hits

juli 2017

Spruten lukter stramt

Lukta fra underlivet påvirkes ulike ting. Men hva med væsken som kommer ut ved sprutorgasme? Dette er det kvinnen, som jeg svarer denne uka, lurer på.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Hei! Jeg har spørsmål angående sprutorgasme. Jeg er 32 år og har hatt sprutorgasmer en god del ganger. Men i det siste er det kommet en annen lukt på spruten. Det minner litt om salmiakk, men ikke like sterk. Men merker at lukten er mer "stram" en før. Vet ikke om det har noe å si, men merket dette etter det ble påvist at jeg har en cyste på den ene eggstokken. Håper du har svar til meg. 

Young relaxed woman smelling a yellow flower while standing in a
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Svar:

Jeg har tidligere svart på spørsmål om sprutorgasme i denne spørrespalten, og oppsummerer i korte trekk noe av det jeg skrev da for lettere å besvare spørsmålet ditt.

Sprutorgasme, squirting eller som det også kalles - kvinnelig ejakulasjon, innebærer at det kommer ut væske enten rett før, under eller etter orgasmen. Væsken kan sprute ut, komme som en stråle eller bare sive ut. Noen kvinner opplever dette ofte, noen bare av og til, mens andre opplever det aldri. Sprutorgasmer er ikke viljestyrt.

Akkurat hva denne væsken er, er fremdeles omdiskutert og uavklart. Noen mener det er urin fra urinblæra som ufrivillig støtes ut, mens andre mener at det er en væske fra noen kjertler omkring urinrøret til kvinner (tilsvarende vev blir til prostatakjertelen hos mannen). Andre igjen mener at det er en blanding mellom kjertelvæske og urin.

Om det dreier seg om væske fra noen kjertler, er forklaringen at disse kjertlene danner en tynn klar væske som tømmer seg i urinrøret ved sterk opphisselse eller sterke orgasmer. På grunn av plasseringen kan det lukte svakt av urin, men i følge denne teorien er det ikke urin, men altså en væske som er lik den som mannens prostata skiller ut.
Det som støtter en slik forklaring, er at ikke alle kvinner har (like mye av) dette kjertelvevet, noe som kan forklare hvorfor noen squirter, mens andre ikke.
Noe som derimot taler mot en slik forklaring, er at det hos enkelte kvinner kan komme så mye væske ut at det neppe kan ha blitt produsert (og oppbevart) i noen små kjertler.

Er det derimot urin fra urinblæra, eller en blanding av urin og kjertelvæske, er det lettere å forstå at noen opplever at det kan komme ut til dels mye væske. 

Forklaringen på endringen av lukta på væsken som kommer ut når du får sprutorgasmer, vil altså være avhengig av hva denne væsken egentlig er.

Urin kan ha en salmiakklignende lukt, særlig når den blir mer konsentrert. Så om væsken er urin, kan lukta tyde på at urinen din av en eller annen grunn er blitt mer konsentrert. Som oftest skyldes det for lite inntak av væske. Du kan se på urinen om den er mer konsentrert når du tisser: jo mer gul - brun den er i fargen jo mer konsentrert er den, og jo strammere lukter den. Kan dette stemme med perioden du har opplevd endring av lukta? I så fall er løsningen at du drikker mer vann/tilfører kroppen mer væske, og kjenner om lukta blir mer "normal" igjen.

Enkelte matvarer kan også gi en egen lukt av underlivet og urin, så en annen forklaring kan være at du har spist noe i den senere tid som har skapt en ny lukt.

Om væsken stammer fra kjertler, kan forklaringen være at det har oppstått en ubalanse i floraen din som skaper denne lukta. Om dette har sammenheng med cysten du har fått påvist eller ei, er vanskelig å si. I utgangspunktet er det ingen opplagt sammenheng mellom eggstokker og orgasmen, men en cyste skapes på bakgrunn av ubalanse på et eller annet plan, og kroppen din henger jo sammen, så det kan ikke utelukkes at ubalansen også gir endring av lukta.

Jeg regner med at du skal følges opp av lege med tanke på cysten, og jeg vil anbefale deg at du også tar opp dette med lukt når du er hos legen. Slike opplysninger kan være til hjelp for legen til å danne seg et mer helhetlig bilde, og uansett kan legen gjøre målinger av pH og sjekke urin og skjedefloraen din for å se om det finnes en forklaring.

Lykke til! 

Jeg har smerter ved samleie!

Det er dessverre mange kvinner som opplever smerter ved samleie, enten hver gang eller en gang i blant eller i en periode. Kvinnen, som stiller spørsmål denne uka, plages med smerter hver gang hun har samleie, og det har hun gjort en stund. Hun spør hva dette kan skyldes og hva hun kan gjøre for å få det bedre.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Kjære Siv. Jeg håper du kan hjelpe meg. Jeg fikk ny kjæreste for ca. 2 år siden, og ganske kort tid etter vi ble sammen startet problemet mitt. Det gjør så vondt å ha samleie! Jeg har vært en gang hos fastlegen min som ikke fant noe galt, men henviste meg til gynekolog. Heller ikke gynekologen fant noen forklaring da han undersøkte meg. Jeg føler meg nesten som en hypokonder. Ingenting galt, men likevel så vondt! Jeg er en voksen dame og har hatt flere sexpartnere før han jeg er sammen med nå, og jeg har aldri før opplevd noe tilsvarende. Dette har selvsagt begynt å gå utover forholdet. Jeg håper du kan hjelpe meg. Når alt fysisk er ok, hva kan det være da? Bare psykisk?? Hva skal jeg gjøre? Hilsen fortvilet

Depression concept
Licensed from: BDS / yayimages.com

Svar:

Dyspareuni er en samlebetegnelse på smerter ved samleie. Smertene kan være lokalisert ulike steder fra ytterst i skjedeåpningen til indre smerter i magen.

Det kan være mange grunner til at kvinner opplever smerter under samleie. Dessverre skriver du litt for lite om smertene dine til at jeg kan gi deg en mulig forklaring og helt konkrete råd. Her kommer derfor en oversikt over noen av de vanligste årsakene, og forslag til løsning.

  • Skjeden er ikke klar for samleie

En vanlig årsak til smerter, er at skjeden ikke er våt nok før penetrering (penis e.l. føres inn i skjeden). Dette kan skje hvis du ikke har lyst eller er klar for samleie, hvis du slurver med forspill og ikke er skikkelig kåt. Skjeden blir våt når du blir opphisset og kåt.

Løsning: Ikke ha samleie om du ikke har lyst og er tent/kåt. Bruk tid på å klargjøre skjeden (forspill). Tenk gjennom hva som gjør deg kåt, og "benytt" dette for å bli klar for samleie. Kanskje du også må stille deg spørsmålet om du tenner på din partner?

  • Østrogenmangel gir tørre slimhinner

Østrogenmangel kan være årsak til tørre slimhinner i skjeden, som igjen kan føre til smerter. Forekommer spesielt hos kvinner som benytter hormonell prevensjon med bare gestagen og hos kvinner etter overgangsalderen.

Løsning: Glidemiddel kan hjelpe. Du kan også forsøke stikkpiller for skjeden (vagitorier) med østrogen. Bytte av prevensjonsmiddel eller hormonell behandling for østrogenmangel er også et alternativ. Snakk med legen din om dette er aktuelt for deg.

  • Ubalanse i skjedefloraen

Noen ganger kjennes skjeden fuktig/våt ut på grunn av ubalanse i skjedefloraen og ikke på grunn av seksuell opphisselse (lubrikasjon). Fuktighet på grunn av ubalanse har ikke den samme smøreeffekten som lubrikasjon og vil kunne føre til sårhet, smerter og svie.

Løsning: Glidemiddel kan hjelpe, men det er viktig å få rettet opp ubalansen for å få det bedre. Be om en sjekk av underlivet ditt hos fastlegen, eventuelt hos gynekolog.

  • Stramme muskler

Musklene kan stramme seg hvis du er usikker og nervøs, noe som er vanlig om du har opplevd smerter flere ganger og dermed frykter at det skal gjøre vondt igjen.

Løsning: Avspennings- og knipeøvelser kan hjelpe mot stramme muskler. Lær deg også pusteteknikker, og forsøk å slappe av. Er du veldig anspent, kan det være en ide å få henvisning til fysioterapi som kan instruere deg i øvelser som vil fungere for deg.

  • Støt mot livmorhalsen

Om smertene sitter dypt og oppstår i enkelte stillinger, men ikke ellers, kan det være fordi penis støter mot livmorhalsen. Dette kan oppleves som svært ubehagelig, og hos noen gi en kvalmende smerte.

Løsning: Måten å unngå dette på, er å styre unna de samleiestillingene som gjør at penis kan støte for langt inn og mot livmorhalsen. Oppstår slike smerter plutselig og med samme partner som tidligere, bør man be om en undersøkelse av livmorhalsen for å utelukke noe galt der.

  • Andre årsaker til smerter

Seksuelt overførbare infeksjoner eller soppinfeksjoner kan være en årsak. Det gir ikke nødvendigvis plager i form av endring i utflod eller lukt, men kan være en årsak til smerter, sårhet og svie under samleie.

Det finnes også en rekke hudlidelser og andre tilstander som for eksempel vaginitt, vaginisme, endometriose, som kan gi smerter, rødhet og/eller sårhet.

Løsning: Det er vanskelig å diagnostisere dette selv, så du må undersøkes av lege som kan avgjøre årsak og anbefale deg rett behandling.

Jeg håper du kan kjenne deg igjen i noe av dette. Du skriver at du har vært hos fastlegen din og hos en gynekolog. Jeg vil absolutt anbefale deg å oppsøke en annen gynekolog for en ny undersøkelse og vurdering, siden du har hatt disse smertene så lenge uten bedring og uten å finne ut hva det kommer av. Om det skulle vise seg å være "bare psykisk", så er det hjelp å få også da.

Lykke til!

Menn - ta et "knipetak" for bedre sexfunksjon!

Det finnes vel neppe den kvinne som ikke har hørt at det lønner seg å gjøre knipeøvelser? Alle kvinner som har født, har nok i alle fall fått denne beskjeden med seg hjem. Men visste du at menn også har godt av å knipe? Ved å innarbeide denne lille daglige rutinen, kan du øke sexlysten og bedre potensen, kontrollere orgasmen, -intensiteten, samt kraften på sædavgangen.  

Midsection of a muscular man posing
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Sexlyst, ereksjonsevne, orgasmeintensitet og kraften på sædavgangen, vil helt normalt variere noe i perioder i løpet av livet. Mye påvirker det seksuelle, og det er ofte helt naturlige årsaker til en litt mer laber periode iblant, som for eksempel stress eller dårlig form. Men med tanke på de mange henvendelsene jeg får, er det mange menn som opplever en litt gradvis nedadgående evne innen seksualfunksjonen over en tid, inntil de merker helt åpenbart at ereksjonen er ikke lengre slik den var da de var ungdom, orgasmen kjennes svakere, sæden mer renner ut enn spruter slik den gjorde tidligere, sexlysten "sitter lengre inne", e.l. - uten at det er noe påviselig galt med dem.

Så lenge det ikke er sykdom eller annen forklaring bak endringen han merker, er det noe veldig enkelt mannen kan gjøre selv for å forbedre evnen - nemlig knipeøvelser! Start gjerne med dette som ung, men det er aldri for sent for forbedring.

De fleste menn har fått med seg at kvinner bør knipe, men at de selv har godt av å gjøre det, er det færre som vet. "Knipe jeg!?? Jeg har da ikke født barn!!", er en vanlig reaksjon når jeg begynner å snakke om det. Men ved å sammenligne med andre muskler på kroppen, for eksempel bicepsen, skjønner de det; vil du for eksempel ha en sterk og kraftig biceps, må den trenes! Det hjelper ikke at det eneste du omtrent har gjort med den i livet er å løfte gaffelen til munnen når du spiser! 

Det samme gjelder "sexmusklene" du har i underlivet. Om de ikke trenes jevnlig, men bare benyttes de gangene du har sex, vil de bli svakere og få en dårligere funksjon med årene.

En velfungerende bekkenbunnsmuskulatur er viktig for ereksjonsevnen og orgasmen/sædavgangen. Ereksjon er avhengig av god blodtilførsel/-gjennomstrømning for å være optimal. Orgasme er rytmiske sammentrekninger av musklene i bekkenet, og vil derfor merkes bedre om musklene er kraftigere. Og de samme musklene skal ha kraft nok til å gi sæden fart ut av urinrøret.

En bieffekt av å trene knipeøvelser er ofte en forbedring av sexlyst. Når du hver dag setter et bevisst fokus på kjønnsorganet ditt (slik du må når du skal knipe), opplever veldig mange at det blir en tettere kobling mellom kjønnsorgan og hjerne; signaler mellom dem fanges lettere opp og kan merkes med en gradvis økt sexlyst. Altså vinn-vinn!

Bekkenbunnstrening kan du trene veldig enkelt og helt gratis, når og hvor det måtte passe deg. Men jeg anbefaler å lage en rutine på det slik at det er lettere både å huske og å gjøre det. For eksempel kan du gjøre knipeøvelser samtidig som du pusser tennene morgen og kveld.

Start gjerne med å trekke pusten dypt et par tre ganger. Inn gjennom nesen og følg den ned i magen. Kjenn om du kan følge pusten helt til kjønnsorganet ditt. Mange beskriver det som en slags varmefølelse som brer seg i underlivet når de klarer å fokusere på kjønnsorganet med pusten sin.

Start så med selve knipeøvelsen. For å skjønne hvilke muskler du skal knipe og på hvilken måte, kan du forsøke å stoppe urinstrålen når du tisser. Det er de samme musklene og metoden du skal benytte ved knipeøvelsene. Sete- og lårmuskler skal være avslappet.

Begynn med å knipe i 3 sekunder, slipp opp like lenge, og gjenta 10 ganger - to ganger per dag. I løpet av et par uker øker du gradvis knipe- og slipptiden til 6 sekunder (x 10), og tar i maksimalt ved knipet uten å holde pusten eller bruke andre muskler.

Du kan sjekke at du kniper riktig ved å holde et par fingre på området mellom pung og anus (perineum/mellomkjøttet); løftes området litt vekk fra fingrene når du kniper, gjør du det riktig.

Dette gir ingen umiddelbar effekt, men i løpet av noen uker med aktiv trening, vil du merke bedring.

Lykke til!