ned følsomheten og dermed utsette utløsningen.
 5. Bruke kondom innsatt med bedøvelseskrem, for eksempel Durex's performa.
 6. Xylocain liniment. Det bedøvende middelet vil sette ned følsomheten og hjelper på den måten til å forsinke ejakulasjonen. Smør på linimentet 20 - 30 minutter før samleie (ha gjerne et kondom på). Om man velger å ha samleie uten kondom, må penis vaskes godt før penetrasjon. Xylocain liniment fås kjøpt reseptfritt på apotek.
 7. Medikamenter. Om ingen av rådene fører fram, kan det være en ide å prøve et medikament. Det finnes medikamenter som kan virke ved at sædavgangen forsinkes. Disse er reseptpliktig - du må få resept av fastlegen din. Hvilket medikament du kan og bør forsøke, må avgjøres i samråd med legen da det finnes bivirkninger, og det er sykdommer og tilstander som gjør at noen ikke kan bruke de ulike medisinene. Det finnes per i dag ingen medikamenter som vil kunne helbrede deg, de vil kun fungere som et hjelpemiddel over en liten periode.

Mange erfarer at det er en stor fordel å få den første utløsningen fort og deretter ta litt pause til du er klar igjen. Da vil du som oftest holde lengre.
 Andre synes det hjelper å stimulere partner slik at personen er mer klar for samleie og nærmere orgasme, før selve samleiet starter. Dermed har begge større nytelse av et kortvarig samleie. Hvis man i tillegg greier å ta noen pauser før sædavgang, der kun partner stimuleres, kan man etterhvert ha sex over lengre tid og med høy nytelse for begge.

Lykke til!

Sexstillinger som er best for kvinnen

Denne uken svarer jeg på to spørsmål som begge omhandler samleiestillinger for heterofile par. Håper det kan være til inspirasjon for flere!

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

 1. Er ridestilling damenes beste stilling? I såfall hvorfor?

 2. Jeg er ei jente i slutten av 20 årene og jeg sliter med å finne en stilling som kan gi meg orgasme ved samleie (klarer det på egen hånd!). Lenge var det slik at jeg bare lå der og han "gjorde jobben" oppå meg. Han har alltid kommet i havn, men altså ikke jeg...  Han vil at jeg også skal få det til, så i det siste har vi forsøkt mange forskjellige stillinger (tror de fleste som er mulig å få til), men altså ikke funnet en som fungerer for meg. Har du noen tips til stillinger som gir størst sjanse for meg å lykkes med?

Beautiful couple surprised in bed

Svar:

Sex er så mye mer enn bare samleie(stillinger), sex er mer enn teknikk og prestasjon; sex er først og fremst følelser og lyst til glede og nytelse. Derfor handler mer om hva som skjer før samleiet og grad av innlevelse, enn hvilke stillinger som benyttes.

Med utgangspunkt i at begge har lyst og er kåte, kan man starte med å forsterke tenningen hos hverandre for eksempel ved stimulering og berøring. De største erogene sonene er penis hos mannen og klitoris hos kvinnen, men ikke nødvendigvis best å gå direkte løs på disse områdene. Berøring kan fungere uansett hvor på kroppen den skjer, bare den kjennes behagelig og skaper vellyst i kroppen. Hele kroppen kan være en erogen sone! Munnen er også en erogen sone, så det å kysse, kline og bruke munnen til å berøre hverandres kropper, kan også forsterke tenningen. Ellers er det et utall av "tenningsmetoder" som bruk av fantasier, dirty talk, rollespill, sexy undertøy etc..

Noen trenger lang tid på slike forspill - andre er klar på sekunder. Og begge blir ikke alltid klare for samleiet samtidig. Vær oppmerksom på hvor partneren er i løypa, og ikke påbegynn samleiet før begge har lyst til og er klare for det.

I forhold til samleiestillinger, er det ingenting som er riktig eller galt, og det finnes heller ingen fasit på hva som fungerer best. Noe som fungerer for den ene parten, kan virke helt håpløst for den andre. Og bytter man partner kan man ofte oppleve at det som fungerte med forrige, overhode ikke stemmer med neste. Man må rett og slett bare prøve seg fram for å finne ut hva som fungerer og gir best nytelse for begge parter.

Jeg pleier å si at det er bare fantasien, fysikken og tyngdekraften som egentlig kan sette stopper for hva man kan forsøke. På den andre siden er det ingen skam å tenke at det enkleste er ofte det beste. For noen kan en akrobatisk jakt på ulike stillinger ta fokuset vekk fra der det bør være - nemlig innover i deg selv, i den følelsen, gleden og lysten du kjenner at sexen gjør med kroppen din. 

Det er ikke sjelden at par som er sammen over tid, får sine favorittstillinger og holder seg til dem. Men variasjon kan være godt for alle. Dagsformen, situasjonen man er i eller tid man har til rådighet, kan spille inn på hvilken stilling som vil fungere. Fysiske forhold som for eksempel størrelse på penis vil også ha betydning for hvilke stillinger som er å foretrekke. En lang penis eksempel, kan medføre kraftige støt mot livmorhalsen. For noen kvinner kan dette være smertefullt, mens andre synes det gir en ekstra god stimulering. Alt ettersom det føles god eller vondt, kan samme stilling enten foretrekkes eller må unngås.

Også tempo og styrken i bevegelsene vil ha noe å si, noen foretrekker sakte og forsiktige bevegelser, andre fort og hardt eller en variasjon mellom dette. Ulike stillinger gir ulik mulighet for denne type variasjon. Det som mest sjelden fører ei jente fram til orgasme, er ensidig "pumping" der hun forholder seg rolig. Det vil absolutt hjelpe om paret finner stillinger som gir henne mulighet for å bevege seg. En orgasme er avhengig av god blodgjennomstrømning i muskulaturen slik at nervene får de rette impulsene, og det skjer best ved at hun får beveget bekkenmuskulaturen sin. Om stillingen ikke gir rom for store bevegelser, bør hun i alle fall forsøke å knipe med skjeden. God kontroll på bekkenbunnsmuskulaturen er altså en absolutt fordel for å oppnå orgasme. Om muskulaturen er litt slapp, vil stillinger der hun kan samle beina være til hjelp. Hun kan da benytte lårmuskulaturen for å knipe sammen.

Det er ingen tvil om at de fleste kvinner er avhengig av stimulering av klitoris på en eller annen måte, for å få orgasme. Om det fungerer best med stimulering med fingre, enten av kvinnen selv eller partner, må man finne stillinger som gjør dette mulig. Men stimuleringen trenger ikke skje direkte med fingrene. For noen fungerer det med at forhuden som dekker klitoristuppen, får bevegelse som skaper friksjonen. For andre holder det med de bevegelsene (ikke bare inn og ut, men gjerne sidelengs eller små "rykk og napp") som hele klitorisorganet får via penetreringen. En annen måte å stimulere klitoris på, er ved å gnikke seg mot underlivet til partner. Det krever stillinger som gjør at klitoris kan presses mot partners underliv og gjerne at det er mest hun som gjør bevegelsene.

Fordeler med de mest vanlige stillingene:

Misjonærstillingen: Denne stillingen gir god mulighet for å presse seg mot partners underliv (eller partner presser mot), og dermed kunne rytmisk gni klitoris. Som variasjon kan begge presse seg mot hverandre og finne en rytmisk liten bevegelse som kan være nok til at orgasmen blir et faktum. Man kan også variere med hun enten har beina på hver side av partner, eller har samlet bein mellom partners og dermed kan knipe bedre.

Omvendt misjonær (hun ligger øverst): I denne stillingen vil hun kontrollere bevegelsene og tempoet, og fritt kunne gjøre det som for henne gir riktig stimulering. Kan ellers varieres på samme måte som misjonærstillingen.

Ridestilling (hun sitter oppå): Denne stillingen gir henne mulighet til å bestemme hvordan penis føres inn i skjeden ved å lene seg forover eller bakover. Hun kan presse klitoris mot partnerens underliv. Det er hun som bestemmer tempoet. Dette er også en god stilling for å kunne stimulere klitoris utvendig med fingre eller lignende. Kan varieres med å sitte bak-fram.

Bakfra (doggy, skje eller lignende): Mange synes at klitoris får best stimulering om penis tas inn bakfra. Uansett er dette stillinger som gir god mulighet for begge parter til å kose med klitoris i tillegg til at klitoris stimuleres innenfra.

Sidestilling (mot hverandre): Liggende på siden, vil begge kunne slappe bedre av (ingen trenger å bruke armstyrke for å holde seg litt oppe). Det blir også mindre press mot penis slik at han kan holde lengre. Begge kan også lene seg litt fra hverandre slik at klitoris blir tilgjengelig.

Å fokusere for hardt på ulike stillinger eller på å oppnå orgasme, kan dempe litt av gleden ved å ha samleie. En orgasme er ikke viljestyrt og kan ikke presses fram - den må slippes til. Jo mer man stresser med å oppnå orgasme, jo vanskeligere blir det.

Når man nyter og lar følelsene strømme fritt uten å tenke på orgasmen, kommer den faktisk lettere - uavhengig av stilling.

Lykke til!

Plager i overgangsalderen

Denne uken fikk jeg inn et spørsmål fra en kvinne som har problemer med sexlivet på grunn av overgangsalderen. Hun beskriver veldig vanlige problemer for kvinner i denne perioden av livet, så jeg regner med at svaret kan være til nytte for flere enn henne.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Ta gjerne kontakt med meg. Jeg kan ikke garantere svar til alle, men et utvalg spørsmål med svar vil bli publisert her på bloggen hver fredag. Ta kontakt med meg på e-postadresse: sexologensvarer@gmail.com

 

Spørsmål om menopausesex

Jeg er en kvinne som nærmer meg 50 år, og har slitt med hetetokter i ca. 6 år.  Etter at mensen ble borte for fire måneder siden, har det nesten blitt umulig for meg å gjennomføre samleie fordi det er så sårt. Glidekrem hjelper lite. Sex har alltid betydd mye for meg, men nå er sexlysten omtrent borte. Jeg kjenner meg ikke igjen i min egen kropp (og sinn)!

Jeg har vært hos gynekolog som sa at jeg hadde aldersforandringer i slimhinnene i skjeden, og han foreslo at jeg skulle begynne å bruke hormoner.

Men jeg er kjempe skeptisk til å ta hormoner og fuske med den naturlige kroppen. Siden jeg har mistet mensen, var jeg bare lykkelig for å slippe å bruke prevensjon og dytte i meg hormoner, men så ber han meg om det likevel!

Hva tenker du om hormonbehandling for overgangsalderen?

Hvilke andre alternativer finnes det? Finnes det noe som kan hjelpe og som ikke inneholder hormoner?

Menopause

Svar:

Overgangsalderen, klimakteriet, er et kjent begrep for kvinner, og er en periode der det skjer store hormonelle forandringer hos kvinnen. Særlig eggstokkenes gradvis synkende evne til å produsere hormonet østrogen er årsak til de plagene som kan dukke opp. De hormonelle endringene kan sammenlignes med puberteten, bare med motsatt fortegn, ved at de kan skape like mye kaos i kroppen som de gjør for tenåringer.

Tidspunktet nå menstruasjon og fruktbarhet opphører, kalles menopause. I vår del av verden er det vanlig at menopause inntreffer en gang i 45 - 55-årsalderen. Eggløsningen opphører før menstruasjonene, men en tommelfingerregel er at menopausen er inntrådt når det har gått ett år fra siste menstruasjon. Grunnen til at jeg informerer om dette, er at du skriver at du har sluttet med prevensjon fire måneder etter siste menstruasjon, noe som kan være et lite sjansespill. Selv om sjansen for å bli gravid er uhyre liten når klimakteriet har pågått så lenge som hos deg, er det anbefalt å sikre seg i helt fram til menopause er et faktum - altså ett år fra siste menstruasjon. 

Du skriver at du har hatt hetetokter i 6 år og beskriver til dels store plager. Kvinner kan merke allerede fra slutten av 30-årene at menstruasjonen endrer seg; syklusen blir mer og mer uregelmessig, og blødningene endrer seg. Etterhvert følger de plagene som man oftest forbinder med klimakteriet: hetetokter, nattesvette, søvnforstyrrelser, hjertebank, svimmelhet, humørforandringer og hodepine. Gradvis blir slimhinnene i skjeden tynnere, tørre og lettere irritert. Mange kvinner opplever også nedsatt seksuell lyst. Hvilke plager og graden av dem varierer fra kvinne til kvinne. Noen merker omtrent ingenting, mens andre har langvarige og store plager.

Det er altså ikke unormalt det du opplever nå, men det høres ut som du er uheldig å har fått plager som direkte rammer seksualiteten din.

Gynekologen din har anbefalt deg hormonbehandling. Det er ikke uvanlig at kvinner tar hormoner i en periode for å minske plagene de har i klimakteriet. Jeg kan skjønne skepsisen din til å "fuske med kroppen" og den naturlige prosessen som kroppen din er i nå, men likevel - det hele blir en avveiing mellom de plagene du har opp mot de eventuelle bivirkningene du kan få med hormoner. Er det kanskje verdt å forsøke i en periode for å få en bedre livskvalitet?

Om du skal begynne med hormonbehandling, må det vurderes hvilken behandling som vil passe for deg. Hormonbehandling kan tas med piller, plaster eller stikkpiller i skjeden (vagitorer).

Det vanligste er å tilby hormonpreparater med østrogen og/eller gestagen i form av piller eller plaster. Disse midlene krever resept fra legen din. Om du har mest lokale plager i skjeden, anbefales det gjerne å forsøke lokalbehandling med skjedekrem/vagitorer. Det finnes reseptfrie vagitorer og spør gjerne på apoteket om hva de vil anbefale.

Det finnes også reseptfri behandling som er urte- eller plantebasert, og ikke inneholder hormoner. Soya for eksempel, virker som en "østrogenhermer", men er altså ikke et hormon. Det finnes et utvalg av slike midler både på apotek og i helsekostforretninger. Siden du er skeptisk til å bruke hormoner, er kanskje dette alternativer du kan forsøke? Du vil kunne merke effekt innen 7 - 10 dager. Uten at jeg skal anbefale et middel framfor et annet, kan jeg nevne eksempler som Remifemin og Femarelle. Begge er plantebaserte midler og har dokumentert effekt på overgangsplager.

Ellers er det mange som opplever å ha hjelp av tradisjonell medisin som akupunktur, soneterapi og homeopati. Om du tenker at dette kan være noe for deg, er det i alle fall ufarlig å forsøke.

Regelmessig god søvn, godt kosthold og redusert stressnivå vil ha gunstig effekt uansett hvilken metode du velger.

At sexlysten din er lavere skyldes nok i størst grad det hormonelle, men kan ha blitt forsterket av at du ikke har de helt gode opplevelsene av samleie for tiden pga. sårhet. Det er derfor viktig at du forsøker å tilføre fuktighet på en eller annen måte for å hindre dette. Det er bra med glidekrem, men det er viktig å benytte rett type. Det finnes både vann-, olje- og silikonbaserte glidemidler. Dere kan forsøke dere fram med ulike merker om dere ikke har gjort det.
Det er også mulig å forsøke tilførsel av testosteron (krem som du smører på huden) for nedsatt sexlyst i klimakteriet, men dette er jo også et hormon, og du må ha resept fra legen din.

Overgangsalderen kan oppleves som en trøstesløs periode av livet når plagene blir så store som hos deg. Det er viktig å holde fast ved det som er positivt eller aktivt forsøke å tilføre livet noe positivt når det "stormer som verst". Det kan kanskje være til hjelp å tenke at dette er en overgangsperiode (akkurat som puberteten) - de fleste av plagene vil bli mindre eller helt borte når hormonene har stabilisert seg på et "menopausenivå".

Jeg håper du kan finne en metode som kan hjelpe deg - lykke til.

Underlivsplager og sex

Flere av spørsmålene jeg har fått den siste uken, har dreid seg om ulike plager i underlivet som på ulike måter skaper et problem med tanke på sexlivet. Jeg har plukket ut to spørsmål som jeg svarer på i dag, og håper det kan være til hjelp for flere som har samme eller tilsvarende problemer.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Ta gjerne kontakt med meg. Jeg kan ikke garantere svar til alle, men et utvalg spørsmål med svar vil bli publisert her på bloggen hver fredag. Jeg har taushetsplikt. Ta kontakt med meg på e-postadresse: sexologensvarer@gmail.com

Spørsmål om våt skjede

Hei! Har hatt problemer med våt skjede i noen år. Om jeg har samleie eller onanerer blir det så vått at jeg har ikke noe glede av sex lenger. Mistet selvtilliten og tør ikke ha sex fordi jeg føler at det er noe unormalt galt med meg. Har regelmessig kontroll hos gynekolog men de finner ikke noe galt. Sånn har jeg hatt i 5-6 år og er deprimert av dette. Hva skal jeg gjøre?

Woman?s belly

Svar:

En skjede er, og skal alltid være, mer eller mindre fuktig. Når en kvinne ikke er seksuelt opphisset, vil skjeden være fuktet av det vi kaller utflod. Utfloden varierer i løpet av en menstruasjonssyklus, både i mengde, konsistens og farge. Variasjon er helt normalt.

Så er det den andre typen fuktighet som utsondres når en kvinne blir seksuelt opphisset - kroppens eget glidemiddel med det faglige navnet lubrikasjon. Dette er noe helt annet enn utfloden, og har til hensikt å beskytte skjedens slimhinner mot friksjonsskader. Hvor mye lubrikasjon som utsondres, varierer fra kvinne til kvinne; noen får omtrent ingen lubrikasjon selv om de er kåte, mens andre får ekstremt mye - uten at noe kan kalles unormalt. Det kan også variere hos samme kvinne fra gang til gang eller i perioder av livet, på grunn av endring i hormoner, tilførte hormoner (hormonell prevensjon), sykdommer, infeksjoner eller medisiner.

Du skriver ingenting om hvordan fuktigheten er når du ikke er seksuelt opphisset, så jeg går derfor ut i fra at problemet gjelder ved seksuell opphisselse og at det ellers er normal fuktighet (utflod) i skjeden din.

Du skriver at du har vært flere ganger til gynekolog uten at de har funnet noe galt. Jeg regner med at gynekologene har sjekket at du ikke har en seksuelt overførbar infeksjon (soi) eller plager som sopp eller skjedekatarr (bakteriell vaginose). Alt dette er tilstander som kan skape endringer/ forstyrrelser i fuktigheten i skjeden. Men det finnes også andre bakterier som ikke hører hjemme i skjedefloraen, og som kan skape ubalanse, som mer fuktighet, om de finner veien dit. Dette sjekkes vanligvis ikke ved en gynekologisk undersøkelse uten at legen finner en grunn til å gjøre det, eller at kvinnens historie tilsier at det bør sjekkes. Det er derfor viktig å gi en best mulig beskrivelse av problemet man sliter med slik at legen har et godt grunnlag for å avgjøre hvilke prøver/undersøkelser som bør utføres. Om du ikke vet hvilke prøver som er tatt av deg, vil jeg råde deg til å spørre om det - for eksempel om det er tatt en vanlig dyrkningsprøve av skjedefloraen din.

Siden du kan tidfeste når endringen skjedde (5-6 år siden), ber jeg deg tenke gjennom om det er andre ting som skjedde i livet ditt omtrent på samme tid. Begynte du med eller sluttet med hormonell prevensjon? Byttet partner? Fødte barn? Begynte med medisiner? Skulle det være noe som kan ha betydning, kan du være et skritt nærmere en forklaring og da kanskje også en løsning.

Men i de fleste tilfeller finner man ingen forklaring på hvorfor noen har mye lubrikasjon eller plutselig får det, og det må anses som en normal tilstand. Dessverre finnes det heller ikke noe konkret du kan gjøre for å hindre at du får mye lubrikasjon. Det blir dermed mest praktiske råd du kan forsøke for å minske plagene med det, som for eksempel:

 • Bruke tampong i noen timer før samleiet. Tampongen vil suge til seg fuktighet i skjeden og lage et "tørrere utgangspunkt".
 • Ha håndkle under seg som vil suge opp noe av fuktigheten når den kommer ut.
 • Ha håndkle eller tørkepapir tilgjengelig ved siden av, og ta noen stopp underveis for å tørke av litt.
 • Finne stillinger som gir mest mulig friksjon, for eksempel at du har samlet bein (og partner har beina på hver side av deg).
 • Gjøre mer dype og små bevegelser.

Du skriver at du har fått dårlig selvtillit og trekker deg vekk fra noe som er ment å gi deg nytelse og glede. Når et problem blir så stort, er det lurt å søke hjelp. Så avslutningsvis vil jeg råde deg til å snakke med noen om problemet ditt - for eksempel partner, venninne, lege din eller sexolog. Viktig at det er en du tør stole på og være åpen for, og som forhåpentligvis kan være til hjelp og støtte.

Lykke til.

 

Spørsmål om Mollusker og kjønnssykdommer

 

Hei, jeg dater i håp om å finne den rette for meg. Hvis jeg om en stund skal ha sex med en kvinne, lurer jeg på om jeg på forhånd bør fortelle om at jeg har mollusker eller ikke. Molluskene er hovedsakelig under kjønnshår, så det er ikke så lett å se dem. Antakeligvis kan man se dem hvis man har oralsex i et lyst rom.

Hvis svaret ditt er "ja" lurer jeg på hvilken formulering du synes passer, f.eks. på en date nummer to.
Ville du gi samme råd når det gjelder herpes?

Forresten ble jeg ganske overrasket da jeg fikk mollusker uten å ha hørt om det før. Er det flere kjønnssykdommer som er veldig sannsynlig å få hvis man har ubeskyttet sex med flere? Jeg har hørt at det er ca. 5% som har Chlamydia. Er dette riktig, og hvilke andre kjønnssykdommer kan man anta har en større utbredelse enn 1%? Hilsen molluskusoksen.

Svar

Mollusker er forårsaket av et virus som skaper små karakteristiske knopper på huden, og kan opptre på kjedelige steder, som hos deg - rundt kjønnsorganet. Mennesker i alle aldre kan bli smittet, men mest vanlig er det blant barn. Viruset smitter vanligvis via hud til hud-kontakt, men kan også spres via for eksempel håndklær. Molluskene kan fjernes med ulike metoder, men de vil før eller siden forsvinne av seg selv (fra noen måneder til 1 år), og trenger vanligvis ikke behandles. Mollusker er ikke farlig.

Når molluskene sitter rundt kjønnsorganet hos seksuelt aktive mennesker, er det viktig å utelukke andre tilstander som kan ligne, for eksempel kjønnsvorter. Men Mollusker er altså ikke en seksuelt overførbar infeksjon, selv om de kan sitte rundt kjønnsorganet og smitte ved kontakt mellom hud. Du kan dermed risikere å smitte en partner med dette når dere har sex.

condom thumbs up and down

Du spør om du bør si det til hun du skal date, og eventuelt hvordan du skal si det. Mollusker er ikke underlagt smittevernloven, så lovmessig har du ingen plikt til å fortelle en partner om smitten. Men moralsk sett, og med tanke på det å starte et forhold med ærlighet, så vil jeg anbefale deg å informere henne om det. Om ikke, vil det kunne falle tilbake på deg selv hvis hun blir smittet, hun føler seg lurt og tilliten mellom dere kan bli borte.

Hvordan du skal si det, er det vanskeligere å gi tips til, men tenk deg at Molluskene er et annet sted på kroppen din (men som like gjerne kunne ha smittet henne) - hva hadde du sagt da? Om det nærmer seg intim kontakt mellom dere, kan du for eksempel si at du har lyst til å fortelle henne hva du har - ikke for å skremme henne, men fordi hun muligens kan bli smittet av det, og du vil at hun skal vite slik at hun har et valg. Molluskene vil jo ikke vare evig! Det er viktig at du vet mest mulig om smitten, slik at du kan svare på spørsmål hun har.

Det samme gjelder i høyeste grad Herpes. For det første så er det definert som en seksuelt overførbar infeksjon (Herpes 2), men det er også en kronisk smitte - altså noe som det per i dag ikke finnes behandling for. Det blir derfor fullstendig galt om man med viten og vilje utsetter en annen person for en kronisk smitte. Herpes smitter (mest) ved utbrudd (sårvæsken), og man må unngå seksuell kontakt i den perioden man har sår. Det gjelder også oralsex ved utbrudd med munnherpes (Herpes 1).

Klamydia er den seksuelt overførbare infeksjonen som er mest utbredt, særlig blant unge. Ellers er det relativ høy forekomst av kondylomer (kjønnsvorter) og Mykoplasma genitale, men i enkelte grupper av befolkningen er også smitte av gonore, hepatitt B og C, syfilis og hiv et problem. Så svaret på ditt spørsmål vil avhenge av om personen du har sex med tilhører en såkalt risikogruppe.

Det beste rådet er å gjøre det du kan for å beskytte deg mot seksuelt overførbare infeksjoner, om du skal ha sex med en person du ikke vet "smittestatusen" til - bruk kondom!