hits

juli 2016

Tren bekkenbunnen!

Kvinnen som stiller dagens spørsmål, har merket endringer i sexlivet fordi hun føler seg for vid etter fødselen. Problemet kan også oppstå hos kvinner som ikke har født. Hva kan hjelpe på problemet?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Etter at jeg fødte mitt første barn for snart 2 år siden, har jeg merket at jeg er mer åpen og slapp "der nede". Jeg synes dette er litt rart siden jeg tok keisersnitt. Trodde liksom det da ikke ville ha noen påvirkning av skjeden? Selv om mannen min ikke klager, opplever jeg selv at det er mindre følsomt. Jeg har ikke blitt "lekk", men merker at jeg for eksempel har litt problemer med å hoppe uten at det kommer ut noen dråper urin. Og jeg er bare 31 år!
Har forsøkt å gjøre knipeøvelser innimellom slik jeg ble forklart på sykehuset, men føler ikke at det blir noe bedre.  Er dette noe annet jeg kan gjøre? Kan jeg bli trangere igjen?? 

Pregnant woman sitting on an exercise ball
Licensed from: phovoir / yayimages.com

Svar:

Forskning antyder at opp mot 40 % av kvinner som har født, får problemer med urin- og/eller avføringslekkasje og slapp bekkenbunnsmuskulatur senere.

Selv om det blant de som har født vaginalt (via skjeden) generelt er flere som får problemer på grunn av belastningen på bekkenbunnen under selve fødselen, ser man at også de som har født ved hjelp av keisersnitt kan få samme plager.

Hos alle gravide påvirkes muskulaturen og åpningen i bekkenbunnen underveis i svangerskapet for å klargjøre bekkenet til fødselen. Man kan derfor på en måte si at problemet oppstår lenge før fødselen.

En kvinne som føder ved hjelp av keisersnitt vil unngå de varige skadene som kan oppstå i bekkenbunnsmuskulaturen ved vaginal fødsel (hos ca. 14 %). På den andre siden kan man tenke seg at selve operasjonen, der vev som er i nær tilknytning til bekkenbunnen kuttes over, også kan gi uheldige konsekvenser. Alt dette er årsaken til at du, til tross for keisersnitt, likevel opplever slapp muskulatur og tendens til urinlekkasje.

En liten digresjon er at selv kvinner som aldri har vært gravide, også kan oppleve å bli slappere og få lekkasje, så problemet har ikke bare med svangerskap og fødsler å gjøre.

I dag er det trening av bekkenbunnen med knipeøvelser som er den anbefalte metoden for å stramme opp muskulaturen etter fødsel, og kan egentlig anbefales alle kvinner. Selv om du har forsøkt dette uten at du opplever merkbart resultat, kan det være fordi du bare har gjort det innimellom som du skriver. Treningen bør gjøres hver dag og flere ganger per dag over en viss tid for å merke resultater.

Du kan altså forebygge, eller stramme opp, slapp muskulatur ved å trene bekkenbunnsmuskulaturen din helt gratis og uten for mye strev. Det finnes gode beskrivelser av hvordan dette skal gjøres på nettet, men kort fortalt består treningen av å knipe sammen endetarm-og skjedeåpning. Hvilke muskler du skal trene og hvordan du må bruke dem for å knipe riktig, kan du best finne ut ved å stoppe urinstrålen (lettest å gjøre mot slutten når du tisser). Kjenn at området mellom skjede og endetarm (perineum) trekker seg litt inn i kroppen. Du kan også legge et par fingre på perineum og kjenne at det løftes litt vekk fra fingrene dine når du gjør dette riktig. Setemusklene skal være avslappet. Begynn med å holde i 2-3 sekunder, slipp like lenge og gjenta 10 ganger. Om du får gjort dette 2-3 ganger om dagen (gjerne oftere), vil det gi effekt. I løpet av et par uker øker du gradvis holdetiden til 6 sekunder og kniper maksimalt uten å holde pusten eller bruke andre muskler. Fordelen med slik trening er at den kan gjøres når som helst og hvor som helst. 

Det er helt klart at godt trent - og god kontroll av - bekkenbunnsmuskulaturen har stor betydning for sexlivet. Klitoris er avhengig av god stimulering for å gi en god nytelse, og en orgasme er avhengig av god blodgjennomstrømning for å slippe til. I tillegg har det stor betydning for å forebygge inkontinens.

En slapp og utrent bekkenbunnsmuskulatur kan altså hemme både nytelsen og orgasmen ved samleie, og gir økt fare for inkontinensproblemer. Selv om du i dag bare opplever lekkasje når du hopper, kan det mest sannsynlig kunne utvikle seg til større problemer om du lar være å gjøre noe med det.

For noen kvinner er ikke knipeøvelser nok til å oppnå resultater. Da er det greit å vite at det for eksempel finnes elektrostimulatorer som kan være til hjelp. Dette kan man få kjøpt på nettet eller i butikker som selger hjelpemidler. 

Om problemet anses for å være stort/varig, kan legen rekvirere seksualteknisk hjelpemiddel til utlån der utgiftene dekkes av Folketrygden, enten fra hjelpemiddelsentralen eller fra Quintet AS som i dag har avtalen med dem.

Hos noen kvinner kan skaden være så stor at operasjon er eneste løsning, men likevel et siste råd til alle kvinner: vær bevisst på knipeøvelser, ikke bare etter fødsel, men gjennom hele voksenlivet.

Lykke til.

 

Har størrelsen på penis noe å si?

Det er mange menn som sliter på grunn av penisen sin. Menn som kjenner at de ikke klarer å leve opp til standarden som (de tror at) partner krever eller som de selv ønsker å ha. Får han i tillegg kommentarer fra andre, føles katastrofen komplett. Konsekvensene kan bli store. Men har egentlig størrelsen så mye å si?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Hei. 
Jeg er en mann på 42 år. Jeg har blitt fortalt at jeg har liten penis. Dette gjør at jeg aldri klarer å føle meg trygg på meg selv i situasjoner som involverer nakenhet. Det stresser meg noe enormt og jeg klarer ikke være komfortabel med meg selv.
Hilsen oppgitt og fortvilt. (Redigert)

Millimeter and inch rulers
Licensed from: designsstock / yayimages.com

Svar:

Det finnes tabeller som viser gjennomsnittsstørrelse for en penis hos norske menn, og som kan få en mann, som har en penis under det oppgitte gjennomsnittet, til å bli stresset over størrelsen.

Det er flere studier som viser at penisstørrelsen ikke har mest betydning når et par er sammen seksuelt. Det man derimot ser av studiene, er at det er viktig at man er kåte og har lyst på hverandre, at kjemien stemmer, at man tar hensyn og føler seg trygge på hverandre og at man gjør spennende og lystbetonte ting sammen. Det har altså ikke noe med penisstørrelsen å gjøre, men med lysten og evnen til å være åpen for å utforske og gjøre hverandre godt. Dette er kanskje en bedre måte å "imponere" på?

Om du har samleie med en kvinne, er det greit å vite at skjeden har en god evne til å tilpasse seg det som føres inn. Til vanlig ligger skjedeveggene mot hverandre (sammen klappet) og skjeden utvider seg ikke mer enn det som behøves for å romme størrelsen på det som føres inn.

Inne i skjeden er det lite nervepunkter, og dermed heller ikke så følsomt. Det er de ytterste 2-3 cm av skjeden som er følsom hos kvinner, så penis skal ikke nødvendigvis så langt inn for at hun kan kjenne at det er noe i skjeden. Kvinner har faktisk oftere problemer om penis er for lang på grunn av smerter øverst i skjeden når penis støter mot livmorhalsen.

Likevel kan enkelte stillinger bli en litt større utfordring om penis er for kort, men det finnes mange stillinger som ikke setter krav til størrelsen. Det er derfor viktig å prøve seg fram og finne ut hva som fungerer.

Du oppgir ikke størrelsen på din penis, så det er umulig å si noe om penisen din faktisk er (for) liten, men dessverre er det slik at mange menn har problemer med størrelsen uten at det er reelt. Uansett gir du en klar beskrivelse på at du har fått store problemer med intimitet, nærhet, nakenhet og selvtillit etter de(n) kommentaren(e) du har fått.

Mitt råd er at du oppsøker en du kan snakke med om problemet ditt. En lege kan vurdere om penisen din faktisk er liten. Måten det gjøres på, er at du måler penisen din både i vanlig slapp og i stiv tilstand, og oppgir målene til legen. Om problemet (også) handler om form eller utseende, kan det være en ide å ta et bilde av den som du tar med til legen din.

I tillegg tenker jeg at du kanskje vil ha godt av å snakke med en fagperson som kan hjelpe deg med tanke på stresset du føler ved nakenhet, usikkerheten på deg selv og hjelpe deg til å bli mer komfortable med deg selv. Du kan be legen din om henvisning eller ta kontakt selv med en du tenker kan hjelpe deg.

Lykke til.

 

 

 

Manglende utløsning

Når det ikke går som det skal... Når utløsningen kommer ikke som forventet. Hva kan være galt? Og kan det gjøres noe med?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål

Hei. Så flott at det finnes sånne sider en kan spørre om intime spørsmål! 
Jeg har et forhold til en mann. Vi er litt over 50 år begge to. Han får ikke.. eller veldig sjelden utløsning når vi har sex. Han får det når han onanerer aleine. For mange år siden steriliserte han seg. Tror problemet skjedde etter det. Han får litt vondt rett før utløsningen. Har du råd/forslag til oss?

Spouting Horn off Poipu in Kauai
Licensed from: steheap / yayimages.com

Svar:

Mannens klimaks er todelt. Det ene er orgasmen som gir en mer eller mindre stormende følelse i kroppen, og det andre er ejakulasjon (sædutløsningen). De er egentlig uavhengig av hverandre, men opptrer oftest samtidig og de fleste tenker dermed på det som en og samme sak. Jeg regner derfor med at han sliter med å få både orgasme og ejakulasjon under samleiet?

Orgasmeforstyrrelser har vanligvis ikke en fysisk eller medisinsk årsak, men enkelte sykdommer, rusmisbruk og bruk av enkelte medisiner kan gjøre det vanskelig å få orgasme og/eller utløsning. Da vil han som oftest heller ikke få det til ved onanering. Om noe av dette kan være årsaken for han, er rådet at han oppsøker en lege som kan hjelpe ham videre.

Orgasmen og sædutløsningen er dessverre ikke viljestyrt. Selv om han ønsker det, så skjer det ikke. Snarere tvert imot - jo mer han stresser med å få det til, jo lengre tid kan det ta. Dette er ikke uvanlig, og faller inn under begrepet prestasjonsangst eller stressrelatert problem.

Det som blir viktig er at han øver seg opp til å slappe av. Han må legge bort tanken på at han må få det til, og si til seg selv at det er greit at det tar litt tid, og ikke ha forventninger om at det må skje hver gang. Klarer han det, vil det sannsynligvis stoppe de negative signalene som sendes til orgasmesentret ved stress, og han vil lettere kunne oppnå orgasme tidligere.

Du skriver at han får utløsning (orgasme?) når han onanerer alene, så da vet han i alle fall at kroppen hans fungerer, og det betyr også at det ikke er noe alvorlig i veien med han og sannsynligvis ikke fysiske grunner for hans problem. Du nevner at han har opplevd smerter ved utløsning etter sterilisering. Siden det ikke hindrer han når han onanerer, tviler jeg på at dette kan være årsaken til hans problem selv om det kan være at dette stresser han mer ved samleie enn ved onanering. Men om han ikke har tatt det opp med legen sin allerede, kan det være lurt at han gjør det. 

Det kan være flere årsaker til at han har problemer ved samleie, og dermed ulike metoder for å bli kvitt problemet. Rådene vil også avhenge av om problemet utelukkende gjelder orgasme eller ejakulasjon, eller begge deler.  

Mange av de som sliter med å nå klimaks ved samleie, har problemer fordi de på en eller annen måte blir "forstyrret". Føler han at han blir forstyrret eller avledet under samleiet og mister fokus? Eventuelt av hva da? Noen sliter fordi de ikke får nok stimuli, eller styrke på stimuleringen. Er det ikke nok eller riktig stimulering? Han bør tenke gjennom hva det er som mangler ved samleie sammenlignet med onanering? Er han tent nok?

Noen råd til han/dere:

  • Forsøk å slappe av. Sein orgasme/utløsning handler veldig ofte om frykt for å slippe kontrollen, og overdrevent «utenfrablikk» på seg selv. Det kan ikke presses fram, men må slippes til.
  • Finne områder på kroppen som kan gi han ekstra stimulering (erogene soner). Det kan være brystvortene, øreflippene, området rundt anus, pungen - egentlig overalt. Han må finne sine! Stimulering av området - enten av han selv eller av deg - kan hjelpe ham til å nå klimaks (raskere).
  • Benytter han fantasien når han onanerer, kan han forsøke å leve seg inn i den ved samleie også, framfor å slippe til tanken på at han må komme.
  • Bruk lang tid på forspillet, slik at han er godt stimulert før selve samleiet.
  • Forsøk at du masturberer han uten å ha samleie. Han får trening på annen stimulering enn det han gir seg selv, og samtidig brytes eventuelle hemninger han kan ha mot å slippe seg løs sammen med deg.
  • Dere kan forsøke å ta en pause i samleiet der han/du kan onanere han nesten fram til orgasme, for så å fortsette samleiet når orgasmen er rett rundt hjørnet. På den måten kan han lære opp kroppen til et nytt mønster, og etterhvert kan han sannsynligvis slippe onaneringen.

Det viktigste du kan gjøre, er at du ikke legger press på han til å prestere. 
Hvis disse rådene ikke hjelper kan det være lurt å oppsøke en fagperson. Parterapi er generelt mer effektivt enn individuell terapi ved orgasmeforstyrrelser.

Lykke til.