hits

juni 2016

Bedre sex med hår?

I dag er spørsmålet - hår eller ikke hår på kjønnsorganet, og om det faktisk har noen betydning for sexlivet. Og svaret - det kan du lese under her.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Ta gjerne kontakt med meg. Jeg kan ikke garantere svar til alle, men et utvalg spørsmål med svar vil bli publisert her på bloggen hver fredag. Ta kontakt med meg på e-postadresse: sexologensvarer@gmail.com

Spørsmål:

Jeg har et lite "dilemma" som jeg håper du kan hjelpe meg med. I mange år har jeg barbert meg der nede, og i alle disse årene har jeg samtidig følt at det "mangler noe" ved sexen. Jeg har hatt bra sex, men ikke sånn wow.

Så reiste mannen min bort i 6 uker, og latskap gjorde at hårene bare fikk gro. Plutselig en dag gikk det opp for meg at jeg fikk en mer wow-opplevelse når jeg onanerte. Tenkte først at det var fordi mannen min hadde vært lenge borte, men etter han kom hjem har det også vært mye deiligere når vi har sex sammen, og det fortsetter slik. Tror faktisk han også opplever at sexen vår er deiligere, bortsett fra oralsex. Virker som han savner det hårløse...

Så dilemmaet mitt er om jeg skal barbere meg igjen eller ikke. Begge to setter stor pris på oralsex og det er en vesentlig del av sexen vår, og jeg vil jo ikke at han skal oppleve det som vemmelig. På den andre siden kan jeg egentlig ikke skjønne at det var så mye bedre uten hår, for jeg hadde mye nupper, noen ganger kviser og ikke minst så klødde det veldig i perioder så det var omtrent konstant rødt og sårt. Så hva skal jeg gjøre? 
Og kan det være noe i min "observasjon" (at sexen føles bedre) eller er det bare innbilning?

shaving cream
Licensed from: senkaya / yayimages.com

Svar:

Siden du har barbert deg i mange år, har du sikkert også forsøkt ulike råd for å hindre nupper, inngrodde hår, kviser og kløe. Det viktigste ved barbering for å minske disse ulempene, er at du gjør det hygienisk, bruker barberskum eller voks som er beregnet for intimsoner (og ikke får skummet inn i skjeden), barberer/vokser i riktig retning med tanke på hvordan hårene gror og det finnes kremer som du kan smøre på etterpå for å redusere plager med nupper, kviser og inngrodde hår.

Kløen som kommer når hårene er i ferd med å vokse ut igjen er derimot verre å gjøre noe med. En annen ting du heller ikke kan forhindre, er mikrosårene som dannes ved barbering eller voksing. Disse mikrosårene kan også skape problemer i form av irritert hud og betennelser.

Fordelen med å barbere, vil være at du blir tryggere på at oralsexen ikke er vemmelig for partneren din. Utover det, kan jeg ikke se, ut i fra det du skriver, at det skal være andre positive grunner for deg å barbere igjen.

Slik jeg leser spørsmålet ditt, gir du egentlig et klart uttrykk for at du ikke ønsker å barbere deg fordi du har oppdaget at det gir deg (og mannen din) bedre nytelse, og du slipper alle ulempene. Det er etter min mening, det viktigste å ta hensyn til. Forskning viser at det du har registrert, har en forklaring og medfører riktighet.

Hårene på kjønnsorganet har flere funksjoner. De beskytter mot infeksjoner, holder på fuktighet og reduserer friksjon, men i tillegg vil hårene formidle impulser til hjernen og samle feromoner (duftstoffer - ikke kjønnslukt), noe som har positiv innvirkning på opphisselsen.

I hårroten er det nervesensorer som registrerer bevegelse og sender signaler til hjernen. Dette er med på å forsterke din nytelse. Feromonene som hårene samler opp, er ikke en lukt du bevisst kjenner, men noe som ubevisst registreres av hjernen og forsterker også opphisselsen både for deg og for din partner. Å fjerne hårene gjør at både nerveimpulsene og hjelpen fra feromonene blir svekket.

Ser man på ditt spørsmålet fra et faglig synspunkt, er det få positive sider med å barbere seg. Det eneste er det du selv er inne på - hva partner synes om det, og selvfølgelig hva en selv føler behagelig.

Et godt alternativ til barbering, er å frisere hårene. En veltrimmet "frisyre" kan være like innbydende som helt glatt kjønn, og både nervestimuleringen og feromonene bevares. 

En løsning kan være at du fjerner hårene igjen og ser hva som da skjer. Om du eller dere begge føler at nytelsen reduseres igjen, blir dere nok også mer motivert til å takle oralsex med hår. Eller innvilg dere litt mer tid til å venne dere til hårene? Det er sannsynligvis bare en vanesak, så er det all grunn til å tro at dere begge føler det naturlig om litt. 

Lykke til.

 

Pauseaktivitet i sexakten

Midt i sexakten skjer det - penis blir slapp, sædavgangen er et fatum eller skjeden blir tørr. Både menn og kvinner kan oppleve at kroppen ikke lystrer slik de vil, selv om de har lyst til å fortsette med sexen. Så hva gjør man da?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Hei Siv.

Jeg har lest dine svar om for tidig sædavgang og om ereksjonssvikt. Jeg sliter med begge deler! Når jeg kommer for tidlig (kanskje bare 1 minutt) blir penis slapp (jeg vet at det er sånn det er), men penis kan også plutselig bli slapp uten at jeg har kommet. Du har gitt gode råd som jeg skal forsøke!

Men i begge svarene så sier du at det kan hjelpe om man tar en pause med andre aktiviteter. Hvilke aktiviteter mener du? Jeg har ikke kjæreste for tiden, så det er ofte nye damer og jeg får liksom ikke noen rutine på hva vi kan finne på. Har du forslag?

pause
Licensed from: vignes_81 / yayimages.com

Svar:

Det er flott at du er blitt motivert til å jobbe med problemene dine! Det er ikke uvanlig at de som sliter med for tidlig sædavgang, også kan oppleve ereksjonssvikt uten at de har kommet, ofte på grunn av angsten for å komme for tidlig. Vær klar over at en slik "jobb" kan ta tid om du ønsker et mer varig og solid resultat. Hvor lang tid det kan ta, er vanskelig å si. Det varierer fra person til person.

Om du har muligheten til det, vil jeg anbefale deg oppfølging med en sexolog underveis. Både fordi du da forplikter deg selv mer til å jobbe med problemet, men også fordi det kan være godt å ha noen som du kan snakke med om dine erfaringer, som kan motivere underveis og/eller endre øvelsene du gjør om noe ikke føles riktig eller hensiktsmessig.

Så spør du hvilke aktiviteter jeg mener du/dere kan gjøre i pausen. Som alt annet innen sexlivet, så anbefaler jeg å gjøre det som føles og faller naturlig. Det å få en oppskrift, gir en potensiell fare for ytterligere prestasjonsangst. Man blir mer opptatt av å følge oppskriften, tenke teknisk (hva var det jeg skulle gjøre nå?) og gjøre alt "riktig", enn å være i nuet og følge instinktet.

Men litt inspirasjon til pauseaktiviteter:
Mange bruker pausene til bare å berøre hverandre. Ligge ved siden av hverandre å slappe av, småprate, kysse, stryke, klappe, klemme - rett og slett ha en positiv nærhet til hverandre. Andre velger å ha fokus og stimulere partner med for eksempel oralsex slik at den andre beholder sin tenning inn til du er klar igjen. Noen benytter også pausene til å se på porno sammen, lese erotiske noveller eller finne en annen inspirasjonskilde som kan lokke fram igjen lyst og funksjon.

Å jobbe med et slikt problem når du ikke har fast partner, kan være en ekstra utfordring. Ingen er like, og dermed kan du oppleve at noe som fungerer sammen med en partner, ikke nødvendigvis fungere sammen med en annen. Det er nok litt lettere for de som har en fast partner som de føler seg trygge sammen med, kan prate om sex med, og der det er rom for å forsøke og feile inn til man finner ut hva som fungere. Det er ikke dermed sagt at du ikke vil lykkes selv om du ikke har fast partner, men du må da gi deg selv rom for å feile.

Det viktigste du derfor kan gjøre i pausene, er at du ikke lar fortvilelsen, flauheten eller angsten ta overhånd. Forsøk å være i nuet, kjenn på sexlysten (som sannsynligvis er der ennå) og ha fokus på å forsterke den igjen.

Partner har også en viktig oppgave i en slik situasjon; ikke å komme med en negativ reaksjon på det som skjedde eller starte en diskusjon for eksempel om du tenner på partner eller ei.

Mange synes det kan hjelpe å benytte litt humor. Det kan ufarliggjøre situasjonen og hjelpe til å få bort de negative tankene som kan hindre deg i å komme i gang igjen, for eksempel med et "Jaja, så var det visst klart for en pause gitt..".

Lykke til!

 

Er onanering skadelig?

Spørsmålet denne uka er kort, og kunne fått et veldig kort svar, men så enkelt er det ikke for alle.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Ta gjerne kontakt med meg. Jeg kan ikke garantere svar til alle, men et utvalg spørsmål med svar vil bli publisert her på bloggen hver fredag. Ta kontakt med meg på e-postadresse: sexologensvarer@gmail.com

Spørsmål:

Hei. Er det skadelig å onanere mye?

Young woman playing with her self on bed
Licensed from: BDS / yayimages.com

Svar:

Et kort og greit svar på spørsmålet kunne vært - nei! Men for noen er det ikke så enkelt.

I utgangspunktet er det positivt å onanere. Å onanere er helt normalt, og faktisk sunt å gjøre. Onanering er kort sagt sunt på den måten at hjerte og blodkretsløpet blir styrket, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner. I tillegg er onanering en måte å utforske sin egen kropp på, slik at du blir bedre kjent med kroppen din og den seksualiteten du har i deg. Og det drar man nytte av når man skal ha sex med en annen person.

Så er spørsmålet om det på noen måte kan være skadelig. Det spørs jo hva du legger i skadelig, men noe som kan være skadelig, er om du benytter en onaneringsmetode med hjelpemidler/ redskaper som virkelig kan skade kjønnsorganet. Det kan for eksempel være skarpe kanter, urene ting eller for tunge ting.

Et annet aspekt som jeg ikke vil si er direkte skadelig, men som kan være et problem, er om onaneringen overtar styringen av livet ditt - du gjør det for mye/ofte. Noen blir så avhengig av å onanere at de bruker mesteparten av dagen sin til å gjøre det. Onaneringen kan dermed mer eller mindre styre dagliglivet og gjøre det vanskelig for personen i å delta i sosiale aktiviteter, jobb eller familieliv på en ordentlig måte. 

For noen kan også onaneringen bli en vane eller et "pliktløp" noe som på sikt kan gjøre at det oppfattes som kjedelig, eller det kan gjøre noe med lysten til å ha sex.

I enkelte kretser, for eksempel innen for noen religioner, regnes det som synd eller tabu å onanere. De som må forholde seg til slike oppfattelser, kan begynne å føle skam rundt de de gjør, og skamfølelsen kan hindre dem i å utvikle et positivt forhold til sin egen seksualitet.

Om du føler at du har et problem med onanering, kan det være greit å oppsøke hjelp for å snu det dårlige onaneringsmønsteret du har havet inn i eller følelsene rundt onanering. Onanering skal være positivt, og så lenge du gjør det for tilfredsstillelse og har glede av det, er det bare positivt - selv om du gjør det ofte.

Lykke til.

Du har fått klamydia!

Hvert år får opp mot 25 000 personer i Norge beskjed om at de er smittet med den seksuelt overførbare infeksjonen klamydia. Det er opp mot 25 000 ulike skjebner, ulike reaksjoner og ulike utfall. Opp mot 25 000 samtaler hvert år for å gi beskjed, for så å gi behandling og oppfølging. Hvor mange jeg har snakket med i løpet av mine 23 år i bransjen har jeg ikke tall på, men jeg vet at det aldri har blitt en rutine for meg.

Laboratory
Licensed from: castaldostudio / yayimages.com


Jeg løfter av telefonrøret, slår nummeret og venter på svar...

"Hei. Vi har nå fått svar på den prøven du tok her hos oss. Den viser at du har klamydia, så jeg vil gjerne sette deg opp til en time slik at du kan få behandling."

Mange svarer bare "ok, sier du det, jaja, når kan jeg komme?" eller "Jeg visste det!". Mens andre ganger blir det helt stille.., inntil jeg kanskje hører noen snufs, hikst eller en veldig tørr munn som spør om jeg er helt sikker..?

Og på spørsmålet om jeg er sikker, har jeg svart at det finnes ingen tester som er 100 % sikre, men med testmetoden som benyttes i dag, regnes en positiv test som sann, og smittevernloven pålegger å gi behandling og oppfølgning når en prøve er positiv.

Når personen så kommer til timen, er mange på fortvilet leting etter forklaringer og løsninger. Det er ulikt bakteppe for fortvilelsen. Noen er ikke i fast forhold, men føler skam, at de er "skitnet til" med å ha fått klamydia eller er overbevist om at de nå ikke kan bli gravide. Andre er i en parrelasjon og helt andre spørsmål har dukket opp.

Har de tatt testen fordi de har vært utro, er det ofte en desperasjon for å komme seg ut av situasjonen uten å måtte innrømme utroskapen overfor kjæresten sin. Utrolig mange kreative ideer har blitt lagt fram for hva de selv tenker som en løsning for å slippe å fortelle at de har vært utro. De fleste ønsker bare å få med behandling til partner, for så på en eller annen finurlig måte lure medisinen i dem, eller dikte opp en historie om noe annet (ufarlig) som gjør at de tilfeldigvis må ta en antibiotikakur samtidig.

Men det er ikke lov. I følge smittevernloven er både personen og helsepersonellet pålagt å sørge for at partner(e) får informasjon om at de kan være smittet med klamydia, slik at de(n) får muligheten til å teste seg og få behandling om de er smittet.
Det å lure i en person medisiner kan også være risikabelt; om en person får et antibiotikum som de kanskje ikke tåler, kan det i ytterste konsekvens føre til alvorlige allergiske reaksjoner.

Derimot kan jeg hjelpe dem med å finne ut hvordan de på best mulig måte kan fortelle at de ikke bare har vært utro, men også utsatt partneren for smitte.

Andre personer sitter der med en motsatt innfallsvinkel. De vet med seg selv at de ikke har hatt andre partnere, og tankene dreier seg om kjæresten - da må jo hun eller han ha vært utro? Eller kan de ha blitt smittet via doringen? Via håndklær? Via håndtrykk? 
De vil så gjerne tro på partneren, ikke tenke at kjæresten kan ha vært utro. De vil at forholdet skal vare, men ser at det kan bli vanskelig nå som de har et bevis på at noe må ha skjedd. Mistanken, mistilliten, sjalusi, sårhet eller usikkerhet - det dukker opp følelser som kan være vanskelig å takle og gjør tanken på å fortsette et forhold vanskelig, kanskje umulig.

Så kom det over nyhetene at rensemetoden av testapparaturen har feilet i en periode, med resultat at flere hundre personer har fått en slik beskjed uten at det var grunn til det. Jo, det er menneskelig å feile, og ingenting er 100 % sikkert, men det er helt klart at tilliten til tester og til helsepersonell nå har fått en liten knekk. Det kan ta litt tid og blir et stykke jobb å gjøre, men tilliten må bygges opp igjen.

Jeg tenker mest på de som har endt opp med en vanskelig periode for parforholdet og kanskje har endt med å ta et valg om å avslutte et forhold på bakgrunn av en positiv klamydiatest, uten at det egentlig var en grunn til det. Det er en beklagelig situasjon!

Siden jeg er tilknyttet Sex og samfunn, som er det stedet i Norge utenom Olafiaklinikken, som tar flest klamydiatester i Norge, vil jeg for ordensskyld poengtere at Sex og samfunn ikke benytter det aktuelle laboratoriet der feilen ble gjort. 

Nedsatt sexlyst etter overgangsalderen

Damen som stiller spørsmål denne uken, sliter med nedsatt sexlyst som hun tror har hormonell årsak. Ikke et uvanlig problem og mange kvinner ønsker å prøve hormoner i denne fasen av livet. Men når tilførsel av hormoner ikke hjelper eller gir bivirkninger - hva da?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Hei. Endelig tenker jeg at jeg må be om hjelp. Jeg er en kvinne på 63 år og sliter med lysten. Jeg tror nok det er et hormon problem og har vært hos min gynekolog. Men vanskelig å finne ut av hva en løsning kan være. 
Veldig trist for min partner og selvfølgelig meg også. Har prøvd en type gele, men fikk veldig harde brystvorter. Har du noen gode råd om hvilken muligheter jeg har til kanskje å finne en løsning.

Older woman concerned about her pills
Licensed from: phovoir / yayimages.com

Svar:

Det er dessverre noen kvinner som opplever plagsomt tap av sexlyst i og etter overgangsalderen. Studier viser at lystproblemer forekommer hos 15-25 % av kvinner før overgangsalderen og hos 40-55 % etter overgangsalderen.

Hos noen av disse kvinnene skyldes det antagelig hormonmangelen som oppstår når mengden av østrogen, progesteron og testosteron synker som følge av menopause. Testosteron har mest betydning for sexlysten, og tilførsel av dette hormonet vil blant annet kunne bedre sexlysten, men effekten er individuelt forskjellig. Og som du opplevde, så forekommer det bivirkninger som kan føre til at man ikke orker å fortsette med preparatet.

Nå vet jeg ikke om det kan være at du har tilleggsproblemer/ sykdommer som utelukker tilskudd av andre hormoner enn testosteron, men det finnes et preparat (Tribolon) som inneholder både østrogen, progesteron, samt også har en svak testosteronvirkning. Om du kan tenke deg å forsøke dette, må du drøfte det med legen din og eventuelt få resept. 

Du skriver at du tror at ditt problem med sexlyst er et hormonelt betinget. Det kan være det, men det kan også være andre årsaker. Det er ennå mye som ikke er avklart rundt årsaker til seksuelle problemer som ditt, for kvinner etter overgangsalderen.

Mange kvinner som deg begynner med hormoner fordi de tror at det er løsningen, for så å oppleve at det ikke har noen effekt på sexlysten, og frustrasjonen blir enda større. Det er derfor fint om du tenker gjennom når problemet ditt startet og om det var noe spesielt som var foranledende?

For eksempel er det mange kvinner som opplever tørr skjede med påfølgende sårhet og smerter ved samleie. Tørrhet i skjeden rapporteres hos 25-30 % etter overgangsalderen. Etter hvert vil sårheten og smertene få dem til å trekke seg bort fra seksuell aktivitet. Om dette er foranledningen til nedsatt sexlyst, kan løsningen være lokal behandling med østrogenholdig krem for skjeden og glidemiddel. Dette får du kjøpt reseptfritt på apotek.

Andre kan relatere problemet til kroppslige, psykologiske, sosiale eller følelsesmessige faktorer. Menopause har medført en stor omveltning i kroppen, og noen sliter med å akseptere at kroppen er endret. Noen kan føle tristhet fordi de ikke lenger kan få barn og er på vei til å bli eldste generasjon. Studier viser at med økende alder blir den seksuelle reaksjonsevnen gradvis langsommere, men den vil ikke opphøre på noe tidspunkt. Det vil ta lengre tid å oppnå orgasme, og den kan bli kortere og mindre intens. Dette kan gjøre at kvinnen mister litt motivasjon til sex og etterhvert føler nedsatt sexlyst. Regelmessig seksuell stimulans vil kunne gi færre slike plager for kvinnen. Om du kjenner at du kanskje egentlig har sexlyst, men sliter med å få seksuell respons og orgasme, kan du for eksempel forsøke en vibrator eller tilsvarende som vil gi mer stimulering.

Når det gjelder sexlyst er det også viktig å avklare om den er generell eller spesifikk. Noen kan oppleve tap av lyst på sin partner (spesifikk), men har nok lyst ellers. Andre kjenner lystmangel uansett  (generell). Anbefalt behandlingen vil være forskjellig avhengig av hvordan dette fortoner seg for deg.

Vanligvis består behandlingstilbudet av å forsøke ulike kombinasjoner av hormoner, og mange har god hjelp av å snakke med en sexolog for å finne ut om andre faktorer virker negativt inn, og hva som eventuelt kan gjøre med tanke på det.

Det finnes også alternative midler du kan forsøke og som mange har effekt av (og uten bivirkninger). Det finnes blant annet ulike soyaprodukter (fermentert soya) som man vet har gunstig effekt fordi det er en såkalt østrogenhermer. Blant annet finnes noe som heter Femarelle og Remifemin. Rosenrot er et kosttilskudd som flere har fortalt at den har gitt dem mer sexlyst.

Ellers er det mange som opplever å ha hjelp av tradisjonell medisin som akupunktur, soneterapi og homeopati. Om du tenker at noe av dette kan være noe for deg, er det i alle fall ufarlig å forsøke.

Regelmessig god søvn, godt kosthold, mosjon og redusert stressnivå vil ha gunstig effekt uansett hvilken metode du velger.

Lykke til.